ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ακιντζί: Δυνατή η επίτευξη λύσης μέχρι το Μάιο

Συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ

Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι-Μουν συναντήθηκε για 20 περίπου λεπτά με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και συζήτησαν τις εξελίξεις στο κυπριακό.

Ο κ. Ακιντζί τόνισε ότι με τον ΓΓ μοιράστηκαν απόψεις για την παρούσα φάση, το που βρίσκονται σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία καθώς και την πορεία προς τα εμπρός.

«Συμφωνήσαμε αμφότεροι ότι στους τελευταίους μήνες σημειώθηκε σημαντική πρόοδος για κεφάλαια της διακυβέρνηση, νομής εξουσίας, θέματα ΕΕ και οικονομικά θέματα. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόοδος σ’ αυτά και τώρα εισήλθαμε σε άλλη περιοχή που φαίνεται λίγο περισσότερο αμφιλεγόμενη, του περιουσιακού, εδαφικών προσαρμογών και ασφάλειας/εγγυήσεων».

Σε σχέση με την ασφάλεια, ο  κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στη συμφωνία του με τον πρόεδρο Αναστασιάδη για δημιουργία επιτροπή περιουσιακού, η αποτελούμενη από ίσιο αριθμό Ε/Κ και Τ/Κ και οι αποφάσεις της θα βασίζονται στα κριτήρια που συμφωνηθούν αμοιβαία.
«Τώρα οι διαπραγματευτές θα διαπραγματευτούν πάνω σ’ αυτά τα κριτήρια κι ελπίζω ότι θα επιτύχουν σύντομα απτά αποτελέσματα».

Ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι ανυπομονούν να δουν στο πλαίσιο της ομοσπονδίας να διασφαλίζεται η διζωνικότητα και δικοινοτικότητα, που αποτελούν παράμετρο των Ηνωμένων Εθνών για πολλά χρόνια και είναι μέρος της Κοινής Διακήρυξης της 11ης Φεβρουαρίου 2014.

«Το περιουσιακό καθεστώς δεν θα πρέπει να διαταράξει την κοινωνική τάξη κι οι λύσεις θα συμπεριλαμβάνουν κυρίως αποζημίωση και γι’ αυτό θα χρειαστούμε να εστιαστούμε στην χρηματοδότηση της συνολικής διευθέτησης. Στη διάρκεια των συναντήσεών μου, το θέμα της χρηματοπιστωτικής βοήθειας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήσαμε και είμαι ευτυχής για το ζήλο που είδα να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην επίλυση του κυπριακού προβλήματα και εξέφρασε την πεποίθηση – απηχώντας και ανάλογες δηλώσεις του προέδρου Αναστασιάδη – ότι δεν υπάρχει λόγος να δημιουργηθούν νικητές και ηττημένοι.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε νικητές και στις δύο πλευρές, δημιουργώντας μία κατάσταση που θα κερδίσουν από τη λύση όχι μόνο οι Ελληνοκύπριοι κι οι Τουρκοκύπριοι, αλλά γενικά με τη λύση αυτή να δημιουργηθεί ένα καλό παράδειγμα που χρειάζεται επειγόντως η περιοχή μας, δημιουργώντας μια κατάσταση που θα συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής μας».

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε πως αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών απ’ εδώ κι εμπρός, με τους ηγέτες να συναντούνται συχνότερα και τους διαπραγματευτές να εργάζονται ακούραστα.

«Ελπίζουμε έντονα πως αν και δεν μιλάμε για χρονικά πλαίσια, θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε λύση σχετικά σύντομα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως αν οι ηγέτες εργαστούν με την ίδια διάθεση μέχρι σήμερα και στους επόμενους μήνες, είναι δυνατή η λύση με τις βουλευτικές εκλογές το Μάιο.

Καταλήγοντας ο κ. Ακιντζί ευχαρίστησε το ΓΓ του ΟΗΕ, τον ειδικό σύμβουλο Εσπεν Μπαρθ Έιντε, την ειδική αντιπρόσωπο Λίζα Μπάτενχαϊμ και τους συνεργάτες τους για την σκληρή του εργασία με στόχο να  βοηθήσουν στη λύση του κυπριακού.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση