ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σόιμπλε: «Οι Έλληνες αποφασίζουν ευρώ ή προσωρινά χωρίς ευρώ»

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών τόνισε ωστόσο ότι η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη

ΚΥΠΕ

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα αποφασίσουν κατά πόσον να κρατήσουν το ευρώ ή να ζήσουν χωρίς ευρώ, τουλάχιστον προσωρινά, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη.

Είπε επίσης ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν μετά το δημοψήφισμα θα πάρουν αρκετό χρόνο καθώς πρώτα θα πρέπει να γίνει δεκτό από την ευρωζώνη το αίτημα της Ελλάδας για νέο οικονομικό πακέτο και να περάσει από τα Κοινοβούλια.

"Η Ελλάδα είναι μέλος της ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία επί αυτού. Είτε με το ευρώ είτε προσωρινά χωρίς ευρώ, μόνο οι Έλληνες μπορούν να απαντήσουν σε αυτή την ερώτηση. Και σίγουρα εμείς δεν θα αφήσουμε τον λαό σε δύσκολη κατάσταση" είπε ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Bild.

Σημείωσε ότι η πρόταση πάνω στην οποία καλούνται οι Έλληνες να τοποθετηθούν στο δημοψήφισμα `δεν ισχύει πλέον` και είπε ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις για μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα πάρουν αρκετό χρόνο και θα είναι πολύ δύσκολες.

Η ευρωζώνη, συνέχισε, θα αναμένει να δει πώς θα αντιδράσει η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα.

"Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα χειριστεί η ελληνική κυβέρνηση το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και ποιες επιπτώσεις θα έχει. Και μετά θα μπορούν οι Έλληνες να υποβάλουν νέα αίτηση για διαπραγματεύσεις για ένα νέο πακέτο βοήθειας. Οι Υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν μετά το αίτημα και εφόσον πληροί κάποιες προϋποθέσεις, το Eurogroup θα αποδεχθεί να γίνουν νέες διαπραγματεύσεις. Πρέπει επίσης να αποφασίσει για αυτό το θέμα και το γερμανικό Κοινοβούλιο. Μόνο τότε θα μπορούμε να διαπραγματευτούμε", είπε, ο κ. Σόιμπλε όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Bild.

Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν πάνω σε μια νέα βάση καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες "έχει επιδεινωθεί δραματικά".

Επίσης, επανέλαβε τη θέση ότι ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι περιορισμένος.

Ακόμη και εάν κατέρρεαν κάποιες τράπεζες, είπε, ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης είναι σχετικά μικρός


 

 

 


 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Το άγνωστο τετ α τετ με Κασσελάκη και η μέτρηση που δείχνει με ποιο σχηματισμό ταυτίζουν οι ψηφοφόροι τον πρώην πρωθυπουργό ...
Kathimerini.gr
 |  ΕΛΛΑΔΑ