ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λευκαρίτης: Δεν ειδοποιήθηκα για κατάθεση από τις ελβετικές αρχές

Όπως όλα τα εκτελεστικά μέλη, και ο κ. Λευκαρίτης θα κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση

ΚΥΠΕ

Για τη Ζυρίχη ταξιδεύει ο εκ των Αντιπροέδρων της ΟΥΕΦΑ Μάριος Λευκαρίτης, όπου ο ίδιος αναμένει να κληθεί να καταθέσει για την υπόθεση της ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και 2022 σε Ρωσία και Κατάρ αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε ο κ. Λευκαρίτης στο ΚΥΠΕ, μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει οποιαδήποτε ειδοποίηση από τις ελβετικές αρχές για κατάθεση, ωστόσο ο ίδιος αναμένει, όπως είπε, με την άφιξη του στη Ζυρίχη να τον καλέσουν να καταθέσει ό,τι γνωρίζει για την υπόθεση.

Όπως εξήγησε, από τα 22 μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής που πριν πέντε χρόνια ψήφισαν για την ανάθεση των Μουντιάλ της Ρωσίας και του Κατάρ, τα 12 είναι και σήμερα μέλη της Επιτροπής. Από τους 12, οι δύο διαμένουν Ελβετία, και οι αρχές της χώρας μπορούν να τους καλέσουν ανά πάσα στιγμή. “Για τους 10 που βρισκόμαστε εκτός, θα μας καλέσουν να μας κάνουν διάφορες ερωτήσεις”, είπε.

Ο κ. Λευκαρίτης είπε πως έτσι και αλλιώς, ολόκληρη η Εκτελεστική Επιτροπή της ΟΥΕΦΑ βρίσκεται τώρα καθ οδόν για το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας με προορισμό τη Ζυρίχη, όπου πραγματοποιείται το ετήσιο Συνέδριο της ΦΙΦΑ. Χθες τα μέλη της Επιτροπής παρακολούθησαν από κοντά τον τελικό του Europa League που διεξήχθη στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας.

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου και το κατά πόσον υπήρχαν τόσο καιρό υποψίες για σκάνδαλα, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως εδώ και δύο χρόνια διεξάγεται έρευνα από την Επιτροπή που όρισε η FIFA. Ωστόσο, όπως εξήγησε αυτό που διερευνούν οι Ελβετικές αρχές είναι τις αναθέσεις των παγκοσμίων Κυπέλλων του 2018 και 2022 και είναι κάτι ξεχωριστό από τις έρευνες των αμερικανικών αρχών.

“Στην προκειμένη περίπτωση είναι οι ομοσπονδιακές αρχές της Ελβετίας που θέλουν να κάνουν διάφορες ερωτήσεις, και δεν ξέρω και τι είδους ερωτήσεις θέλουν να κάνουν”. είπε.

Οι χθεσινές αποκαλύψεις για τα στελέχη της FIFA, πρόσθεσε, έχουν να κάνουν με δωροδοκίες, με προμήθειες κλπ. “Το μόνο που θα έλεγε είναι πως είναι φοβερά λυπηρά διότι δυστυχώς ο μόνος ο οποίος πληρώνει το τίμημα είναι το ποδόσφαιρο για τις πράξεις ορισμένων ανθρώπων”, σημείωσε.

Σε παρατήρηση του ΚΥΠΕ πως τα αδικήματα που διερευνώνται πάνε πίσω 20-25 χρόνια άρα τα φαινόμενα είναι διαχρονικά, ο κ. Λευκαρίτης είπε πως συμφωνεί, προσθέτοντας πως αυτές οι υποθέσεις που διερευνά το FBI πάνε πίσω στο 1990-91 “και δεν ξέρουμε τι μπορεί να συνέβαινε και προηγουμένως”.

Όπως μεταδίδει το Reuters, χειροπέδες σε επτά αξιωματούχους της FIFA, ανάμεσά τους και μερικές από τις πιο ισχυρές προσωπικότητες του διεθνούς ποδοσφαίρου, πέρασαν οι αρχές της Ελβετίας, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία βρίσκεται στο επίκεντρο δύο ξεχωριστών ποινικών υποθέσεων, που άνοιξαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ελβετία.

Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, οι επτά συλληφθέντες περιλαμβάνονται στα 14 άτομα που κατηγορούνται από τις αμερικανικές αρχές για διαφθορά και δωροδοκίες ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να εκδοθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η έρευνα της ελβετικής δικαιοσύνης επικεντρώνεται στη διαδικασία ανάθεσης των Μουντιάλ του 2018 και του 2022, στη Ρωσία και το Κατάρ αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, τα στελέχη της FIFA βρίσκονται στη Ζυρίχη για το ετήσιο συνέδριο και την Παρασκευή θα κληθούν να εκλέξουν νέο πρόεδρο της FIFA. Ο Σεπ Μπλάτερ διεκδικεί την πέμπτη του θητεία, ενώ αντίπαλός του είναι ο πρίγκιπας της Ιορδανίας, Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεργασία σε όλα τα επίπεδα διαμηνύει η FIFA
Τριγμοί στις σχέσεις FIFA και μεγάλων χορηγών
Στο «μικροσκόπιο» των ελβετικών αρχών Ρωσία και Κατάρ
Η ελληνοκυπριακή «απόχρωση» του ηχηρού σκανδάλου στη FIFA

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση