ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θερμά μηνύματα από τον Μουσταφά Ακιντζί

Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης κέρδισε πανηγυρικά με 60.50% τον Έρογλου που εξασφάλισε 39.50%

Ανταπόκριση από τα Κατεχόμενα

Πέντε χρόνια μετά την πτώση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ από την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, οι Τουρκοκύπριοι γυρίζουν σελίδα και εξέλεξαν νέο ηγέτη. Ο Μουσταφά Ακιντζί αναλαμβάνει τα ηνία της κοινότητας του σε μια κρίσιμη περίοδο για το Κυπριακό.
 
Το τελικό αποτέλεσμα, με καταμετρημένες το 100% των ψήφων, στον δεύτερο γύρο των «προεδρικών εκλογών» έχει ως εξής:
Μουσταφά Ακιντζί: 60,50%
Ντερβίς Έρογλου: 39,50%

Το ποσοστό συμμετοχής στην  «εκλογική» αναμέτρηση της Κυριακής ήταν  64,12%. Σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή σημειώθηκε μικρή άνοδος στο ποσοστό της συμμετοχής.

Το απόγευμα της Κυριακής, αρχικά επικράτησε μικρός προβληματισμός στο στρατόπεδο του κ. Ακιντζί, με τους υπεύθυνους του κινήματος να δηλώνουν γύρω στις 16.00 προβληματισμό για το γεγονός ότι διάφοροι κύκλοι της τ/κ αριστεράς δεν είχαν πάει ακόμη στις κάλπες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο εμπόδιο ξεπεράστηκε γρήγορα. Αμέσως μετά το άνοιγμα των «καλπών» έγινε γνωστό το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί σημείωνε ιστορική νίκη με μια εντυπωσιακή διαφορά. Παρά την τακτική του εκφοβισμού των «ψηφοφόρων», την εθνικιστική ρητορική και τα φαινόμενα της «εξαγοράς ψήφου», τελικά, ο κ. Έρογλου δεν κατάφερε να καλύψει την μεγάλη διαφορά, η οποία τον χώριζε από τον υποψήφιο της τουρκοκυπριακής κεντροαριστεράς.


Αμέσως μετά την «εκλογή» του, ο κ. Ακιντζί συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη καθώς και με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Στην συνομιλία του με τον κ. Αναστασιάδη, ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι οι δυο ηγέτες, οι οποίοι είναι συνομήλικοι, εκπροσωπούν μια γενιά, η οποία μπορεί να φέρει λύση στο Κυπριακό.

Τα θερμά μηνύματα του Ακιντζί
Το βράδυ της Κυριακής, ο κ. Ακιντζί απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του στην πλατεία Ινονού, μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από την Πράσινη Γραμμή. Στην συγκέντρωση έλαβαν μέρος εκατοντάδες υποστηρικτές του κ. Ακιντζί και των αριστερών παρατάξεων.

Στα πλαίσια της ομιλίας του, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε την γνωστή γραμμή του για το Κυπριακό. Τόνισε ότι η κάθε πλευρά είναι υποχρεωμένη να κατανοήσει τις ευαισθησίες της άλλης. Μίλησε για μια «ομοσπονδιακή λύση», η οποία θα βασιστεί στην συνεργασία δυο «ομόσπονδων κρατών». Επίσης, αναφέρθηκε στο Βαρώσι. Πρότεινε την άνοιγμα του Βαρωσιού με αντάλλαγμα τον αερολιμένα της Τύμβου και του λιμανιού της Αμμόχωστου. Τέλος, αναφέρθηκε στους έποικους, τονίζοντας ότι μια μερίδα των εποίκων, η οποία ζει εδώ και δεκαετίες στην Κύπρο, σε περίπτωση λύσης, θα γίνουν πολίτες της Κυπριακής Ομοσπονδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παραμένοντας πιστός στην προεκλογική ρητορική του, ο κ. Ακιντζί δεν πραγματοποίησε καμία αναφορά στο μέλλον των τουρκικών εγγυήσεων.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε και στο μέλλον των σχέσεων της κοινότητας του με την Τουρκία. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να έρθει σε αντιπαράθεση με την Τουρκία. Επανέλαβε την γνωστή θέση ότι επιθυμεί διμερείς σχέσεις, οι οποίες θα βασίζονται στην αρχή της ισότητας και του σεβασμού.

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας και των μελών της τουρκικής κυβέρνησης και επεσήμανε ότι στην Κύπρο, η ειρήνη και η συνεργασία είναι εφικτή.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό πολιτικό πεδίο της κοινότητας του, ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αναμειχθεί στα εσωτερικά δρώμενα των τ/κ κομμάτων όπως ο προκάτοχος του. Από την άλλη, διευκρίνισε ότι θα ζητήσει τις απόψεις των πρώην ηγετών για τα σημαντικά ζητήματα.

Απαντώντας στην σκληρή κριτική, την οποία δέχθηκε από την εθνικιστική παράταξη, ο κ. Ακιντζί επεσήμανε ότι το βράδυ της Κυριακής, η ε/κ πλευρά και ο ξένος κόσμος αναγνώρισε την εκλογή του στο αξίωμα του «Προέδρου της ΤΔΒΚ».
Ποιος είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση