ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλάδα: «Κλείδωσε» η προμήθεια και τέταρτης φρεγάτας

Η αντίστροφη μέτρηση για την απόκτηση και τέταρτης φρεγάτας τύπου FDI HN ξεκίνησε

Kathimerini.gr

Βασίλης Νέδος
Σταύρος Ιωαννίδης

Ισχυρότερη ναυτική παρουσία στο Αιγαίο αλλά κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο επιδιώκει η Αθήνα με την προσθήκη της 4ης φρεγάτας FDI HN στον στόλο του Πολεμικού Ναυτικού.

Από τα ναυπηγεία της Λοριάν, στη βορειοδυτική Γαλλία, όπου βρέθηκε για να παραστεί στην επίσημη τελετή καθέλκυσης της 2ης FDI του προγράμματος, της F-602 «Νέαρχος», ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Αθήνα και στο Παρίσι για την προμήθεια της 4ης φρεγάτας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση ελήφθη την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν να τεθεί σε προτεραιότητα η εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου και μετά να γίνουν οι κινήσεις ενίσχυσης του Π.Ν. Η άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης για την 4η FDI συνδέεται άμεσα με τον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί τελικά η αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ.

Σύμφωνα με ανώτατες πηγές, απορρίφθηκε η λύση της αναβάθμισης των τεσσάρων ΜΕΚΟ με ορίζοντα 90 μηνών, αλλά θα γίνει μία που θα αφορά πολύ βασικά συστήματα των φρεγατών και θα έχει ολοκληρωθεί σε 36 μήνες. Πρακτικά, η μικρότερη παρέμβαση στις ΜΕΚΟ ουσιαστικά δημιουργεί τον δημοσιονομικό χώρο για την 4η FDI.

Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ότι θα προχωρήσει η αναβάθμιση των πυραυλακάτων τύπου «Ρουσέν» και των υποβρυχίων 214. Ενώ η συζήτηση για νέα υποβρύχια μετατίθεται στα τέλη της δεκαετίας.

Σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα απόκτησης της 4ης FDI, αρμόδια πηγή ανέφερε ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, με σκοπό η Ελλάδα να παραλάβει τη φρεγάτα πριν από το τέλος της δεκαετίας.

Η Belharra «Νέαρχος» πρόκειται να εξοπλιστεί, μεταξύ άλλων, με πυραύλους στρατηγικής κρούσης Scalp Naval. [ΑΠΕ- ΜΠΕ/NAVAL GROUP/STR]

Ισχυρότερα όπλα

Εκτός από την πρώτη φρεγάτα του προγράμματος, την F-601 «Κίμων», η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει δοκιμές εν όρμω και εν πλω, οι άλλες τρεις πρόκειται να εφοδιαστούν με πυραύλους στρατηγικής κρούσης Scalp Naval, όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ισχυρούς πυραύλους τύπου Cruise που μπορεί να πλήξει στόχους, όπως θωρακισμένες εγκαταστάσεις και υποδομές υψηλής στρατηγικής αξίας, σε μεγάλο βάθος, ακόμη άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Με την προσθήκη των Scalp Naval, οι φρεγάτες Belharra, εκτός από μια εξαιρετική πλατφόρμα για αεράμυνα περιοχής, χάρη στους ικανότατους αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 30 που διαθέτουν, θα μετατραπούν σε ολοκληρωμένα οπλικά συστήματα που θα έχουν τη δυνατότητα να εξαπολύουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς από το Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, έχουν και οι πρώτες πληροφορίες που έρχονται από τις δοκιμές του ιστού PSIM (Panoramic Sensors Intelligence Module), που στεγάζει το ραντάρ Sea Fire 500 και τους αισθητήρες του πλοίου. Πρακτικά, το πλοίο έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί μια ζώνη «άρνησης πρόσβασης» σε ακτίνα σχεδόν 500 χιλιομέτρων γύρω του. Ο,τι πετάει μέσα σε αυτή την περιοχή μπορεί να στοχοποιηθεί και να προσβληθεί από τα οπλικά συστήματα της φρεγάτας.

Προτού επισκεφθεί τις δύο ελληνικές φρεγάτες που βρίσκονται ήδη στο νερό, την F-601 «Κίμων» και την F-602 «Νέαρχος», η οποία βρίσκεται πλέον εκτός της ναυπηγικής κλίνης για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της και να τοποθετηθεί ο ιστός, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με το κλιμάκιο του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθεί από κοντά την εξέλιξη του προγράμματος και ενημερώθηκε από τον διοικητή του, πλοίαρχο Χρήστο Μιχαλίτση, για την πρόοδο των εργασιών στις τρεις FDI που ήδη ναυπηγούνται στη Λοριάν.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό την άνοιξη του 2025 και έξι μήνες αργότερα η δεύτερη. Καταλυτικό ρόλο, ωστόσο, θα παίξουν οι θαλάσσιες δοκιμές της γαλλικής FDI «Amiral Ronarc’h», που αποτελεί τον «πιλότο» του προγράμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση