ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανεβαίνει το εκλογικό μέτρο στο 3,6%

Σε ψηλούς τόνους λογομαχία και χαρακτηρισμοί μικρών έναντι μεγάλων

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Υπό υψηλούς τόνους και έντονους χαρακτηρισμούς, υπερψηφίστηκε η αύξηση του εκλογικού μέτρου από το 1,8% στο 3,6% ο οποίος θα ισχύει από τις εκλογές του Μάη. Μετά από μία πολύωρη συνεδρία, κατά την οποία συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν καίρια νομοσχέδια όπως αυτό του Συμφώνου Συμβίωσης και του περί απορρήτου της επικοινωνίας, συζητήθηκε η αύξηση του ορίου εισδοχής στη βουλή. Η πρόταση νόμου του Αβέρωφ Νεοφύτου εγκρίθηκε με τις ψήφους ΑΚΕΛ ΔΗΣΥ και με τη ψήφο της Αθηνάς Κυριακίδου. Καρά ψήφισαν το ΔΗΚΟ, Οικολογοι Ευρωκο  Συμμαχία Πολιτών και Ζαχαρίας Κουλίας.

Ψηφίστηκε παράλληλα η τροπολογία του ΔΗΣΥ κατά την Τρίτη κατανομή να αυξάνεται το εκλογικό μέτρο στο 7,2%.

Τους τόνους ανέβασε πρώτος ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος σε μία μακρά τοποθέτησή του έκανε λόγο για πολιτικό τζιχαντισμό και βάρβαρη πολιτική πράξη, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για πολιτική αλητεία ανάμεσα στα δύο μεγάλα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Περδίκης δεν παρέλειψε να επικρίνει τα δύο μεγάλα κόμματα για το γεγονός ότι αρνούνται να περάσουν τον νόμο της οριζόντιας ψηφοφορίας, η οποία μπορεί να μειώσει την αποχή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως τα δύο μεγάλα κόμματα αυξάνουν το εκλογικό μέτρο σε μία προσπάθεια να μειώσουν τον ίδιο και την πολιτική του καθώς πολλές φορές στάθηκε απέναντι στις πολιτικές τους.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας με τη σειρά του εξέφρασε την άποψη πως πρόκειται μία ενέργεια προς λανθασμένη κατεύθυνση σε μία περίοδο με πολλά κοινωνικά προβλήματα και αυξημένη αποχή. Την ίδια στιγμή ανέφερε πως με την αύξηση του εκλογικού μέτρου το πρόβλημα της αποχής θα αυξηθεί περαιτέρω.   

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας έκανε λόγο για κούρεμα της δημοκρατίας ενώ την ίδια στιγμή κάλεσε τα μέλη να ψηφίσουν την τροπολογία του για σταυροδότηση και των πολιτικών αρχηγών.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ δεν παρέλειψε να σηκώσει το γάντι του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να υπάρχει ο στοιχειώδης αλληλοσεβασμός ψέγοντας συνεπώς τους χαρακτηρισμούς του κατά την τοποθέτησή του. «Όλο αυτό το διάστημα κάθε άλλο παρά δείξαμε έναν πολιτικό πολιτισμό, ακούστηκαν πολύ προσβλητικές αναφορές και δείχνουν ποιος σέβεται τη δημοκρατία στην πράξη και όχι στα λόγια» ανέφερε ο κ. Κυπριανού. Δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει γελοίες τις τοποθετήσεις κάποιων οι οποίοι έκαναν λόγο να επιβάλουν ψήφιση της όποιας λύσης από τη βουλή των αντιπροσώπων υπογραμμίζοντας ότι η τύχη της συμφωνίας στο κυπριακό θα αποφασιστεί σε δημοψήφισμα.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης έκανε λόγο για την ανάγκη ψήφισης της οριζόντιας ψηφοφορίας, σημειώνοντας πως η επιχειρηματολογία του ΑΚΕΛ για κατάργηση των ιδεολογιών καταργείται καθώς τόσο το ΑΚΕΛ με τις Νέες Δυνάμεις, όσο και ο ΔΗΣΥ με τους αριστίδην βάζουν προσωπικότητες που δεν ανήκουν στον κομματικό μηχανισμό. Ο κ. Συλλούρης επεσήμανε πως και τον καιρό που δεν επηρεαζόταν, ο ίδιος ζητούσε ενίσχυση των μικρών κομμάτων. «Αυτή είναι η διαφορά μας από εσάς, εμείς θα γίνουμε μεγάλο κόμμα και θα δώσουμε περισσότερα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Συλλούρης.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ανέφερε ότι θα συζητούσε την εν λόγω πρόταση αν πρόκειτο για την επόμενη εκλογική διαδικασία, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως «θα εφαρμόσω στην πράξη την αναλογικότητα γι αυτό και θα περιοριστώ στο να πω, ότι μέτρο θέλει μέτρο. Και αντιλαμβανόμαστε όλοι κατά πόσο υπάρχει μέτρο» ανέφερε με νόημα ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Διαβάστε Επίσης
Περνά με τροπολογίες ο νόμος του απορρήτου
Πράσινο φως στο Σύμφωνο Συμβίωσης

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση