ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Μόσχα «χτυπά» την Άγκυρα με το Κυπριακό

Για «ωμή» παρέμβαση της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις κάνει λόγο το ρωσικό ΥΠΕΞ

Βολές κατά της Άγκυρας εξαπολύει η Μόσχα, κατηγορώντας την Τουρκία για επεμβάσεις στο Κυπριακό, προκειμένου να επιβάλει τις θέσεις και τα συμφέροντά της.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατήγγειλε την Άγκυρα για «ωμή» παρέμβασή της στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την κ. Ζαχάροβα, η Ρωσία επικέντρωσε την προσοχή της σε πρόσφατα δημοσιεύματα των τ/κ μέσων ενημέρωσης, τα οποία αναφέρονταν στις επαφές που είχε αντιπροσωπεία εκπροσώπων της τ/κ «Βουλής» με την ηγεσία της Τουρκίας και ιδιαίτερα με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Κρίνοντας με βάση το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων αυτών, ο Τούρκος ηγέτης, προέτρεψε ευθέως τους Τ/κ να ακολουθήσουν σκληρή, ασυμβίβαστη γραμμή στην πορεία των συνεχιζόμενων στην Κύπρο διακοινοτικών συνομιλιών, όπως και σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα όπως οι εδαφικοί περιορισμοί».

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ προσέθεσε πως «φυσικά, αυτό έρχεται σε άμεση αντίφαση με όσα διακηρύσσει η Άγκυρα, ότι είναι έτοιμη να συνδράμει στην ταχύτατη ειρηνική διευθέτηση στο νησί, ενώ καθίσταται προφανές ότι με το να υποστηρίζει κατ' αυτόν τον τρόπο τη μία εκ των πλευρών που συμμετέχουν στον ενδοκυπριακό διάλογο, η τουρκική ηγεσία παρεμβαίνει ωμά στην πορεία του διαλόγου, προωθώντας τα δικά της συμφέροντα».

Σύμφωνα με τη Μόσχα, τα τουρκικά συμφέροντα απέχουν πολύ από τη διασφάλιση «μιας πραγματικά δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος».

ΔΗΚΟ: «Αποτυπώνει την αλήθεια ως προς τις τουρκικές προθέσεις»

Άμεση υπήρξε η αντίδραση από πλευράς ΔΗΚΟ, με την Χριστιάνα Ερωτοκρίτου να χαιρετίζει τη δήλωση «η οποία αποτυπώνει την αλήθεια σε ότι αφορά τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις στο κυπριακό, την οποία θέλει να αγνοεί η κυβέρνηση».

Η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε πως το κόμμα της αναμένει από κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ να χαιρετίσουν τη ρωσική θέση και να σταματήσουν να προσφέρουν άλλοθι στην Τουρκία.

Χαιρετίζει ο Περδίκης

Την τοποθέτηση της κ. Ζαχάροβα χαιρέτισε ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι η Ρωσία, σε αντίθεση με τους «στρατηγικούς συμμάχους» της κυπριακής Κυβέρνησης, καταδίκασε επισήμως τη θέση της τουρκικής Κυβέρνησης για τον παράνομο εποικισμό της Κύπρου και την εν γένει αρνητική επέμβασή της στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

«Την ίδια ώρα, ΗΠΑ και Ε.Ε. εκθειάζουν την Τουρκία για δήθεν θετική συμβολή στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό», ανέφερε ο κ. Περδίκης, συμπληρώνοντας πως «οφείλουμε να σημειώσουμε τη διαφορά προσέγγισης και να καλέσουμε την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη γεωπολιτική συγκυρία προς όφελος της υπόθεσης της Κύπρου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση