ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ξεκαθάρισμα στον κλάδο των μεσιτών στην Ελλάδα

Η «βόμβα» των capital controls αναμένεται να περιορίσει το φαινόμενο της παραμεσιτείας

Kathimerini.gr

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Το «πάγωμα» που έχει επικρατήσει στην ελληνική αγορά ακινήτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες ως αποτέλεσμα της τραπεζικής αργίας και του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στο σύνολο της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αναμένεται να έχει και μια θετική συνέπεια, τουλάχιστον για όσους μεσίτες κατορθώσουν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θεσμικών εκπροσώπων του κλάδου, η παρούσα κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε συρρίκνωση και στο φαινόμενο της παραμεσιτείας, που έχει δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στον κλάδο.

«Ελλείψει αντικειμένου, είναι πολύ πιθανό αρκετοί από τους λεγόμενους μεσίτες να αποσυρθούν από την αγορά και να αναζητήσουν άλλη απασχόληση», αναφέρει χαρακτηριστικά μεσίτης με εμπειρία δεκαετιών στον κλάδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχει καταγραφεί ένα «όργιο» εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδας (ΟΜΑΣΕ), ο αριθμός των παράνομων μεσιτών ή παραμεσιτών είναι μεγαλύτερος από τους νόμιμους μεσίτες.

Συγκεκριμένα, ενώ επισήμως το επάγγελμα του μεσίτη ασκείται σήμερα από περίπου 4.000 νόμιμους επαγγελματίες πανελλαδικά, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 5.000 επιπλέον άνθρωποι εμφανίζονται στην αγορά ως μεσίτες και διαπραγματεύονται αγοραπωλησίες και ενοικιάσεις ακινήτων. Πρόκειται για πάσης φύσεως επιτηδευματίες, όπως πρώην ζαχαροπλάστες και εμπόρους ρούχων, οι οποίοι λειτουργούν ανεπίσημα, χωρίς καμία κατάρτιση ή προηγούμενη εμπειρία. Το φαινόμενο αυτό έχει καταγγελθεί τα τελευταία χρόνια από πληθώρα νόμιμων μεσιτών, οι οποίοι επισημαίνουν ότι, παρά το γεγονός ότι με τον πρόσφατο νόμο του 2012 το επάγγελμα του μεσίτη θεσμοθετήθηκε πλήρως, εντούτοις η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.

Το αποτέλεσμα είναι το Δημόσιο να χάνει ετησίως εκατομμύρια ευρώ φορολογικών εσόδων, ενώ σημαντικές απώλειες έχει και ο ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), καθώς ουδείς από τους εν λόγω παραμεσίτες καταβάλλει τις προβλεπόμενες εισφορές. Πολλές φορές, μάλιστα, ακόμη και οι αμοιβές των εν λόγω επαγγελματιών δεν δηλώνονται ποτέ στην εφορία.

Σε κάθε περίπτωση, τίθεται ζήτημα επιβίωσης των ήδη πιεσμένων κτηματομεσιτικών γραφείων που έχουν παραμείνει σε λειτουργία, μετά τη μεγάλη πτώση της αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, ιδίως αναφορικά με τη μείωση των αγοραπωλησιών.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, η πτώση των συναλλαγών κατοικιών έχει αγγίξει το 90% σε σχέση με το 2008. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά μεσιτικά γραφεία που λειτουργούσαν το 2008 έχουν «κατεβάσει ρολά» σήμερα στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση