ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ώρα του κυπριακού αμπελώνα

Με πολλά αισιόδοξα μηνύματα πραγματοποιήθηκε και φέτος ο 8ος Κυπριακός Διαγωνισμός Οίνου

Ο κυπριακός αμπελώνας την τελευταία δεκαετία γνωρίζει μία πρωτοφανή άνθηση, η οποία τελευταίως επαληθεύεται μέσα από τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας όσον αφορά στο κρασί στον τόπο μας. Οι Κύπριοι στρέφονται ολοένα και περισσότερο στα εγχώρια κρασιά, οι γηγενείς ποικιλίες πρωταγωνιστούν, δίνοντας εξαιρετικά οινικά αποτελέσματα, ενώ πολλά κυπριακά οινοποιεία κατορθώνουν με μεράκι και αγάπη να παράγουν εξαιρετικής ποιότητας κρασιά, αναβαθμίζοντας έτσι τον κυπριακό αμπελώνα.

Η μακραίωνη οινική παράδοση της Κύπρου σήμερα διανύει μία νέα, πολλά υποσχόμενη εποχή με τους Κύπριους οινοπαραγωγούς εν σώματι να γίνονται περήφανοι πρεσβευτές του νησιού μας στο εξωτερικό. Μέσα από τον 8ο Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου που πραγματοποιήθηκε φέτος από τις 22 μέχρι τις 24 Απριλίου συμμετείχαν 29 κυπριακά οινοποιεία, 139 ετικέτες κρασιών και δόθηκαν 40 μετάλλια. Επταμελής κριτική επιτροπή με κριτές από Κύπρο, Ελλάδα, Ρωσία και Γερμανία ανέδειξαν τους μεγάλους νικητές οι οποίοι παρέλαβαν τα μετάλλιά τους (μεγάλα χρυσά, χρυσά και ασημένια) στην τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Απριλίου στο Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο – Ιστορικό Αρχείο και Κέντρο Μελετών Λεμεσού. Κοινός τόπος της φετινής διοργάνωσης είναι το γεγονός πως έφτασε πια η μεγάλη στιγμή που η ντόπια οινοπαραγωγή θα βγει από το περιθώριο και διεκδικήσει επάξια μια πρωταγωνιστική θέση στον παγκόσμιο οινικό χάρτη. Τον Κυπριακό Διαγωνισμό Οίνου συνδιοργάνωσαν φέτος το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ο Δήμος Λεμεσού, ο Σύνδεσμος Οινοποιείων Κύπρου και η Ένωση Πτυχιούχων Οινολόγων Κύπρου.

Ο διαγωνισμός τελούσε υπό την αιγίδα του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου, καθιερώθηκε από το 2006 ως ετήσιος θεσμός και διοργανώθηκε με επιτυχία για επτά συνεχόμενα έτη από το τότε Συμβούλιο Αμπελοοινικών Προϊόντων, ενώ επανήλθε πέρυσι με την προσωρινή ονομασία Διαγωνισμός Οινοπαραγωγών Κύπρου. Φέτος, η διοργάνωση αναβαθμίστηκε με μία ιδιαιτέρως σπουδαία πρωτοβουλία η οποία έδωσε ένα διαδραστικό χαρακτήρα στην εκδήλωση. Από τις 17 μέχρι και τις 20 Απριλίου τα υποψήφια οινοποιεία και τα κρασιά τους είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με το κοινό της Κύπρου σε όλες τις πόλεις της Κύπρου ούτως ώστε να ενδυναμωθεί η σχέση εμπιστοσύνης που έχει αρχίσει να κτίζεται ανάμεσα στους οινοπαραγωγούς της χώρας και το καταναλωτικό κοινό της χώρας μας. Έτσι, πλήθος κόσμου είχε την ευκαιρία σε Λευκωσία, Λεμεσό, Πάφο και Παραλίμνι να δοκιμάσει εκλεκτά κυπριακά κρασιά και να γνωρίσει τα κυπριακά οινοποιεία και τους ανθρώπους τους.

Μεγάλα χρυσά στις Κουμανταρίες

Μεγάλος νικητής και πρωταγωνιστής του 8ου Κυπριακού Διαγωνισμού Οίνου αναδείχθηκαν οι ετικέτες Κουμανταρίας, κατακτώντας τα τρία μεγάλα χρυσά μετάλλια και έξι από τα 16 χρυσά μετάλλια που απονεμήθηκαν. Μεγάλο χρυσό κατέκτησε η Κουμανταρία St. John 1984 της ΚΕΟ, η Saint Saint Nicholas-Centurium 2000 της ΕΤΚΟ και η Alasia 2004 της ΛΟΕΛ. Χρυσά μετάλλια απονεμήθηκαν στις Κουμανταρίες των οινοποιιών Τσιάκκας, Κυπερούντας, ΚΕΟ, Κάλαμος, Αθηναγόρου, ΣΟΔΑΠ και του αποστακτηρίου Νικόλας Ιγνατίου. Η μεγάλη αυτή διάκριση του εθνικού κρασιού της Κύπρου αποδεικνύει άλλη μία φορά τη δυναμική αλλά και τη μοναδικότητα της Κουμανταρίας γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οφείλουμε να την προστατεύσουμε, να τη διασώσουμε αλλά και να τη διαδώσουμε τόσο εντός όσο και εκτός Κύπρου.

Πρώτη θέση στο Οινοποιείο Κυπερούντας

Ανάμεσα από τα 29 κυπριακά οινοποιεία που συμμετείχαν πρώτο στη συγκομιδή μεταλλίων για ακόμη μια χρονιά ήρθε το Βασιλικό Οινοποιείο Κυπερούντας, κατακτώντας δύο χρυσά και πέντε ασημένια μετάλλια. Πέραν από την Κουμανταρία χρυσό απονεμήθηκε στο Κυπερούντα EPOS Chardonnay (Εσοδεία 2013), το οποίο μάλιστα πήρε τη δεύτερη υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στα λευκά που συμμετείχαν μετά τον Λευκό Γλυκό Μοσχάτο Οίνο της Αγίας Μαύρης. Με ασημένια μετάλλια βραβεύτηκαν από το Οινοποιείο Κυπερούντας τα EPOS Syrah-Cabernet Sauvignon (Εσοδεία 2012), Cabernet Sauvignon (Εσοδεία 2011), EPOS Chardonnay (Εσοδεία 2014), Πετρίτης (Εσοδεία 2013) και Chardonnay (Εσοδεία 2014).

Τρία μετάλλια κατέκτησαν το Οινοποιείο Τσιάκκας, χρυσό για την Κουμανταρία και ασημένια για την Βαμβακάδα και το Ξυνιστέρι και η ΣΟΔΑΠ (Καμαντέρενα), χρυσό για την Κουμανταρία Saint Barnabas 2005 και ασημένια για την Λευκάδα 2014 και το Ξυνιστέρι. Πολλά οινοποιεία κατέκτησαν από δύο και ένα μετάλλια. Παράλληλα απονεμήθηκαν και τρεις διακρίσεις, οι οποίες αφορούν στην Κουμανταρία, το Μαραθεύτικο και το Ξυνιστέρι. Η πρώτη απονεμήθηκε στην Κουμανταρία Saint John 1984 της ΚΕΟ, η δεύτερη στο ερυθρό ξηρό κρασί Μεθάρμη του Οινοποιείου Έζουσα και η τρίτη στο Ξυνιστέρι Άγιος Χρυσόστομος και πάλι του Οινοποιείου Έζουσα.

Αισιοδοξία για το μέλλον

Χαιρετίζοντας την τελετή βράβευσης ο υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης αναφέρθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης της Αμπελουργίας 2014-2018, που στοχεύει στη διάθεση 22 περίπου εκατομμυρίων ευρώ σε προοδευτικούς οινοποιούς-αμπελουργούς. Όπως σημείωσε, με αυτήν την οικονομική αρωγή από καθαρά ευρωπαϊκούς πόρους, θα δημιουργηθούν νέοι σύγχρονοι αμπελώνες, θα ληφθεί πρόνοια για ασφάλιση της συγκομιδής σταφυλιών, θα γίνουν σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων, θα προαχθεί η καινοτομία στον αμπελοοιινικό τομέα και θα δοθεί δυναμική προώθηση των κυπριακών οίνων ποιότητας στην εσωτερική αγορά και τις τρίτες χώρες. Μέχρι σήμερα, συνέχισε, έχουν εκταμιευθεί 4,1 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2014, ενώ άλλα 4,6 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να μοιρασθούν στον αμπελουργικό κόσμο κατά το έτος 2015.

Ο Νίκος Κουγιάλης αναφέρθηκε επίσης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, το οποίο όπως είπε, παρέχει εναλλακτικές ευκαιρίες για την περαιτέρω ενίσχυση του αμπελοοινικού τομέα μέσα από στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως η προώθηση των γηγενών οινοποιήσιμων ποικιλιών της Κύπρου και η βιολογική παραγωγή οίνων, που αναμένεται να ενδυναμώσουν περαιτέρω το τοπικό προφίλ που έχουν αναπτύξει οι οίνοι ποιότητας της Κύπρου κατά τα τελευταία χρόνια στη βάση των μοναδικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.

Καλλιέργεια αγοραστικής συνείδησης

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οινοποιείων Κύπρου, Αντώνης Χατζηπαύλου, λέγοντας πως ο θεσμός θα πρέπει να συνεχιστεί με στόχο την προβολή των κυπριακών οίνων σε μια εποχή που ο ανταγωνισμός, τόσο ποιοτικά όσο και οικονομικά, έχει καταστεί πολύ σκληρός με την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων. «Οφείλουμε να καλλιεργήσουμε αγοραστική συνείδηση στον καταναλωτή ώστε η πρώτη του επιλογή να είναι τα κυπριακά προϊόντα που στις πλείστες περιπτώσεις είναι ανώτερα των εισαγόμενων, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επιβίωση της πατρίδας μας», είπε και υπέδειξε ότι είναι λάθος να συγκρίνουμε το κόστος των δικών μας αμπελοοινικών προϊόντων με το αντίστοιχο κόστος προϊόντων άλλων χωρών, των οποίων η έκταση, η ποσότητα παραγωγής και η κατανάλωση είναι πολλαπλάσια.

Στον τόπο μας, σημείωσε, υπάρχουν ευνοϊκές εδαφοκλιματικές συνθήκες και σαν αποτέλεσμα ο κυπριακός αμπελώνας παρουσιάζει ιδανικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενώ ο συνδυασμός του πλούτου των κυπριακών ποικιλιών και η εξαιρετικά επιτυχημένες πρωτοβουλίες στον τομέα της οινοποίησης, ιδίως τα τελευταία χρόνια, δίνουν το μέτρο των δυνατοτήτων του αμπελοοινικού τομέα του νησιού μας.