ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: «Δε θα παραιτηθούμε ποτέ από εγγυήτρια δύναμη»

«Δεν γίνεται αποδεκτή η ΕΕ ως εγγυήτρια επειδή δεν την εμπιστευόμαστε»

Στον απόηχο της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στην άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, ο Πρόεδρος της Τουρκίας προέβη σε σημαντικές δηλώσεις για το Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν ήρθε δημοσίως σε αντίθεση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε ότι στην παρούσα στιγμή δεν υπάρχει νόημα να συζητηθεί το ζήτημα των εγγυήσεων.
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, η γειτονική χώρα δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τα δικαιώματα της στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη. «Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τα δικαιώματα, τα οποία πηγάζουν από την ιδιότητα μας εγγυήτριας δυνάμεως», τονίζει ο Πρόεδρος Ερντογάν.
 
Σε ότι αφορά την προοπτική λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Ερντογάν περιγράφει την δική του οπτική γωνία: «Συζητήσαμε εν συντομία τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα πλαίσια της επίσκεψης του κ. Μουσταφά Ακιντζί στην Άγκυρα. Ελπίζουμε ότι θα ανοίξει ένας δρόμος, ο οποίος οδηγεί στην λύση. Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία θέσαμε επί τάπητος. Σε περίπτωση που οι συνομιλίες έχουν θετικό αποτέλεσμα το Κυπριακό θα πάψει να αποτελεί πρόβλημα». Στην συνέχεια της τοποθέτησης του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας επεσήμανε το εξής: «Με την λύση, θα πραγματοποιηθεί ένα βήμα για την δημιουργία ενός οικοδομήματος, το οποίο θα βασίζεται (στην συνεργασία) του βόρειου και του νότιου ιδρυτικού κράτους/κρατιδίου (ο κ. Ερντογάν χρησιμοποίησε τον τουρκικό όρο «iki kurucu devlet esaslı bir yapı)».  
 
Απαντώντας σε ερώτημα για το αν η Ε.Ε. πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα εγγυήτριας δύναμης στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Ερντογάν τόνισε τα εξής: «Αυτή δεν είναι μια δίκαιη προσέγγιση. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε αυτή την πρόταση. Η Ε.Ε. δεν ανέλαβε τα καθήκοντα, τα οποία της αναλογούσαν (στο Κυπριακό). Πώς να την εμπιστευτούμε; Εξάλλου, δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Στο νησί τρεις χώρες έχουν δικαίωμα εγγυήτρια δύναμης, η Αγγλία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Η Ε.Ε. δεν έχει αναγνωρίσει κάποια δικαιώματα στην Βόρεια Κύπρο στο πεδίο της οικονομίας. Ακόμη και στην περίπτωση των συναντήσεων της Ελβετίας, η Ε.Ε. δεν παρείχε την απαιτούμενη υποστήριξη. Πήραν την Νότια Κύπρο στην Ε.Ε. δίχως να δεχθούν στην ένωση την Βόρεια Κύπρο. Για αυτό τον λόγο πρέπει να πραγματοποιήσουμε προσεκτικά βήματα».
 
Οι σημαντικές δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν έγιναν στον απόηχο της επίσκεψης του κ. Τσαβούσογλου στα Κατεχόμενα. Το απόγευμα της Τρίτης, στα πλαίσια της κοινής συνέντευξης Τσαβούσογλου-Ακιντζί πραγματοποιήθηκε αναφορά στον ενδεχόμενο ρόλο που καλείται να αναλάβει η Ε.Ε. στην νέα περίοδο του Κυπριακού. Ακόμη, ο κ. Τσαβούσογλου επεσήμανε ότι η παρούσα στιγμή δεν αποτελεί την κατάλληλη συγκυρία για την συζήτηση γύρω από το ζήτημα των εγγυήσεων. Μόλις λίγες ώρες αργότερα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε στο τουρκικό ειδησεογραφικό κανάλι «NTV» και φρόντισε να στείλει τα δικά του μηνύματα για το Κυπριακό.
 
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με Τουρκοκύπριους δημοσιογράφους, η κίνηση του Προέδρου της Τουρκίας συσχετίζεται με τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Ο Πρόεδρος Ερντογάν ενδέχεται να επιθυμεί να εκπέμψει την εικόνα ότι η κυβέρνηση του δεν επιθυμεί να πραγματοποιήσει παραχωρήσεις στο Κυπριακό. Από την άλλη, τουρκοκυπριακές δημοσιογραφικές πηγές εστιάζουν στην διαφορά ανάμεσα στις δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας. Κατά την άποψη τους, η εν λόγω διαφορά είναι αξιοσημείωτη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λύση εντός του 2015 βλέπει ο Τσαβούσογλου
Koenig: Δεν θεωρώ ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση