ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρόνος στον Ρ. Ερωτοκρίτου ως τις 12/6 για ένσταση (upd)

21 μέρες περιθώριο έλαβαν οι δικηγόροι Ερωτοκρίτου για μελέτη της αίτησης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ομόφωνα απέρριψε την Τετάρτη τις προδικαστικές ενστάσεις των δικηγόρων του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου σχετικά με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη για απόλυση του κ. Ερωτοκρίτου.

Το Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από την πλήρη ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πλην του Δικαστή Κώστα Παμπαλλή, ο οποίος εξαιρέθηκε, είχε ακούσει νωρίτερα την Τετάρτη τα επιχειρήματα των δύο πλευρών για τις δύο προκαταρκτικές ενστάσεις.

Απορρίπτοντας τις προκαταρκτικές ενστάσεις ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι το Συμβούλιο συμφωνεί με την θέση των συνηγόρων του κ. Κληρίδη ότι η παρούσα διαδικασία «είναι ιδιότυπη». Έκρινε επίσης ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε απαγόρευση για εκπροσώπηση του Γενικού Εισαγγελέα από ιδιώτες δικηγόρους.

Προς αυτό αναφέρθηκε στη χρήση της λέξης «δύναται» στο άρθρο 113 (2) όσον αφορά την εξουσία του Γενικού Εισαγγελέα να προχωρεί σε διώξεις είτε αυτοπροσώπως είτε ορίζοντας υπαλλήλους. Σύμφωνα με το Συμβούλιο «δεν υπάρχει οποιαδήποτε απαγόρευση για εκπροσώπηση του Γενικού Εισαγγελέα από ιδιώτες δικηγόρους».

Παράλληλα, το Συμβούλιο έκρινε ότι ο διαδικαστικός κανονισμός που εξέδωσε το Ανώτατο ουδόλως επηρεάζει δυσμενώς ούτε και αφαιρεί οποιοδήποτε νόμιμο ή θετικό δικαίωμα  του καθ` ου η αίτηση (Ρ. Ερωτοκρίτου) αλλά αντίθετα οριοθετεί το πλαίσιο της διαδικασίας και είναι προς όφελος του.

Αρχικά ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έδωσε στην πλευρά του κ. Ερωτοκρίτου χρόνο ως τις 4 Ιουνίου για καταχώρηση ένστασης στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, αφού έτσι παρέχονται οι 21 ημέρες που προνοεί ο διαδικαστικός κανονισμός από τότε που καταχωρήθηκε η αίτηση στις 13 Μαΐου.

Οι δικηγόροι του κ. Ερωτοκρίτου ζήτησαν να τους δοθούν 21 ημέρες από τη σημερινή για να προετοιμαστούν καθώς και να τους δοθεί το πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή. Από την πλευρά του ο κ. Τριανταφυλλίδης αρνήθηκε το αίτημα και διαβεβαίωσε το δικαστήριο ότι το πόρισμα δεν έχει καμία σχέση με την παρούσα διαδικασία.

Χρόνος στον Ρ. Ερωτοκρίτου ως τις 12/6  για ένσταση
Το Συμβούλιο του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανακοίνωσε ότι θα δοθεί χρόνος έως τις 12 Ιουνίου για καταχώρηση της ένστασης από πλευράς των δικηγόρων του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα. Η διαδικασία θεωρήθηκε ως επείγουσα και έτσι δόθηκε χρόνος καταχώρησης ένστασης του καθ` ου η αίτηση μέχρι τις 12 Ιουνίου.  Είναι 21 ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης του διαδικαστικού κανονισμού στις 22 Μαΐου.

Η ακροαματική διαδικασία ορίστηκε στις 15 και 16 Ιουνίου για παρουσίαση και ή δυνατόν συμπλήρωσης της υπόθεσης του αιτητή και για συνέχιση στις 22, 23, 24 και 25 Ιουνίου για παρουσίαση της υπόθεσης του καθ` ου η αίτηση. Αν οι τέσσερις αυτές ημέρες δεν είναι επαρκείς θα δοθούν περισσότερες δικάσιμες, πρόσθεσε ο κ.  Νικολάτος.

Όχι στο να δοθεί το πόρισμα Καλλή
Παράλληλα, το Συμβούλιο αποφάσισε όπως δεν ζητήσει από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα να παραδώσει το πόρισμα του Παναγιώτη Καλλή στην άλλη πλευρά δεδομένου ότι οι δικηγόροι του κ. Κληρίδη ανέφεραν ότι δεν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουν.

«Έχουμε σημειώσει τη δήλωση των συνηγόρων του αιτητή ότι δεν πρόκειται να στηριχθούν επί του περιεχομένου του πορίσματος Καλλή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «υπό τις περιστάσεις κρίνουμε ότι επί του παρόντος τουλάχιστον δεν είναι σκόπιμο ή επιθυμητό να δώσουμε οποιαδήποτε περαιτέρω οδηγία».

Απευθυνόμενος προς τους δικηγόρους τους είπε ότι θα ήταν καλοδεχούμενη η προεργασία μεταξύ των δικηγόρων όσον αφορά τον αριθμό μαρτύρων που θα κληθούν και γενικά για ο,τιδήποτε που θα διευκολύνει περαιτέρω τη διαδικασία. Σημειώνεται η απόφαση θα ετοιμαστεί και θα δοθεί γραπτώς εντός των επόμενων ημερών.

Με την αίτησή του ο Γενικός Εισαγγελέας ζητά την απόλυση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου για επίδειξη ανάρμοστης συμπεριφοράς καθώς και μέχρι την εκδίκαση και αποπεράτωση της αίτησης, ο κ. Ερωτοκρίτου τεθεί σε διαθεσιμότητα ή διαταχθεί όπως απέχει από τα καθήκοντα του.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε μάχη μεταξύ των δύο πλευρών εξελίσσεται η αίτηση που έχει καταθέσει ο Γενικός Εισαγγελέας

Το Δικαστικό Συμβούλιο έβγαλε απόφαση σε χρόνο ρεκόρ για τις προδικαστικές ενστάσεις που είχε καταθέσει η πλευρά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου. Μετά την ομόφωνη απόφασή των 12 εφετών δικαστών, το Συμβούλιο διέκοψε και πάλι προκειμένου να αποφανθεί στο αίτημα που κατέθεσε η πλευρά του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα για χρονική περίοδο 21 ημερών, προκειμένου να μελετηθεί η αίτηση και να καταθέσουν ένσταση επ' αυτής.

Η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα δεν δέχτηκε το αίτημα των δικηγόρων του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, υποστηρίζοντας ότι με βάση τον διαδικαστικό κανονισμό η προθεσμία των 21 ημερών θα πρέπει να ξεκινήσει από την ημέρα που έγινε η κατάθεση της αίτησης, την 13η Μαΐου δηλαδή, κάτι που απέρριψε η πλευρά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Οι δικηγοροι του Ρίκκου Ερωτοκρίτου αιτιολογώντας το αίτημά τους για παραχώρηση 21 ημετρών επικαλέστηκαν το πόρισμα Καλλή, το οποίο όπως είπαν αναφέρεται σε μια από τις κατηγορίες που υπάρχουν στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Προηγουμένως το Δικαστικό Συμβούλιο απέρριψε τις δύο προδικαστικες ενστάσεις της πλευράς Ερωτοκρίτου, θεωρώντας ότι για την ένσταση που αφορούσε τους διαδικαστικούς κανονισμούς και πριν αυτοί συντακτούν , υπήρχαν σχετικές πρόνοιες του συντάγματος για την απόλυση Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Σε ότι αφορά την ένσταση για παράτυπη εκπροσώπιση του Γενικού Εισαγγλέα από 3 ιδιώτες δικηγόρους, τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου επικαλούμενα και πάλι το σύνταγμα, αποφάσισαν ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δύναται να εκπροσωπέιτε από ιδιώτες δικηγόρους.

Έλαβαν 21 μέρες περιθώριο οι δικηγόροι του Ρίκκου
Το δικαστικό συμβούλιο ικανοποίησε το αίτημα της πλευράς του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, δίνοντας περιθώριο 21 ημερών προκειμένου να μελετήσουν την αίτηση.

Σύμφωνα με την απόφαση των 12 εφετών δικαστών, στις 15 και 16 Ιουνίου θα ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία για παρουσίαση και συμπλήρωση της υπόθεσης.

Στις 22, 23, 24 και 25 του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της αίτησης. Σε ότι αφορά το άλλο αίτημα των δικηγόρων του Ρίκκου για το πόρισμα Καλλή, το δικαστικό συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη του τη δήλωση της πλευράς των δικηγόρων του Γ.Ε. ότι δεν θα στηριχθεί στο πόρισμα Καλλή ότι επί του παρόντος δεν κρίνει σκόπιμο να δώσει οποιαδήποτε οδηγία.

Σύντομες οι δηλώσεις των δύο πλευρών
Σύντομες ήταν οι δύο πλευρές στο σχολιασμό τους για την απόφαση του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθηκαν οι προκαταρκτικές ενστάσεις που είχαν υποβάλλει οι δικηγόροι του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

Σε  σύντομη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο εκ των δικηγόρων του Κώστα Κληρίδη Γιώργος Τριανταφυλλίδης αρκέστηκε να πει ότι «η απόφαση του Συμβουλίου έχει εκδοθεί, εμείς δεν επιθυμούμε να κάνουμε οποιαδήποτε δήλωση, σας παρακαλούμε να διαβάσετε την απόφαση και η υπόθεση συνεχίζεται». Επιπρόσθετα, δεν σχολίασε καθόλου την πρόθεση της άλλης πλευράς να καταθέσει αίτηση απόλυσης του Γενικού Εισαγγελέα.

Εξάλλου σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της απόφασης, κλήθηκε ο εκ των δικηγόρων του κ. Ερωτοκρίτου Παύλος Αγγελίδης ο οποίος ανέφερε ότι «μπορεί να διαφωνούμε και διαφωνούμε απόλυτα με την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά δεν πρόκειται να τη σχολιάσουμε σ` αυτό το στάδιο». Σε περίπτωση μη δικαίωσης του κ. Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι θα κινηθούν με άλλες διαδικασίες για προστασία των ανθρωπίνων του δικαιωμάτων. Τις επόμενες μέρες, δήλωσε θα «καταχωρηθεί εμπεριστατωμένη αίτηση στο δικαστικό Συμβούλιο για παύση του Γενικού Εισαγγελέως εκ μέρους του κ. Ερωτοκρίτου».

Σε ερώτηση αν θα καταθέσουν τις ενστάσεις του ως τις 12 Ιουνίου όπως τους όρισε το δικαστήριο απάντησε «βεβαίως δεν έχουμε τίποτε άλλο παρά να συμμορφωθούμε».

Ερωτηθείς αν τα άλλα μέτρα είναι εντός ή εκτός Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι «ασφαλώς μιλούμε για ευρωπαϊκά βήματα όπου θα αποταθούμε, όχι τώρα εν πάση περιπτώσει διότι πρέπει να τελεσιδικήσει η υπόθεση».


ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε χρόνο ρεκόρ το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει επί των ενστάσεων που κατέθεσε η πλευρά του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.

Η ανακοίνωση της απόφασης του Συμβουλίου του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα γίνει στις 13.30.

Το Συμβούλιο, το οποίο απαρτίζεται από την ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, πλην του Δικαστή Κώστα Παμπαλλή, ο οποίος εξαιρέθηκε, άκουσε σήμερα το πρωί τα επιχειρήματα των δύο πλευρών για τις δύο προκαταρκτικές ενστάσεις,

Εμφανιζόμενοι εκ μέρους του Ρίκκου Ερωτοκρίτου οι Παύλος Αγγελίδης, Αχιλλέας Δημητριάδης και Χάρης Σταυράκης υποστήριξαν ότι η διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου είναι άκυρη γιατί δεν εμφανίζεται στο σωστό δικαστήριο, αφού πρόκειται για ποινική διαδικασία, ότι ο διαδικαστικός κανονισμός που εξέδωσε το Ανώτατο στις 22 Μαΐου στερεί στον κ. Ερωτοκρίτου το δικαίωμα μιας ακριβοδίκαιης δίκης, καθώς και ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν νομιμοποιείται δυνάμει του άρθρου του Συντάγματος που χρησιμοποίησε να εκπροσωπείται από ιδιώτες δικηγόρους.

Από την άλλη, εκ μέρους του Κώστα Κληρίδη οι Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Χρίστος Κληρίδης και Αχιλλέας Αιμιλιανίδης επιχειρηματολόγησαν ότι οι διαδικαστικοί κανονισμοί ρυθμίζουν διαδικασία και είναι εντελώς επουσιώδεις, ότι αποτελεί πάγιο δεδικασμένο και στο ευρωπαϊκό δίκαιο ότι οι διαδικαστικοί κανονισμοί έχουν αναδρομική ισχύ, ότι δεν επηρεάστηκε το δικαίωμα του κ. Ερωτοκρίτου να υπερασπιστεί την υπόθεσή του ενώπιον του Συμβουλίου, καθώς και ότι είναι παγιωμένο από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας το δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να διορίζει άλλα πρόσωπα για να ενεργήσουν εκ μέρους του και σύμφωνα με τις οδηγίες του σε δικαστικές διαδικασίες.

Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε ότι παρόμοια αίτηση, αλλά με τον ορθό, όπως ανέφερε, τρόπο και τύπο, θα καταχωρηθεί και από τον κ. Ερωτοκρίτου εναντίον του Γενικού Εισαγγελέα. Εισηγήθηκε ότι η αίτηση καταχωρήθηκε σε λάθος δικαστήριο και σε παρέμβαση του Πρόεδρου του Συμβουλίου Μύρωνα Νικολάτου ότι αυτό που λέει ότι πρόκειται για άκυρο δικονομικό μέτρο το οποίο δεν διασώζεται, απάντησε θετικά.

Ο κ. Σταυράκης επικεντρώθηκε στα επιχειρήματα που αφορούν τη χρησιμοποίηση ιδιωτών δικηγόρων, εκφράζοντας την άποψη ότι η συνταγματική πρόνοια δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να καλύπτει ιδιώτη δικηγόρο. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στον ορισμό του υπαλλήλου όπως αυτός αναγράφεται στον περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμο.

Τη θέση ότι η προσπάθεια αναδρομικής εφαρμογής του διαδικαστικού κανονισμού στερεί τα εχέγγυα μιας ακριβοδίκαιης δίκης στον κ. Ερωτοκρίτου καθώς και  ότι «δεν του επιτρέπεται να αναπτύξει μαι υπεράσπιση που θα είχε στη διάθεσή του αν δεν υπήρχε ο κανονισμός», εξέφρασε ο Αχιλλέας Δημητριάδης.  Επιχειρηματολόγησε παράλληλα ότι κ. Ερωτοκρίτου αντιμετωπίζει μια ποινική διαδικασία, προσθέτοντας ότι η ποινική διάσταση συνάγεται και από την ίδια την αίτηση που έχει το Συμβούλιο ενώπιον του.

Από την άλλη πλευρά, ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης υποστήριξε ότι οι διαδικαστικοί κανονισμοί ρυθμίζουν διαδικασία και είναι εντελώς επουσιώδεις. Θα μπορούσατε να δώσετε οδηγίες ad hoc, είπε απευθυνόμενος προς τους Δικαστές. «Εναπόκειται σε εσάς, είναι στη διακριτική σας ευχέρεια να αποφασίσετε», πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι ακόμα και αν ίσχυε διαδικαστικός κανονισμός τα όσα συμπεριλαμβάνονται στην αίτηση που έχει καταχωρηθεί εμπεριέχονται όπως αυτά ζητούνται από τον Τύπο Α της αίτησης. Μπορεί, πρόσθεσε, να περιέχονται και άλλα στοιχεία αλλά ουδόλως επηρεάζουν.

Ο Χρίστος Κλήριδης εστίασε στο ευρωπαϊκό δίκαιο και ανέφερε ότι η θέση ότι οι δικονομικοί κανονισμοί ισχύουν  αναδρομικά είναι πάγια και έχει καθιερωθεί και στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο τόσο στο ΕΔΑΔ όσο και στο Δικαστήριο της ΕΕ. Δεν θεωρώ ότι επηρεάστηκε καθ` οιονδήποτε τρόπο του δικαίωμα του καθ` ου η αίτησης να υπερασπιστεί την υπόθεσή του ενώπιον σας, ανέφερε ο κ. Κληρίδης. Υπενθύμισε παράλληλα τους Δικαστές ότι είχαν την εμπειρία με το αίτημα για τον Βουλευτή Φειδία Σαρίκα πρόσφατα όπου δεν υπήρχε διαδικαστικός κανονισμός και αυτό δεν είχε ως αποτέλεσμα οποιοδήποτε κώλυμα στην άσκηση της συνταγματικής εξουσίας του δικαστηρίου.

Παγιωμένο από την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας είναι το δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να διορίζει αυτόν που ο ίδιος κρίνει ακόμα και πρόσωπα που βρίσκονται σε άλλες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, σύμφωνα με την αγόρευση του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη. Όλη η πρακτική της ερμηνείας του Συντάγματος είναι εντελώς αντίθετη από αυτή την οποία εισηγούνται οι συνάδελφοι, είπε. Καλώντας τους Δικαστές να απορρίψουν τις προδικαστικές ενστάσεις, ο κ. Αιμιλιανίδης επιχειρηματολόγησε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας πρέπει να έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπείται από τους δικηγόρους για το χειρισμό της υπόθεσης τους οποίους κρίνει ο ίδιος ως κατάλληλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μάχη Κληρίδη – Ρίκκου στο Ανώτατο

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση