ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπουργικό - Αναθεώρηση σχεδίου επανεγκατάστασης σε κατεχόμενα χωριά

Το σχέδιο αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας σε Ελληνοκυπρίους και μέλη της Μαρωνίτικης Κοινότητας, που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε χωριά που διαβιούν εγκλωβισμένοι

ΚΥΠΕ

Εγκρίθηκε την Τρίτη από το Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόταση της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένας Ευαγγέλου, για απλοποίηση και βελτίωση των κριτηρίων που διέπουν το Σχέδιο Επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές δηλαδή Ριζοκάρπασο, Αγία Τριάδα, Καρπάσια και Κορμακίτη με στόχο την παροχή κινήτρων σε νέες οικογένειες να επανεγκατασταθούν ενισχύοντας ταυτόχρονα και τους υφιστάμενους διαμένοντες.

Το σχέδιο αφορά την παροχή οικονομικής βοήθειας σε Ελληνοκυπρίους και μέλη της Μαρωνίτικης Κοινότητας, που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα σε χωριά που διαβιούν εγκλωβισμένοι και τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η Υφυπουργός σε δηλώσεις μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού είπε ότι παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής στο Σχέδιο Επανεγκατάστασης και σε οικογένειες των οποίων ένας εκ των δύο συζύγων διαμένει στις κατεχόμενες περιοχές λόγω του ότι υπάρχουν παραδείγματα ζευγαριών επανεγκατασταθέντων που για ανυπέρβλητους λόγους δεν μπορούν να διαβιούν και οι δύο στα κατεχόμενα.

Παράλληλα ο αριθμός των υποχρεωτικών διανυκτερεύσεων στα κατεχόμενα χωριά παραμένει σε τέσσερις την εβδομάδα, χωρίς όμως την προϋπόθεση να είναι συνεχόμενες και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αν πρόκειται για καθημερινές ή Σαββατοκύριακα.

Η κ. Ευαγγέλου είπε ότι η τροποποίηση αυτή δευκολύνει επαγγελματικές και οικογενειακές σχέσεις και υποχρεώσεις με τις ελεύθερες περιοχές και ιδιαίτερα όσων εκ των επανεγκατασταθέντων έχουν παιδιά τα οποία φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές και έχουν φροντιστήρια και δραστηριότητες τα απογεύματα. 

Είπε επίσης ότι για το επίδομα φροντίδας ύψους 240 ευρώ, θα παραχωρείται πλέον και σε ζεύγη άνω των 75 ετών, πέραν από μονήρη άτομα που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Η Υφυπουργός ανέφερε ότι με τη βελτίωση του Σχεδίου η Κυβέρνηση προσβλέπει στη συνέχιση της επανεγκατάστασης, έτσι ώστε τα κατεχόμενα χωριά μας να παραμείνουν, υπό τις δύσκολες συνθήκες της κατοχής, ζωντανά.

Σήμερα διαβιούν στα κατεχόμενα χωριά 259 επανεγκατασταθέντες. Οι εγκλωβισμένοι ανέρχονται στους 126.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση