ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με πολιτική συνεννόηση έληξε η πρώτη ουσιαστική διαπραγμάτευση

Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν σε σημεία από διακυβέρνηση, περιουσιακό και εδαφικό

Με πολιτική συνεννόηση για το πώς προχωρούν προκειμένου να επιτύχουν επιπρόσθετες συγκλίσεις στα κεφάλαια της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και των κριτηρίων επί του εδαφικού έληξε η κατ’ ιδίαν συνάντηση διάρκειας μιάμισης ώρας που είχαν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», με την έναρξη της ουσιαστικής διασταυρούμενης διαπραγμάτευσης στην σημερινή τέταρτη συνάντηση τους, οι δύο ηγέτες άρχισαν πλέον την πολιτική συζήτηση επί συγκεκριμένων σημείων στα τρία υπό διαπραγμάτευση κεφάλαια και στα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις στις θέσεις των δύο πλευρών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση με τη συμμετοχή του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, και των διαπραγματευτών των δύο κοινοτήτων, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί και στους οποίους οι δύο ηγέτες έδωσαν πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές για την περαιτέρω διαπραγμάτευση συγκεκριμένων σημείων στα υπό συζήτηση τρία κεφάλαια με στόχο την επίτευξη νέων συγκλίσεων.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα έχουν οι δύο διαπραγματευτές στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τη νέα συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων αναμένεται από τους Μαυρογιάννη και Ναμί να αποτυπώσουν στο χαρτί τις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές που έχουν πάρει από τους Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Συζήτηση ΜΟΕ
Στο μεταξύ, στη σημερινή τους συνάντηση, οι δύο ηγέτες ανασκόπησαν και τις υπό εξέλιξη διεργασίες για την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χαμηλής πολιτικής ων πολιτικών κατευθυντήριων γραμμών που λάβει, τα οποία εξήγγειλαν σε προηγούμενες τους συναντήσεις. Όπως πληροφορείται η «Κ», έχει διαπιστωθεί πως οι προεργασίες για την σύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος προχωρεί πολύ καλά, σε αντίθεση με το μέτρο της σύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας, για το οποίο απαιτείται ακόμη αρκετή δουλειά να γίνει.

Βαθιά εντυπωσιασμένος
Το κλίμα που επικράτησε στη σημερινή πρώτη ουσιαστική διαπραγμάτευση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, η οποία συνολικά διήρκησε πέντε ώρες, αποτύπωσε στη δήλωση του μετά τη συνάντηση ο αξιωματούχος των ΗΕ έχοντας δίπλα του τους Αναστασιάδη και Ακιντζί. «Οι ηγέτες βρίσκονται τώρα σε ουσιαστικές συνομιλίες, συζήτησαν σε εποικοδομητικό κλίμα τα θέματα της διακυβέρνησης, του περιουσιακού και του εδαφικού, πέτυχαν πρόοδο και έδωσαν νέες κατευθύνσεις στους διαπραγματευτές για να προχωρήσουν στη διαδικασία, οι οποίοι θα συναντηθούν άλλες τρεις φορές αυτή την εβδομάδα» ανέφερε ο Άιντε για να προσθέσει "οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν τα θέματα αυτά (διακυβέρνηση, περιουσιακό και κριτήρια εδαφικού) σε έκταση με ρεαλιστικό και εποικοδομητικό τρόπο, πετυχαίνοντας περαιτέρω πρόοδο. Έδωσαν νέες οδηγίες προς τους διαπραγματευτές, οι οποίοι θα συναντηθούν τρεις φορές αυτή την εβδομάδα να προωθήσουν την εργασία τους πάνω σε βασικά θέματα».

Μετά την αναχώρηση των ηγετών ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ ήθελε – όπως είπε - να δηλώσει ότι είναι βαθύτατα εντυπωσιασμένος από τον τρόπο που οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές και οι ομάδες τους ασχολούνται με τα δύσκολα θέματα, με τρόπο που χαρακτηρίζεται από αμοιβαίο σεβασμό και κατανόηση. "Μερικές φορές επιτυγχάνουν συμφωνία, ορισμένες φορές συνεχίζουν να διαφωνούν, πάντα σε πνεύμα που λέει ότι θα βρούμε μια λύση σε αυτά τα θέματα». Σε ερώτηση που του υποβλήθηκε από την «Κ» αν υπάρχουν νέες συγκλίσεις, ο κ. Έιντε είπε ότι είναι πολύ προσεκτικός ώστε να μην αποκαλύψει τίποτα επί της ουσίας σημειώνοντας ότι "προχωρούμε, αλλά δεν θα πω ακριβώς πού".

Νέες συναντήσεις
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να έχουν νέα συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων στις 10 Ιουλίου. Στις 8 Ιουλίου Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συμμετέχουν από κοινού σε εκδήλωση που διοργανώνει το ΚΕΒΕ και το Τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο. Την ίδια ημέρα, οι δύο ηγέτες θα συμμετέχουν από κοινού σε συνάντηση με τους θρησκευτικούς ηγέτες. Όπως πληροφορείται η «Κ», το μεσημέρι της 8ης Ιουλίου, οι δύο ηγέτες θα είναι επίσης προσκεκλημένοι του Σουηδού Πρέσβη στη Λευκωσία.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση