ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συγκλονίζεται η Τουρκία από το φόνο του πρ. του δικηγορικού συλλόγου

Εν ψυχρώ εκτέλεση μετά απο εκδήλωση στο Νιτιγάρμπακιρ

Δεύτερη επίθεση πραγματοποιήθηκε στο χώρο όπου δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της Δικηγορικής Ένωσης Ντιγιάρμπακιρ Ταχίρ Ελτσί. Η νέα επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον του εισαγγελέα και της ομάδας του, οι οποίοι πήγαν για έρευνα στο χώρο της δολοφονίας του Ελτσίν. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ ο εισαγγελέας απομακρύνθηκε.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι ο θάνατος του Ταχίρ Ελτσί είναι ή δολοφονία ή από διερχόμενα πυρά κατά τη διάρκεια της μάχης. "Μπορεί να υπήρξε σχέδιο δολοφονίας του Ταχίρ Ελτσί. Ο στόχος είναι καθαρός, ο στόχος είναι η Τουρκία. Το επεισόδιο δεν θα μείνει ανεξιχνίαστο. Θα γίνουν έρευνες και θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη", είπε ο Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σύμφωνα με εικόνες που κυκλοφορούν, τα επεισόδια στα οποία δολοφονήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων ξεκίνησαν όταν ένα ταξί έφτασε στην περιοχή, μόλις ελάττωσε ταχύτητα το πλησίασε αστυνομικός ντυμένος πολιτικά και άνοιξε την πόρτα. Αυτοί που βρίσκονταν στο ταξί χτύπησαν τον αστυνομικό και μετά κατευθύνθηκαν προς το χώρο που βρισκόταν ο Ταχίρ Ελτσίν.

Επίσης οι αρχές ερευνούν την εικόνα ενός άντρα με ελαφρύ μούσι που καταγράφεται από τις κάμερες να τρέχει με ένα πιστόλι στο χέρι. Πιστεύεται ότι είναι ο δολοφόνος του Ελτσί.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου κάλεσε όλες τις Ενώσης Δικηγόρων στο Ντιγιάρμπακιρ δηλώνοντας ότι "αυτή η αισχρή επίθεση δεν ήταν μόνο εναντίον του αδελφού μας Ταχίρ αλλά εναντίον ολόκληρης της Τουρκίας".

Του ανταποριτή μας στην Κωνσταντινούπολη

Μια δολοφονία συγκλονίζει στην κυριολεξία την Τουρκία. Πριν από λίγο, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Νιτιγάρμπακιρ έχασε την ζωή του εξαιτίας μιας ένοπλης επίθεσης.

Ο Ταχίρ Ελτσί δέχθηκε επίθεση με πυρά μετά το πέρας ομιλίας του σε ενα ιστορικό σημείο του Ντιγιάρμπακιρ. Στόχος της εκεί παρουσια του ήταν η προστασία ενός ιστορικού μνημείου της πόλης του. Μετά το τέλος της εκδήλωσης άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του κ. Ελτσί. Ο κ. Ελτσί έχασε την ζωή του με μια σφαίρα, η οποία βρήκε το κεφάλι του. Μαζί του τραυματίστηκαν αστυνομικοί και δημοσιογράφοι.

Ο κ. Ελτσί είχε έλθει στο προσκήνιο της τουρκικής επικαιρότητας υποστηρίζοντας δημόσια το ΡΚΚ.  Μιλώντας στο CNN TÜRK, ο κ. Ελτσί είχε δηλώσει ότι το ΡΚΚ δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Εξαιτίας αυτής της δήλωσης, ο κ. Ελτσί βρέθηκε στο επίκεντρο μιας εκστρατείας λιντσαρίσματος από τα εθνικιστικά πλήθη. Ο κ. Ελτσί οδηγήθηκε στο δικαστήριο, όπου οι δικαστές ζήτησαν την φυλάκιση του για πέντε χρόνια.

Η δολοφονία του κ. Ελτσί, το λιντσάρισμα που προηγήθηκε φέρει πολλά κοινά στοιχεία με την δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου, Χραντ Ντινκ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να δώσει νέες διστάσεις στο Κουρδικό Ζήτημα και στην εμφύλια σύρραξη, την οποία αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία.

 

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση