ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λιλλήκας: Ο Ακιντζί υιοθετεί την τουρκική θέση για την Αμμόχωστο

ΚΥΠΕ

Η διαφοροποίηση του νέου ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί από τον Ντερβίς Έρογλου και την Άγκυρα, σε επίπεδο ορολογίας, δεν είναι αρκετή για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση, σχολίασε σήμερα ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, σύμφωνα με τον οποίο ο κ. Ακιντζί υιοθετεί πλήρως τη θέση της Τουρκίας στο ζήτημα της Αμμοχώστου.

Σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “η πρόταση Ακιντζί για την Αμμόχωστο, αν τελικά θα είναι αυτή που περιέγραψε σε δήλωσή του, λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι δεν είναι τίποτε άλλο από επανάληψη της πρότασης που υπέβαλε ο πρώην Υπουργός  Εξωτερικών της Τουρκίας, κ. Γκιουλ, και που οδήγησε σε αποτυχία την πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η Φιλανδική Προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του 2006”.

“Είναι καλοδεχούμενη η διαφοροποίηση του κ. Ακιντζί από τον κ. Έρογλου και την Άγκυρα σε επίπεδο ορολογίας, όμως, δεν είναι αρκετή για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση” ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, προσθέτοντας πως “η διαφοροποίηση πρέπει να είναι εμφανής και ουσιαστική στο περιεχόμενο των προτάσεων που θα καταθέσει ο κ. Ακιντζί. Και στο ζήτημα της Αμμοχώστου ο κ. Ακιντζί υπαναχωρεί από τη συμφωνία που πετύχαμε με τον κ. Ταλάτ, υιοθετώντας πλήρως τη θέση της Τουρκίας”, ανέφερε.

Ως Συμμαχία Πολιτών, είπε ο κ. Λιλλήκας, “είμαστε έτοιμοι να χαιρετίσουμε και να στηρίξουμε μια ουσιαστική διαφοροποίηση του κ. Ακιντζί, που θα συνέβαλλε στη δημιουργία προϋποθέσεων για μια λύση που θα οδηγήσει σε ανατροπή της διχοτόμησης, και σε αποκατάσταση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις”.

Καλωσορίσαμε την εκλογή του κ. Ακιντζί ως θετικό γεγονός, είπε, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι όλα θα κριθούν στη πράξη.

Παράλληλα, ο Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε, αναφορικά με την επικέντρωση της προσπάθειας σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), πως τα ΜΟΕ δεν πρέπει με κανένα τρόπο να οδηγούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους ή σε παγίωση της υφιστάμενης διχοτομικής κατάστασης και ότι θα πρέπει να συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού, και όχι να αποτελέσουν υποκατάστατο της λύσης, καθιερώνοντας την αντίληψη της «καλής γειτονίας».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση