ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παυλόπουλος: Μήνυμα θωράκισης εντός ευρώ το αποτέλεσμα (LIVE)

Ενωτικό μήνυμα έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο λαό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στο 61,31% ανέρχεται το ποσοστό του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, με καταμετρημένο το 100,00% της επικράτειας. Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής των κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα διεξαχθεί την Τρίτη στις 7 μ.μ. (ώρα Ελλάδος), ενώ ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Την παραίτησή του από την ηγεσία της ΝΔ ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα ο Αντώνης Σαμαράς.

 

Οι συντάκτες της «Κ» από την Αθήνα, τη Λευκωσία, τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον παρακολουθούν, καταγράφουν και ενημερώνουν:

01:43  ΑΠΕ-ΜΠΕ: Στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών δεν θα συμμετέχει ο Ν. Μιχαλολιάκος
Στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που θα συγκληθεί τη Δευτέρα το πρωί, δεν θα συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Νικόλαος Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς κύκλους, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

01:33 «Απόλυτα σεβαστό το αποτέλεσμα» λέει η Κομισιόν
Με μια λιτή ανακοίνωσή της η Κομισιόν αναφέρει ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα.

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ διαβουλεύεται απόψε και αύριο με τους δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες των άλλων 18 μελών της Ευρωζώνης καθώς επίσης και με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ».

Τη Δευτέρα το πρωί, αναφέρεται, ο Πρόεδρος Γιούνκερ θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμικούς παράγοντες της Ευρωζώνης (με τον Πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, τον Πρόεδρο του Eurogroup και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας). Ο Πρόεδρος Γιούνκερ προτίθεται να απευθυνθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τρίτη.

01:28  Στις 10 το πρωί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

01:16 Μεϊμαράκης: Θα πορευτούμε με σεβασμό στην ιστορία της ΝΔ
Η ΝΔ είναι έτοιμη να καταθέσει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν έξω από το αδιέξοδο, τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος αναλαμβάνει προσωρινά την προεδρία της παράταξης μετά την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και πρόσθεσε ότι η ΝΔ πάντα συνέβαλλε δημιουργικά στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας και το ίδιο θα κάνει και τώρα.

«Με σεβασμό στην ιστορία της ΝΔ., θα πορευτούμε για τις διαδικασίες που απαιτούνται», επισήμανε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «οι πολίτες ενωμένοι αξίζουν μια καλύτερη προοπτική».

«Θα περιμένουμε τις προτάσεις του κ. Τσίπρα, η Ν.Δ. δεν αρνήθηκε να συμβάλλει ποτέ, ακόμα και με πολιτικό κόστος», συμπλήρωσε.

00:59 Ντάισελμπλουμ: Πολύ λυπηρό για το μέλλον της Ελλάδας το «όχι»
Η νίκη του «όχι» είναι «πολύ λυπηρή για το μέλλον της Ελλάδας», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, δύσκολα μέτρα και μεταρρυθμίσεις είναι αναπόφευκτα. Τώρα θα περιμένουμε πρωτοβουλίες από τις ελληνικές αρχές. Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση την Τρίτη, 7 Ιουλίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών.

00:59  Συνεχίζονται τα επεισόδια στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο

00:49  Παυλόπουλος: Ο λαός εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση, με αυξημένη πλειοψηφία, να διαπραγματευθεί και να φέρει μια βιώσιμη συμφωνία

00:48  Τσίπρας στον ΠτΔ: Να καταλάβουν όλοι ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από συμβιβασμούς και όχι από διαιρέσεις

00:42  Αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός

00:35   Με ενσωμάτωση στο 92,05% στην Επικράτεια τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 61,33%, ΝΑΙ: 38,67%. Η συμμετοχή στο 62,34%

00:34  Επέκταση της λειτουργίας του μετρό έως τις 2π.μ ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Χρ. Σπίρτζης

00:33  Στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα συναντήσει τον Προκόπη Παυλόπουλο, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός

00:18 
Νταλάρα στην «Κ»: Να σταθεροποιηθεί άμεσα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Την επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να καταλήξουν άμεσα σε «συμβιβαστικές λύσεις που θα σταθεροποιούν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στην «Κ» και τον Αθανάσιο Ελλις, ο πρώην πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) και πρόσωπο-κλειδί στην αναδιάρθρωση του χρέους το 2012, Τσαρλς Νταλάρα.

00:09  Στ. Θεοδωράκης: Εθνική ενότητα για την επίτευξη συμφωνίας
Εθνική ενότητα για την επίτευξη συμφωνίας ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τον Γολγοθά που έχει μπροστά της ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δήλωσή του αργά το βράδυ καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να βρει τον τρόπο.

00:09  Μικροεπεισόδια σημειώνονται αυτή την ώρα στην οδό Στουρνάρη στα Εξάρχεια, όπου εκατό άτομα έχουν βάλει φωτιά σε κάδους

00:01 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επιβεβαίωσε ότι  η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ώστε τα 18 μέλη να συζητήσουν για την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα

23:57 Σουλτς: Θα πρέπει να περιμένουμε την υλοποίηση της υπόσχεσης του Τσίπρα στον λαό ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει μια καλύτερη συμφωνία. Ο ελληνικός λαός είπε «όχι» αλλά οι 18 χώρες συμφώνησαν σε αυτό που ο λαός είπε «όχι». Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει προτάσεις που θα πείσουν τους 18 της Ευρωζώνης και τους θεσμούς. Σέβομαι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Η υπόσχεση του υπουργού Οικονομικών ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο είναι δύσκολη και επικίνδυνη. Θα δούμε στην Σύνοδο Κορυφής ποιο θα είναι το μέλλον για την Ελλάδα.

23:54  Μάρδας: Οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο
Με τη σημερινή απόφαση του ελληνικού λαού, το μήνυμα είναι «ναι στην Ευρώπη, ναι στο ευρώ και όχι στους όρους που προτάθηκαν». Η κυβέρνηση έχει τονίσει και προεκλογικά και μετεκλογικά ότι ο προσανατολισμός της είναι στην Ευρώπη και στο ευρώ, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Ο κ. Μάρδας επισήμανε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν αύριο και θα λειτουργήσουν όπως λειτούργησαν την Παρασκευή 3 Ιουλίου (σ.σ. ώστε οι συνταξιούχοι να πάρουν τα 120 ευρώ)

23:53  Τι ψήφισαν οι κρατούμενοι
ΟΧΙ σε ποσοστά πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με την επικράτεια ψήφισε η συντριπτική πλειονότητα των κρατουμένων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Με ενσωματωμένο το 100% των ψήφων στα ειδικά εκλογικά κέντρα που συστάθηκαν στις φυλακές, ΟΧΙ ψήφισαν οι 8 στους 10 κρατούμενους στις περισσότερες φυλακές της χώρας.

23:48  Σε μισή ώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου

23:48  Στο Μαξίμου αυτή την ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Νωρίτερα στο Μαξίμου προσήλθε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

23:46  Με ενσωμάτωση στο 87,55% στην Επικράτεια τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 61,44%, ΝΑΙ: 38,56%

23:38 Τσίπρας: Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.
 
23:38 Τσίπρας:
Toύτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Θα ζητήσω τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να ακούσω τις προτάσεις τους.

23:37 Τσίπρας: Αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα τίθεται και το θέμα του χρέους πόσω μάλλον όταν το παραδέχεται και το ίδιο το ΔΝΤ στην έκθεσή του.

23:36 Τσίπρας: Εχω πλήρη συνείδηση ότι η εντολή που μου δίνετε δεν είναι εντολή ρήξης με την Ευρώπη αλλά απεγκλωβισμούς από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και θα την υπηρετήσω χωρίς χρονοτριβή. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν βιώσιμες λύσεις αρκεί να το επιθυμούν και οι δύο πλευρές. Ο ελληνικός λαός απάντησε στο σωστό ερώτημα και άλλαξε το ερώτημα διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα δεν ήταν παραμονή ή όχι στο ευρώ, αλλά ο λαός απάντησε στο ποια Ευρώπη θέλουμε. Άμεση προτεραιότητα η επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

23:35 Τσίπρας:
Ανεξάρτητα από τι επιλέξατε στην κάλπη είμαστε όλοι «ένα» για να ξεπεράσουμε την κρίση και να σηκώσουμε την Ελλάδα ψηλά. Θέλω να ευχαριστήσω και τους χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες που βγήκαν στους δρόμους δείχνοντας έμπρακτα την αλληλλεγγύη τους στον ελληνικό λαό.

23:33 Τσίπρας: Σήμερα όλες και όλοι μαζί γράψαμε μια λαμπρή σελίδα στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία. Αποδείξαμε ότι η δημοκρατία δεν εκβιάζεται.

23:29  Ξυδάκης: Νικητής η ελπίδα και η δημοκρατία στην Ευρώπη
Το σημερινό είναι ένα αποτέλεσμα που δίνει κουράγιο στον ελληνικό λαό, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Ν. Ξυδάκης μπαίνοντας στο Μαξίμου, δίνει δύναμη στον πρωθυπουργό να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση για να σταθεί ο ελληνικός λαός στα πόδια του. Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν θριαμβευτές και χαμένοι αλλά νικητής είναι η ελπίδα η δημοκρατία μέσα στην Ευρώπη, η οποία έχει πληγεί βάναυσα τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που μας απομένει είναι πάρα πολύ σκληρή δουλειά γιατί η χώρα μας βρίσκεται ήδη σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, έχουμε να λύσουμε πολλά επείγοντα ζητήματα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε ότι είναι κρίσιμα τα 24ωρα που έρχονται αλλά εκείνο που μας εμψυχώνει είναι η ηχηρή δύναμη, η ψήφος που έδωσε ο ελληνικός λαός. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει ιστορική ευθύνη. Είπε επίσης ότι έχει σημασία να επανασυνδεθούμε με τη διαπραγμάτευση που φάνηκε να μπαίνει μια άνω τελεία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η διαπραγμάτευση συνεχίστηκε την εβδομάδα του δημοψηφίσματος κατά την οποία υπήρξαν κινήσεις και από τη μεριά της Κομισιόν και από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης.

23:27 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνέλθουν αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσουν το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

23:13  Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησαν σύγκληση συνόδου κορυφής της ευρωζώνης για την Ελλάδα την Τρίτη, όπως ανακοίνωσε το Βερολίνο.
Μέρκελ και Ολάντ συμφωνούν ως προς το ότι η ψήφος των Ελλήνων "πρέπει να γίνει σεβαστή".

23:10 Αντ. Σαμαράς: Η μεγάλη παραταξη μας χρειάζεται μια νέα αρχή. Παραιτούμαι από την ηγεσία της ΝΔ και ζήτησα από τον κ. Μεϊμαράκη να αναλάβει προσωρινός πρόεδρος.

23:08 «Η μεγάλη τραγωδία του ελληνικού δημοψηφίσματος είναι ότι πολλοί από εκείνους που ψήφισαν ΟΧΙ, πιθανότατα δεν αντιλαμβάνονται τι πρόκειται να τους χτυπήσει», αναφέρει σε tweet του ο Hugo Dixon.

23:07 Αντ. Σαμαράς: Καλώ τους εταίρους μας στην ευρωζώνη να βοηθήσουν την Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Αλλωστε ο ελληνικός λαός είναι υπέρ της Ευρώπης και υπέρ του ευρώ, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει χωρίς καμία αργοπορία και της ευχόμαστε να το πετύχει. Να εξουδετερώσουμε όλοι μαζί την απειλή διχασμού.

23:06 Αντ. Σαμαράς: Ολοι όσοι ψήφισαν «ναι» αλλά και πολλοί που ψήφισαν «όχι» θέλουν να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης αμέσως.

23:06 Αντ. Σαμαράς: Η κυβέρνηση πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμευση της για βιώσιμη συμφωνία σε 48 ώρες. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη να διαπραγματευτεί με ένα «όχι» και να φέρει μια συμφωνία αμέσως.

23:05  Στάινμαγερ: Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας
Στην Αθήνα πρέπει να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ- Βόλφγκανγκ Στάινμαγερ. "Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας", τόνισε ο κ. Στάινμαγερ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

23:04 Π. Καμμένος: Δεν κρατάμε κακία σε κανέναν. Ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι ενωμένος αύριο. Η κυβέρνηση ξαναρχίζει αύριο τη διαπραγμάτευση από εκεί που την άφησε και θέλουμε μαζί μας αυτούς που ψήφισαν «όχι» αλλά και «ναι». Θα επιδιώξουμε μια λύση που δεν θα εξαθλιώνει τους πολίτες. Δεν είμαστε αντιευρωπαίοι.

23:04 Π. Καμμένος:
Είδαμε να απειλούνται οι Έλληνες πολίτες με εκδίωξη από την Ευρωζώνη

22:59 Π. Καμμένος: Οι πολίτες απειλήθηκαν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής ότι θα κουρευτούν οι καταθέσεις τους. Χιλιάδες υπάλληλοι απολύθηκαν και χιλιάδες άλλοι απειλήθηκαν ότι θα απολυθούν αν ψηφίσουν ΟΧΙ.

22:58 Π. Καμμένος: Ο ελληνικός λαός έζησε μια εβδομάδα τρόμου. Οι συνθήκες διεξαγωγής του δημοψηφίσματος ήταν πρωτοφανείς για μια χώρα της Ε.Ε.

22:57 Π. Καμμένος: Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για την Ελλάδα είναι σημαντική μέρα γιατί μπαίνει τέλος στην εποχή της μεταπολίτευσης.

22:56 Πρωθυπουργός Πολωνίας: Το Grexit η μόνη επιλογή που έμεινε στην Ελλάδα

22:48  Νέα επίθεση Βαρουφάκη προς τους δανειστές
Ο Σωτήρης Νίκας μεταδίδει: «Από την πρώτη στιγμή σχεδίαζαν να μας κλείσουν τις τράπεζες. Να μας επιβάλουν δήλωση μετάνοιας για την κριτική που ασκήσαμε. Αυτός ήταν ο στόχος της πρότασης της 25ης Ιουνίου, που ο ελληνικός λαός το επέστρεψε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης.

22:45  Γκάμπριελ: Ο Τσίπρας γκρέμισε και την τελευταία γέφυρα για ένα συμβιβασμό

22:37  Με ενσωμάτωση στο 63,60 % στην Επικράτεια τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 61,31%, ΝΑΙ: 38,69%

22:33  Μαρίν Λεπέν: Νίκη κατά της ολιγαρχίας της Ε.Ε. το «όχι» Το «όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα αποτελεί μια νίκη απέναντι στην ολιγαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

22:33 Βαρουφάκης: Θέλουμε να παίξει θετικό ρόλο η Κομισιόν στην επούλωση της ελληνικής πληγής. Το «όχι» το σημερινό είναι μεγάλο «ναι» στη δημοκρατική Ευρώπη.

22:32  Πάμπλο Ιγκλέσιας (Podemos): Σήμερα στην Ελλάδα κέρδισε η δημοκρατία

22:32  Γ. Βαρουφάκης:
Ο ελληνικός λαός επέστρεψε το τελεσίγραφο σε αυτούς που το έστειλαν. Με το «όχι» του λαού θα τείνουμε χείρα βοηθείας και χείρα συνεργασίας προς του εταίρους μας.

22:31 Γ. Βαρουφάκης: Έκλεισαν τις τράπεζες για να μας επιβάλουν δήλωση μετανοίας για την κριτική που ασκήσαμε στα αποτυχημένα προγράμματα.

22:30  Βαρουφάκης: Όχι νέα δάνεια πριν αναδιαρθρωθούν τα προηγούμενα βιώσιμα δάνεια. Την 25η Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός είπε όχι σε πέντε χρόνια υποκρισίας. Η αναδιάρθρωση του χρέους ήταν μια εκ των βασικών αιτημάτων της κυβέρνησης.

22:25  Περίπου 6.000 άτομα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Πλατεία Συντάγματος, πανηγυρίζοντας για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.​

22:15  Με ενσωμάτωση στο 56,40% στην Επικράτεια τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 61,30%, ΝΑΙ: 38,70%

22:14  Γερμανία: Η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει απο την Ευρωζώνη
"Οι Ελληνες παραβίασαν τους κανόνες της Ευρωζώνης και πρέπει να βγούν απο το ευρώ" δήλωσε στο Reuters ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης Ταμιευτηρίων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής της Ενωσης Εξαγωγέων της Γερμανίας, ο οποίος δήλωσε ότι δεν βλέπει με ποιό τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

22:08  Μόσχα: Πιο κοντά στην εξόδο της από την ευρωζώνη η Ελλάδα
Η Ελλάδα έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδό της από την ευρωζώνη, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας. Τα πρώτα αποτελέσματα του κρίσιμου δημοψηφίσματος, στο οποίο οι Ελληνες απέρριψαν τις προτάσεις των δανειστών, οι οποίες απαιτούσαν περισσότερη λιτότητα, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο.

"Δε είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι αυτό είναι ένα βήμα προς την έξοδο από την ευρωζώνη", είπε Alexei Likhachev.

22:07  Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ είχε πριν λίγο ο Αλέξης Τσίπρας

22:06 «Αυτό δεν είναι το τέλος. Εναπόκειται πλέον στο Τσίπρα να προτείνει σοβαρό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Αν το πράξει, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να του δώσουν δεύτερη ευκαιρία», γράφει σε ανάρτηση του στο twitter, ο ηγέτης Φιλελευθέρων και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφστατ.

22:02  Ιταλός ΥΠΕΞ: τώρα να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε την Κυριακή σύμφωνα με το Reuters ότι αυτή τη στιγνμή είναι σωστό να ξεκινήσουν οι προσπάθειες για μια συμφωνία με την Ελλάδα.

«Τώρα είναι σωστό να ξεκινήσουμε να προσπαθούμε για μια συμφωνία ξανά. Αλλά δεν υπάρχει διαφυγή από τον Ελληνικό λαβύρινθο με μία αδύναμη Ευρώπη που δεν μεγαλώνει», έγραψε στο twitter o Ιταλός ΥΠΕΞ Paolo Gentioli.

22:01 Καμίνης: Η λαϊκή βούληση εκφράστηκε. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως μία συμφωνία που θα διασφαλίζει την παραμονή της στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

21:59 Δ. Κουτσούμπας: Χαιρετίζουμε όσους έριξαν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

21:57 Έμμεσο αίτημα αποχώρησης Σαμαρά από τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ (Νεολαία Νέας Δημοκρατίας)
Ο Σάκης Ιωαννίδης με μήνυμά του στο Twitter αναφέρει: «Οι νέοι γύρισαν την πλάτη. Το υπάρχουν πολιτικό σύστημα να λάβει μήνυμα και να αποχωρήσει»

21:54  Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει Έλληνας να μην νιώθει περήφανος
Νομίζω πως δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα που να μην είναι υπερήφανος. Διότι ανεξάρτητα από το τι ψήφισε έδειξε πως αυτός ο τόπος πρώτα από όλα σέβεται τη Δημοκρατία.  Αλλά και η ίδια η κυβέρνηση νομίζω ότι πηγαίνει με μια ισχυρή εντολή, ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να φέρει μια συμφωνία η οποία θα ανοίξει άλλους δρόμους, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης μπαίνοντας στο Μαξίμου.

21:53  Σύσκεψη τραπεζικών στελεχών ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ
Σύσκεψη τραπεζικών στελεχών για να εξετασθεί η κατάσταση στο πιστωτικό σύστημα της χώρας ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 22.00, στην Εθνική Τράπεζα, υπό την πρόεδρο της Εθνικής και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκας Κατσέλη.

21:48  Με καταμετρημένο το 44,65% των ψήφων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 61,03%, ενώ υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 38,97%.
Με καταμετρημένο το 44,65% των ψήφων στην επικράτεια, το «όχι» συγκεντρώνει ποσοστό 61,03%, ενώ υπέρ του «ναι» τάχθηκε το 38,97%. Τα άκυρα είναι 4,94% και τα λευκά 0,76%. Η συμμετοχή φθάνει στο 59,78% επί του συνόλου του εκλογικού Σώματος.

21:45 Σύνοδο κορυφής ζητά ο Μπρικ Χάους από τους Σοσιαλδημοκράτες της Γερμανίας. Την ίδια ώρα, κύκλοι της Άνγκελα Μέρκελ τονίζουν ότι φθίνουν οι πιθανότητες βοήθειας προς την Ελλάδα.

21:40 Σκουρλέτης: Δεν υπάρχει Έλληνας που να μην είναι υπερήφανος

21:30 Στο Μαξίμου ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Νωρίτερα είχε εισέλθει η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου.

21:25 Αποστόλου( Παραγωγικής Ανάπτυξης) : Μπήκαμε στην επόμενη μέρα και απαιτεί από εμάς να προχωρήσουμε σε μια νέα συμφωνία.

21:21  Φ.Γεννηματά: Ο πρωθυπουργός οφείλει να κάνει πράξη τη δέσμευση για συμφωνία εντός 48 ωρών

21:14  Μπακογιάννη σε Σαμαρά: Παραιτήσου να κερδίσει το «ναι»
Πρόταση στον Αντώνη Σαμαρά να δηλώσει ότι προτίθεται να αποχωρήσει από την ηγεσία, υπέβαλλε σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής η Ντόρα Μπακογιάννη. Στόχος ήταν να αποτραπεί η, κατά την άποψη Μπακογιάννη, αρνητική προδιάθεση των ψηφοφόρων έναντι του «ναι», το οποίο θα ερμηνεύονταν ως επιβράβευση – δικαίωση του πρώην Πρωθυπουργού έναντι του Αλέξη Τσίπρα, μεταδίδει ο Γιώργος Τερζής.

21:14  Με ενσωμάτωση στο 32,12 %% στην Επικράτεια τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 60,90%, ΝΑΙ: 39,10%

21:11  Με ενσωμάτωση στο 15,39 % στην Β' Αθηνών τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 58,72%, ΝΑΙ: 41,28%

21:10  Ευρωπαίος Αξιωματούχος στο Reuters: Δεν υπάρχουν σχέδια για επείγουσα σύγκληση του Eurogroup
Δεν υπάρχουν σχέδια για επείγουσα σύγκληση του Eurogroup  για την Ελλάδα αύριο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δήλωσε σήμερα ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ με πληροφορίες από το Reuters.

Σε ερώτηση για το αν σχεδιάζεται για αύριο συνεδρίαση του Eurogroup, ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάσθηκε, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς: "Σε καμία περίπτωση. (Οι υπουργοί) δεν θα ξέρουν τι να συζητήσουν".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχολιάσει το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος.

21:09  Με ενσωμάτωση στο 27,32% στην A' Αθηνών τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 51,70%, ΝΑΙ: 48,30%

21:08  Στο Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

21:06  Δένδιας στον ΣΚΑΪ: Θα είναι τραγωδία να μην συζητήσουμε ότι η κύρια φιλοευρωπαϊκή παράταση της χώρας ηττήθηκε και απέτυχε να προασπίσει το κεκτημένο Καραμανλή της σίγουρης ευρωπαϊκής πορείας της χώρας

21:04 Πρόταση στον Αντ. Σαμαρά να δηλώσει ότι θα παραιτηθεί προκειμένου να "απελευθερωθούν" οι ψηφοφόροι υπέβαλλε προ ημερών η Ντόρα Μπακογιάννη. Πρότεινε, δε, να αναλάβει και εκείνη αντίστοιχη δημόσια δέσμευση, προκειμένου να υπάρξει ανανέωση ηγεσίας στην κεντροδεξιά

20:58 Τσακαλώτος: «Δεν εξετάζουμε εκτύπωση παράλληλου νομίσματος»
Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν εξετάζει την εκτύπωση νέου νομίσματος, δήλωσε την Κυριακή ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ώρα που δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Έλληνες πρόκειται να απορρίψουν την πρόταση των δανειστών.

20:56  Με ενσωμάτωση στο 14,87% στην Β' Πειραιώς τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 72,51%, ΝΑΙ: 27,49%

20:55  Με ενσωμάτωση στο 19,02% στην Β' Θεσσαλονίκης τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 59,94%, ΝΑΙ: 40,06%

20:54  Με ενσωμάτωση στο 25,88% στην Επικράτεια τα αποτελέσματα είναι ΟΧΙ: 60,60%, ΝΑΙ: 39,40%

20:54  Ελ Εριάν στην «Κ»: Μετά το «όχι» δύσκολα θα συνεργασθεί η Ευρωζώνη με την Ελλάδα
Μια πολύ ζοφερή εικόνα των εξελίξεων για την Ελλάδα σκιαγραφεί με δηλώσεις του στην «Κ» και τον Αθανάσιο Ελλις ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, στην οποία ανήκει το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο (1,6 τρισεκατομμύρια δολάρια).

20:48 Βαλαβάνη: ο πελάτης μπορεί να πάει την τράπεζα αλλά δεν μπορεί να πάρει χρήματα

20:42 Νίκος Δένδιας: Υποχρέωση του κ. Τσίπρα είναι να αλλάξει τον κ. Βαρουφάκη και να συντονίσει την διαπραγματευτική προσπάθεια

20:40 Σύμφωνα με την πρώτη επίσημη πρόβλεψη της εταιρείας Singular, το ΟΧΙ αναμένεται να ξεπεράσει το 61% στο τελικό αποτέλεσμα

20:36  Ευ. Τσακαλώτος: Θα διαπραγματευτούμε μια λύση που είναι οικονομικά βιώσιμη
«Θα διαπραγματευτούμε μια λύση που είναι οικονομικά βιώσιμη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star, για το δημοψήφισμα.

Στην ερώτηση πώς θα επιτευχθεί συμφωνία μέσα σε δύο 24ωρα, όταν εδώ και πέντε μήνες κυβέρνηση και εταίροι διαφωνούν σε πολύ βασικά σημεία με αποτέλεσμα κάθε απόπειρα διαπραγμάτευσης να πέφτει στο κενό, ο κ.Τσακαλώτος ανέφερε πως πλέον υπάρχουν δύο νέα στοιχεία: «Το πρώτο είναι ότι θα έχει μια καινούργια λαϊκή εντολή η κυβέρνηση και το δεύτερο είναι, ότι θα έχει την έκθεση του ΔΝΤ,  που λέει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο».

20:31 Βαλαβάνη: Ο καθένας μπορεί να πάρει από τη θυρίδα του στην τράπεζα ό,τι θέλει εκτός από μετρητά

20:30 Με ενσωματωμένο το 14,59% των εκλογικών τμημάτων ανά την επικράτεια το ΟΧΙ συγκεντρώνει 60,24% και το ΝΑΙ 39,76%.

20:23  Κουρουμπλής: Το αποτέλεσμα δίνει στον Αλέξη Τσίπρα δύναμη αλλά και μεγάλη εθνική ευθύνη
Π. Κουρουμπλής: Το αποτέλεσμα ακυρώνει όλες εκείνες τις πολιτικές που επιβλήθηκαν στη χώρα και αποδείχθηκαν άκαρπες. Δίνει στον Αλέξη Τσίπρα τη δύναμη αλλά και τη μεγάλη εθνική ευθύνη να διαχειριστεί τη δυσκολία της στιγμής ενώνοντας τον λαό και την πατρίδα δημιουργώντας ένα πατριωτικό μέτωπο ώστε η διαπραγμάτευση που θα αρχίσει αμέσως να έχει ένα αποτέλεσμα που θα αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

20:20 Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει στο Twitter πως ο δρόμος προς το δημοψήφισμα ανέδειξε τη δυναμική της κοινωνίας των πολιτών. «Αποτελεί παρακαταθήκη για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Τους ευχαριστώ».

20:18 Με καταμετρημένο το 10.3%: «ΟΧΙ»: 59,8% - «ΝΑΙ» 40,2%. Τα άκυρα και λευκά ψηφοδέλτια είναι 5,5%. Η συμμετοχή φτάνει στο 53,8%.

20:04 Ν. Βούτσης: Η συμβολή όλων ήταν αποφασιστική για το αποτέλεσμα αλλά ο τόνος δόθηκε από τα εκατομμύρια πολιτών της χώρας. Μια δημοκρατική συμπεριφορά ενός μεγάλου ποσοστού πάνω από 50% σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

20:02 Ν. Βούτσης: Θέλω να δηλώσω την πλήρη ικανοποίηση εκ μέρους της κυβέρνησης για την διενέργεια του δημοψηφίσματος. Εγγυηθήκαμε, διοργανώσαμε και υλοποιήσαμε το δημοψήφισμα με αίσθημα ευθύνης και συνέργεια των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

19:59
Πληροφορίες: Παππάς, Τσακαλώτος, Χουλιαράκης πάνε Βρυξέλλες

19:58 Ο εκπρόσωπος της Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, επιβεβαιώνει ότι στην αυριανή συνάντηση με τον Φρανσουά Ολάντ θα αξιολογηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα μετά το δημοψήφισμα.

19:51  Νίκος Παππάς: Δεν θα γίνει κούρεμα στις καταθέσεις - Συμφωνία μέχρι τις 20 Ιουλίου
Συμφωνία μέχρι τις 20 Ιουλίου, ημέρα λήξης της προθεσμίας πληρωμής των ομολόγων της ΕΚΤ, επιθυμεί η Αθήνα, σύμφωνα με τηλεοπτικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας. Ο κ. Παππάς υποστήριξε επίσης ότι δεν θα γίνει κούρεμα καταθέσεων, δεδομένου ότι οι συνθήκες για την ομαλοποίηση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος είναι "ευνοϊκές".

19:50 Με μήνυμα του στο Twitter, ο Υπουργός Άμυνας και Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, αναφέρει πως ο Ελληνικός λαός απέδειξε οτι δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται δεν απειλείται.

19:47 Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης δήλωσε τηλεοπτικό σταθμό: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ σύντομα, ακόμα και σε 48 ώρες. Αν δεν έρθει, η χώρα σε τραγωδία με ευθύνη κυβέρνησης. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, δευτέρα πρωί χρειαζόμαστε και εκείνους που ψήφισαν όχι και εκείνους που ψήφισαν ναι. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, Δευτέρα πρωί χρειαζόμαστε και εκείνους που ψήφισαν όχι και εκείνους που ψήφισαν ναι.

19:47 Ευ. Μεϊμαράκης (ΝΔ): Περιμένω από τον Πρωθυπουργό συμφωνία σε 48 ώρες

19:44  Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός
Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα μαζί με τον πρωθυπουργό οι υπουργοί Επικρατείας Α. Φλαμπουράρης, Τ. Κουίκ καθώς και τα μέλη της Κυβέρνησης Ι. Τσιρώνης, Ε. Κουντουρά. Ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας έφτασε στο Μαξίμου περίπου στις 19:00.

19:44  Ντάισελμπλουμ: Ελπίζω ότι έντιμοι Έλληνες πολιτικοί θα βγουν μπροστά
"Αν και γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε ποτέ τα κριτήρια για είσοδο στην Ευρωζώνη, η έξοδος θα είχε δραματικές συνέπειες για τον μέσο Έλληνα. Ο μόνος τρόπος για να ανακάμψει η Ελλάδα, είναι να αντιμετωπίσει τα χρόνια προβλήματά της. Ελπίζω ειλικρινά ότι έντιμοι πολιτικοί θα βγούν μπροστά και θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν αυτή την υποχρέωση. Παραμένω έτοιμος να υποστηρίξω τον ελληνικό λαό που θέλει να παραμείνει η χώρα του στην Ευρωζώνη" γράφει σε σημερινή επιστολή του προς το Ολλανδικό Εργατικό Κόμμα ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

19:35 Προβάδισμα τριών μονάδων δίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις

19:26  Συνάντηση Μέρκελ - Ολάντ αύριο στο Παρίσι
Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ θα συναντηθούν αύριο το βράδυ στο Παρίσι.

19:13 Νίκος Μαραντζίδης στον ΣΚΑΪ: Οριακό το αποτέλεσμα αλλά αποτυπώνει αυτό το μικρό προβάδισμα του «Οχι».

19:09  Δ. Παπαδημούλης: Να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα
Να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα. Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να είναι ψύχραιμοι, ξεκινάει μια καινούργια προσπάθεια.

19:06  Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το δημοψήφισμα με 540 απεσταλμένους ξένων ΜΜΕ στην Αθήνα
Στην Ελλάδα έχει στραφεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον αναμένοντας τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος είναι ότι το Κέντρο Τύπου του Ζαππείου έχει κατακλυστεί από πάρα πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Τύπου περισσότεροι από 1.000 είναι οι δημοσιογράφοι, τεχνικοί  και φωτογράφοι από όλα τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ που έχουν πάρει διαπιστεύσεις για να καλύψουν από το Ζάππειο τις εξελίξεις.

Συντριπτική είναι η παρουσία των ξένων απεσταλμένων των ΜΜΕ και σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ξεπερνούν τους 540 που εκπροσωπούν 21 διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, 81 τηλεοπτικούς σταθμούς, 58 εφημερίδες και 17 ραδιόφωνα.

Εκτός από τις χώρες της ΕΕ έχουν έρθει να καλύψουν τα γεγονότα δημοσιογράφοι από ΗΠΑ, Κίνα, Βραζιλία, Γεωργία, Ελβετία, Καναδά, Λευκορωσία, Ουκρανία, Τουρκία, Κολομβία, Ρωσία, Ιράν και Αίγυπτο.

19:05 ΑΝΤ-1: ΝΑΙ 46% - ΟΧΙ 49%

STAR: ΝΑΙ από 46-49% και το ΟΧΙ από 51-54%

ALPHA: ΝΑΙ από 45.5-50.5% και ΟΧΙ από 49.5 - 54.5%

19:00 Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης της εταιρείας G.P.O. με δείγμα 2000 ατόμων, η οποία διεξήχθη μέχρι τις 16:00, το ΝΑΙ αναμένεται να καταλάβει ποσοστό από 46.5% μέχρι 50.5%, ενώ το όχι από 49.5% μέχρι 53.5%.

18:29  Στο όριο των εθνικών εκλογών η συμμετοχή
Συνεχίζεται η ομαλή ροή των ψηφοφόρων στα εκλογικά τμήματα, πριν το κλείσιμο της κάλπης στις 19:00. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμμετοχή αναμένεται να είναι στο όριο των εθνικών εκλογών του Ιανουαρίου 2015, κοντά στο 65%.

18:21  Σε ετοιμότητα το εγχώριο και ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα
Σύμφωνα με πληροφορίες, απόψε αναμένεται να υπάρξει σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, με τον υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) και της Attica. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το θέμα της ρευστότητας αλλά και το πότε θα μπορούσε να τεθεί και πάλι σε λειτουργία το τραπεζικό σύστημα, μεταδίδει ο συντάκτης της «Κ» Σωτήρης Νίκας.

18:14 Σύμφωνα με την Ελένη Βαρβιτσιώτη από τις Βρυξέλλες, αύριο Δευτέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

18:00
Αυστριακός ΥΠΕΞ: Αντιμετωπίσιμο για την Ευρωζώνη, όχι για την Ελλάδα ένα Grexit

17:03 Bild: Νυχτερινές τηλεδιασκέψεις σε ευρωπαϊκές τράπεζες
Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Bild οι κορυφαίοι τραπεζίτες της Deutsche Bank έχουν προγραμματίσει για απόψε τηλεδιάσκεψη προκειμένου να συζητήσουν τις επιπτώσεις ενός «ναι» ή «όχι» στο δημοψήφισμα για τους διεθνείς πιστωτές. Παρόμοιες κινήσεις σχεδιάζουν όπως αναφέρει η εφημερίδα και άλλες μεγάλες τράπεζες.

16:40 Βαρουφάκης: Συμφωνία εντός 24 ωρών
Ερωτηθείς ο Γιάνης Βαρουφάκης από δημοσιογράφο του CNBC πόσος καιρός θα χρειαστεί για την επίτευξη συμφωνίας σε περίπτωση που επικρατήσει το «ΟΧΙ» απάντησε εντός 24 ωρών.

16:28  Ραχόι: Δύσκολο το μέλλον της Ευρωζώνης, ανεξαρτήτως αποτελέσματος
Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, δηλώνοντας ταυτόχρονα πεπεισμένος πως το μέλλον στη ζώνη του ευρώ "δεν θα είναι εύκολο".

16:16 «Επίθεση» Βαρουφάκη κατά δημοσιογράφου
Η δημοσιογράφος του SKY News γράφει ότι όταν ρώτησε τον υπουργό οιονομικών Γιάνη Βαρουφάκη τι θα γίνει με τα μετρητά στην τράπεζα, εκείνος, σύμφωνα με ανάρτησή της απάντησε: «χαλάτε τη γιορτή με θρασείς ερωτήσεις»

15:55  Χ. Γ. Σέλινγκ: Στο τέλος θα κερδίσει η λογική και το ΝΑΙ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)
 Σε μια πλειοψηφία για το «Ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα στην Ελλάδα, υπολογίζει ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, θεωρώντας πως  «στο τέλος θα νικήσει η λογική, διότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι δεν πρόκειται μόνον για το μέλλον του ευρώ, αλλά για το μέλλον της Ελλάδας και ως εκ τούτου για το δικό του μέλλον», όπως τονίζει ο ίδιος σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Βελτ αμ Ζόνταγκ».

 Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται ότι με το δημοψήφισμα η ελληνική κυβέρνηση μεταθέτει την ευθύνη στους πολίτες της.

 Σύμφωνα με τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ, οι πιστωτές έχουν κάνει πολύ μεγάλες παραχωρήσεις στους Έλληνες και είναι πρόθυμοι για συνέχιση των διαπραγματεύσεων, αλλά σημασία έχει «να δηλώσει επιτέλους η ελληνική κυβέρνηση τι πραγματικά θέλει και αυτό να γίνει τόσο δημόσια όσο και στις διαπραγματεύσεις».

«Κατόπιν μπορούμε να επιστρέψουμε άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», προσθέτει στη συνέντευξή του στη «Βελτ αμ Ζόνταγκ», ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

15:52 Εως τις 15:00 σε δύο από τα δέκα εκλογικά τμήματα της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά η συμμετοχή των ψηφοφόρων ξεπερνούσε το 50%. Στα υπόλοιπα οκτώ η συμμετοχή ήταν κοντά στο 50%.

15:49  Μακρόν: «Να μην κάνουμε τη συνθήκη των Βερσαλλιών της ευρωζώνης»
Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι οφείλουν να επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες με την Αθήνα.

15:47  Πόσο θα στοιχίσει στην Μπούντεσμπανκ ενδεχόμενο Grexit
Ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας (Μπούντεσμπανκ) Γενς Βάιντμαν έχει προειδοποιήσει την κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα άνοιγε μια τρύπα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στον γερμανικό προϋπολογισμό, αναφέρει σήμερα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Βάιντμαν προειδοποίησε πως το κόστος ενός Grexit θα έπληττε τα κέρδη της Μπούντεσμπανκ, τα οποία εισρέουν στον προϋπολογισμό.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε πως οι απώλειες της Μπούντεσμπανκ θα ήταν μεγαλύτερες από το ποσό των 14,4 δισ. ευρώ που έχει ήδη μπει στην άκρη ως πρόβλεψη για την κρίση του ευρώ, επειδή θα επέφερε απώλειες στα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγορασθεί από την κεντρική τράπεζα.

"Αυτό δεν θα ήταν αρκετό στην περίπτωση ενός Grexit", ανέφερε η Handelsblatt, χωρίς να διευκρινίσει την πηγή της.

15:28  Στο επίπεδο του Ιανουαρίου η συμμετοχή των ψηφοφόρων
Ομαλά και χωρίς προβλήματα εξελίσσεται το δημοψήφισμα στη χώρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, η συμμετοχή των ψηφοφόρων αναμένεται να κινηθεί στο ίδιο επίπεδο με τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 (είχε κυμανθεί κοντά στο 65%), και πάντως, σίγουρα πάνω από το όριο του 40% που απαιτείται από τον νόμο για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα.

15:25 Spiegel: Απογοητευμένη από την «σκληρή και ιδεολογική» στάση Τσίπρα η Μέρκελ
Η ελληνική κυβέρνηση «δεν θέλει να συμμορφωθεί με τις αρχές της Ευρώπης» και «παραβιάζει τις αρχές της συνεργασίας» φέρεται να δήλωσε σε στενούς συνεργάτες της η γερμανίδα καγκελάριος.

15:16 Κωνσταντοπούλου: Ο λαό

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση