ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου γιορτάζει 25 χρόνια λειτουργίας

Η ιστορία λειτουργίας του πρώτου δημόσιου ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας

Φέτος, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και την υποδοχή των πρώτων φοιτητών του, διανύοντας μια σημαντική διαδρομή τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη, στην παραγωγή της γνώσης, της καινοτομίας και της έρευνας.

Γιορτάζοντας τα 25 χρόνια αφοσίωσης στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία, το πρώτο ανώτατο ακαδημαϊκό ίδρυμα του τόπου προσκαλεί το κοινό σε επετειακή εορταστική εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015, στις 7.30μμ στην Πλατεία του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων. Όταν το Πανεπιστήμιο Κύπρου δέχθηκε τους πρώτους του φοιτητές στις 14 Σεπτεμβρίου του 1992, το σύνολο των εγγεγραμμένων φοιτητών ήταν 471 προπτυχιακοί.

Έκτοτε, το Πανεπιστήμιο έχει αναπτύξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα σε επίπεδο μάστερ και διδακτορικό σε όλα τα Τμήματα, ενώ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2014 -2015 ήταν εγγεγραμμένοι 6.993 προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές. Σήμερα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου λειτουργούν 8 σχολές, 22 τμήματα και 11 ερευνητικές μονάδες. Ο αριθμός προπτυχιακών αποφοίτων από το 1996 μέχρι το 2015 είναι 14.941 ενώ απώτερος στόχος είναι το 2020 να βρει έτοιμο το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για ένα Πανεπιστήμιο των 10.000 φοιτητών, 600 ακαδημαϊκών, 2.000 νέων ερευνητών και 400 διοικητικών.

Αυτονόμηση και πρώτη αποφοίτηση

Οι χρονιές 1995 και 1996, έτη της Αυτονόμηση και της πρώτης Αποφοίτησης αντίστοιχα, αποτελούν σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του Πανεπιστημίου. Οι διαδικασίες αυτονόμησης του Πανεπιστημίου Κύπρου ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο του 1995 με τη συγκρότηση των διαφόρων συλλογικών οργάνων. Η Τελετή Αυτονόμησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στην εσωτερική αυλή του Πανεπιστημίου, στις 26 Μαΐου 1995, σηματοδοτεί την επίσημη μεταβίβαση των εξουσιών της Προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής στα αυτονομημένα πλέον σώματα του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η ενηλικίωση του Πανεπιστημίου Κύπρου ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουνίου 1996 με τη λαμπρή τελετή της πρώτης Αποφοίτησης, κατά την οποία το Πανεπιστήμιο Κύπρου παρέδωσε στην κοινωνία τους πρώτους 414 απόφοιτούς του.

Η πανεπιστημιούπολη

Η μόνιμη στέγαση του απασχόλησε την Πολιτεία, την προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή και τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου πολύ πριν την έναρξη λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Το θέμα της χωροθέτησης συζητήθηκε έντονα, μια που επηρεάζει τη σχέση του Πανεπιστημίου με το νησί στο σύνολό του αλλά και με τη μοιρασμένη Λευκωσία. Αρχικά, το Πανεπιστήμιο λειτούργησε στο κτήριο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας με κάποιες μετατροπές και επεκτάσεις των εγκαταστάσεων στην λεωφόρο Καλλιπόλεως όπου εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα μερικές από τις σχολές του.

Τελικά, επιλέγηκε αργότερα ένας περιφερειακός αστικός χώρος στην Αθαλάσσα, περίπου 6 χιλιόμετρα ανατολικά του κέντρου της παλαιάς πόλης της Λευκωσίας, μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγλαντζιάς. Μέρος του καταλαμβάνει η ουδέτερη ζώνη και είναι προσβάσιμο τόσο από την πόλη όσο και από κύριο οδικό δίκτυο με την υπόλοιπη Κύπρο. Η Κατάθεση του Θεμέλιου Λίθου της Πανεπιστημιούπολής στις 19 Δεκεμβρίου 1997, αποτελεί ιστορικό σταθμό στην πορεία ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπέγραψαν την Κτητορική Πράξη της Κατάθεσης του Θεμέλιου Λίθου και μέσα στο 1998 άρχισαν οι προπαρασκευαστικές εργασίες για την Πανεπιστημιούπολη και ολοκληρώθηκαν οι πρώτοι παγκύπριοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί. Στις 12 Δεκεμβρίου 2014 υπεγράφη η συμφωνία δανείου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη χρηματοδότηση του έργου που αφορά τη Β’ Φάση της Πανεπιστημιούπολης. Το ποσό της χρηματοδότησης ύψους 162 εκατ. ευρώ. αφορά την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου που θα εκτελεστούν την περίοδο 2014-2020, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων υποδομών στην Πανεπιστημιούπολη στην περιοχή Αθαλάσσας, της ανακαίνισης και αναβάθμισης της Πανεπιστημιούπολης, του ακαδημαϊκού χώρου και της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και των αντισεισμικών χαρακτηριστικών της και της ανακαίνισης και αναβάθμισης των υφιστάμενων, εκτός της Πανεπιστημιούπολης, εγκαταστάσεων του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας.

Ένα όραμα χρόνων γίνεται πραγματικότητα

Η ίδρυση ενός δημόσιου πανεπιστημίου στην Κύπρο ήταν ένα ιδιαίτερα σημαντικό θέμα για την κυπριακή κοινωνία το οποίο απασχολούσε ιδιαίτερα το νησί από την εποχή της Αποικιοκρατίας. Μετά την ανεξαρτητοποίηση και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας η δημιουργία ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος έμοιαζε επιτακτική ανάγκη λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της Παιδείας σε ένα νεότοκο κράτος. Παρά τις συνεχείς παραινέσεις και εισηγήσεις η νεότευκτη Κυπριακή Δημοκρατία είχε να αντιμετωπίσει στα πρώτα χρόνια ζωής της σημαντικότερα ζητήματα και έτσι η λειτουργία ενός δημόσιου πανεπιστημίου πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οκτώ χρόνια, όμως, μετά την ανεξαρτητοποίηση, το 1968, το ζήτημα τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον της Κυπριακής Βουλής χωρίς όμως αποτελέσματα αφού τα γεγονότα που ακολούθησαν δεν επέτρεψαν στην εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδιασμού.

Τα τραγικά γεγονότα του 1974, αναπόφευκτα, πλήττουν και την ιδέα ίδρυσης ενός πανεπιστημίου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος Μακάριος επαναφέρει το θέμα και τον Φεβρουάριο του 1976 διορίζεται διυπουργική επιτροπή για να το μελετήσει. Ακολουθούν πολλά χρόνια προβληματισμού και συζητήσεων, μέχρι να ωριμάσει η ιδέα και να βρει πρόσφορο έδαφος στη Βουλή με τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας το 1989 επί προεδρίας Γιώργου Βασιλείου. Τον Αύγουστο του 1989 το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με Πρόεδρο την Καθηγήτρια Νέλλη Τσουγιοπούλλου. Ένα όραμα χρόνων αρχίζει να υλοποιείται και οι εργασίες λειτουργίας του πρώτου δημόσιου Πανεπιστημίου της Κύπρου παίρνουν σάρκα και οστά με την επίσημη λειτουργία του το 1992 και πρώτο πρύτανη τον Μιλτιάδη Χαχολιάδη το 1994. Τα επίσημα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του ΠΚ έγιναν κατά την εβδομάδα 12-17 Οκτωβρίου 1992.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής έγιναν διαλέξεις, πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η επίσημη τελετή των εγκαινίων. Ο Πρόεδρος Βασιλείου αναγγέλλει: «Το Πανεπιστήμιο της Κύπρου είναι πλέον πραγματικότητα». Εκπρόσωποι πανεπιστημίων από πολλές χώρες και διεθνή δίκτυα μεταφέρουν ψηφίσματα και ευχές για το νεοσύστατο Πανεπιστήμιο και δηλώνουν την προθυμία τους για ανάπτυξη σχέσεων στενής συνεργασίας.

Γιορτή με Παπαδιαμάντη
 
Η εκδήλωση των 25 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου θα λάβει χώρα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στην Πανεπιστημιούπολη στις 7:30 μ.μ. Εκεί, θα μοιραστούν τις δικές τους εμπειρίες και οράματα για το Πανεπιστήμιο, ο Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο τέως Πρύτανης, Καθηγητής Σταύρος Ζένιος, ο πρώην Πρύτανης, Ομότιμος Καθηγητής Νικόλας Παπαμιχαήλ, η πρώτη αριστούχος απόφοιτη που έλαβε το πρώτο βραβείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την πρώτη τελετή αποφοίτησης το 1996 Πηνελόπη Ερωτοκρίτου, οι απόφοιτοι κ. Χριστόφορος Φωκαΐδης, Υπουργός Άμυνας και κ. Χρίστος Χριστοφίδης, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, και ο πρώτος Διευθυντής Διεύθυνσης και Οικονομικών, κ. Νίκος Βάκης. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου. Χαιρετισμό θα απευθύνει επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού δρ Κώστας Καδής. Κατά την εκδήλωση θα προβληθεί πεντάλεπτη ταινία-αφιέρωμα για το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Το δεύτερο μέρος της επετειακής εορταστικής εκδήλωσης περιλαμβάνει ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό δρώμενο από την ομάδα Sinequanon, η οποία θα δώσει μια παράσταση σύγχρονου χορού βασισμένη στο διήγημα «Όνειρο στο κύμα» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Την αφήγηση θα κάνει η γνωστή ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Εθνικού Θεάτρου, Λυδία Φωτοπούλου με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους Θάνο Σταυρίδη και Βασίλη Κομματά.

Info
Η εκδήλωση των 25 χρόνων λειτουργίας του Πανεπιστημίου Κύπρου θα λάβει χώρα την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στην πλατεία του Κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, στην Πανεπιστημιούπολη στις 7:30 μ.μ.

Αναδρομές: Τελευταία Ενημέρωση