ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ομήρου: Ενημερώθηκε για το Κυπριακό από τον Χριστοδουλίδη

Σύσκεψη Εθνικού Συμβουλίου μετά τις διακοπές για ενημέρωση επί του Κυπριακού

ΚΥΠΕ

Συνάντηση στη Βουλή είχαν σήμερα Νίκος Χριστοδουλίδης και Γιαννάκης Ομήρου, κατά την οποία ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και κυρίως για το θέμα του περιουσιακού.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι πρότεινε, μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώσει, αμέσως μετά την ανάπαυλα των θερινών διακοπών, τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την πορεία των διαπραγματεύσεων. “Πιστεύω ότι η Βουλή πρέπει να τηρείται ενήμερη για τις συνομιλίες και για τις θέσεις που κατατίθενται,” είπε ο κ. Ομήρου μετά τη συνάντηση.

Απαντώντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα για ενημέρωση των μελών της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι μετά τις διακοπές ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συγκαλέσει σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι σταθερή θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το θέμα του περιουσιακού είναι ότι ο μόνιμος ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο.

Εκτός από το Κυπριακό, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον κ. Ομήρου και για το περιεχόμενο των συνομιλιών κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ομήρου: Οι 4 βασικοί μας στόχοι
Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε την ανάγκη προσήλωσης της ελληνικής κυπριακής πλευράς σε κορυφαίους βασικούς στόχους στις διαπραγματεύσεις.

“Πρώτον, ο τερματισμός της τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, η απομάκρυνση των εποίκων και η κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960. Δεύτερο, εμμονή σε λύση, σε ότι αφορά τη συνταγματική πτυχή, που θα διασφαλίζει την ενότητα κράτους, λαού, θεσμών και οικονομίας. Πλήρης εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών όπως κατοχυρώνονται από τις σχετικές διεθνείς και τις ευρωπαϊκές συμβάσεις. Εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις,” είπε.

Επίσης τόνισε ότι η λύση δεν μπορεί και δεν είναι νοητό να αποτελέσει Πρωτογενές Δίκαιο καθώς κάτι τέτοιο συγκρούεται με το Πρωτόκολλο -10- της Συνθήκης  Προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

“Τρίτον, η λύση πρέπει να διασφαλίζει τη συνέχιση – μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομοσπονδία και να αποκλείει παρθενογένεση. Τέταρτο, σε ό,τι αφορά το περιουσιακό και ειδικότερα το ατομικό δικαίωμα κυριότητας και νομής επί της ακινήτου περιουσίας, θέλω να τονίσω εμφαντικά ότι θα πρέπει να υπάρξει εμμονή στην ανάγκη εφαρμογής των σχετικών ρητών κανόνων και αρχών του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου”, είπε.

Ο νόμιμος ιδιοκτήτης, σημείωσε ο κ. Ομήρου,  θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στις θεραπείες που θα προσφερθούν.Πρόσθεσε πως πουθενά δεν μπορεί να θεμελιωθεί ούτε ηθικά αλλά προ πάντων νομικά, η εξίσωση δικαιωμάτων και επιλογών με τους λεγόμενους χρήστες, δηλαδή  όσους σφετερίζονται ακίνητες περιουσίες στα κατεχόμενα στη βάση της στρατιωτικής βίας”.

Ο κ. Ομήρου είπε ακόμη ότι επειδή έχει προβληθεί ως επιχείρημα ότι ανάλογη διαχείριση υπήρξε και στις ελεύθερες περιοχές σε ό,τι αφορά τις τουρκοκυπριακές περιουσίες, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι στην περίπτωση του Νόμου 139/91 της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ιδιοκτησία παραμένει στους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες και ο κηδεμόνας έχει απλώς την ευθύνη και την αρμοδιότητα να διαχειρίζεται την περιουσία μέχρι το τέλος της έκρυθμης κατάστασης.

Εκπρόσωπος: «Συμφωνήθηκε το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία»
Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και για την πρόσφατη επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι εκείνο που έχει συμφωνηθεί είναι το ατομικό δικαίωμα στην ιδιοκτησία.

“Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντικότατη εξέλιξη λαμβάνοντας υπόψη την τουρκική θέση περί πλήρης ανταλλαγής περιουσιών και κατ` επέκταση κατάργηση του δικαιώματος στην ιδιοκτησία. Εκείνο που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι συζήτηση των συγκεκριμένων κριτηρίων που θα διέπουν το θέμα του περιουσιακού. Σταθερή θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι ο μόνιμος ιδιοκτήτης θα πρέπει να έχει και τον πρώτο λόγο” τόνισε ο Εκπρόσωπος.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις από το ΔΗΚΟ κατά της Κυβέρνησης για παραπληροφόρηση, αλλά και τις επικρίσεις κατά των χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα του περιουσιακού, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι `εάν γνωρίζει το ΔΗΚΟ καλύτερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όσους συμμετέχουν στην διαπραγματευτική διαδικασία κάτι περισσότερο είναι καλό να μας το αναφέρει`.

Σε παρατήρηση ότι σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Έιντε δίδονται δικαιώματα και στον χρήστη, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: "'Eχω επαναλάβει τη θέση μας. Δεν είμαι εκπρόσωπος ούτε του κ. 'Eιντε, ούτε κανενός άλλου. Εκπροσωπώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχω αναφέρει τί έχει συμφωνηθεί και ποιά είναι η σταθερή θέση της δικής μας πλευράς. Αν κάποιοι επιθυμούν να κάνουν δηλώσεις στη βάση κάποιων ερμηνειών που μπορούν να γίνονται, λόγω δηλώσεων άλλων, δεν μπορώ να αναφέρω τίποτε περισσότερο πέραν από το τί έχει συμφωνηθεί”.

Καταλήγοντας, επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δημόσια ξεκαθαρίσει ότι μόλις συμφωνηθεί κάτι ο ίδιος θα ενημερώνει τον κυπριακό λαό.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση