ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σκιές στην ΚΥΠ από τις φερόμενες παρακολουθήσεις κινητών

Επιστολή Συλλούρη λέει πως τηλεφωνικές γραμμές στην Κύπρο παρακολουθήθηκαν προς όφελος NSA

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μεγάλες προεκτάσεις φαίνεται να λαμβάνει το ζήτημα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων με τα πολιτικά κόμματα να λαμβάνουν θέση. Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα, η Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών φέρεται να αγόρασε λογισμικό που μολύνει κινητά τηλέφωνα με σκοπό την παρακολούθησή τους.  

Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δημοσίευσε επιστολή του προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπου τον ενημερώνει για τις εν λόγω πληροφορίες που δόθηκαν από συμμετέχοντα σε διακοινοβουλευτική συνάντηση επιτρόπων των εθνικών κοινοβουλίων της Ε.Ε και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Συλλούρη , «ως αποτέλεσμα της συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών BDN και NSA αντίστοιχα, και με τη βοήθεια της Deutsche Telekom AG επιτράπηκε η παρακολούθηση τηλεφωνικών γραμμών σε διάφορες χώρες οι οποίες εντάσσονταν σε ένα "κατάλογο προτεραιότητας" ». Στον κατάλογο αυτό φέρεται πως τρεις τηλεφωνικές γραμμές στην Κύπρο παρακολουθούνταν προς όφελος της NSA στην οποία παραδόθηκαν τα δεδομένα που συνελέγησαν.

Στην επιστολή του ο κ. Συλλούρης ζητούσε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να μάθει κατά πόσο είναι εις γνώσην του Υπουργού οι εν λόγω πληροφορίες και κατά πόσο είχε ζητηθεί έγκριση των αρμοδίων υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών ενώ στην περίπτωση που δεν είχε ενημερωθεί το Υπουργείο, τι πρόκειται να πράξει.

Σε δηλώσεις του και ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζήτησε την άμεση τοποθέτηση του προϊστάμενου της ΚΥΠ Ανδρέα Πενταρά για να διαλευκάνει το θέμα που όπως ανέφερε «ανησυχεί τον κάθε πολίτη και τα πολιτικά κόμματα».

Γραπτή δήλωση του Προϊστάμενου της ΚΥΠ κ. Ανδρέα Πενταρά
Αναφορικά με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις επικοινωνιών που έγιναν στην Κύπρο από ξένες Υπηρεσίες Πληροφοριών, επιθυμώ να δηλώσω κατηγορηματικά ότι η ΚΥΠ δεν έχει καμιά γνώση ή σχέση με το θέμα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, η ΚΥΠ αρμοδίως θα διερευνήσει το θέμα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση