ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εναλλακτικές ιδέες για διακυβέρνηση συζητά η ε/Κ πλευρά

Στην εκ περιτροπής προεδρία χωρίς άλλες διαφοροποιήσεις επιμένει η τ/Κ πλευρά

Με παραπομπές σε παραδείγματα από διάφορα συστήματα διακυβέρνησης, η ελληνοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να διευρύνει τις συζητήσεις για την εκτελεστική εξουσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων , ωστόσο, οι μέχρι τώρα θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», την Δευτέρα, οι διαπραγματευτικές ομάδες με επικεφαλής τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί συνήλθαν εκ νέου σε μια προσπάθεια σμίκρυνσης υφιστάμενων διαφωνιών μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, στα κεφάλαια της διακυβέρνησης και του περιουσιακού.

Στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης, η Τουρκοκυπριακή πλευρά εμμένει στη θέση της για εκ περιτροπής προεδρία με σταθμισμένη και διασταυρούμενη ψήφο, η οποία αποτελεί, όπως υποστηρίζει, συστατικό στοιχείο εφαρμογής της αρχής της πολιτικής ισότητας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Οι διαφωνίες, όμως, παραμένουν και στο περιουσιακό με τις διαφορές να συνεχίζουν να επικεντρώνονται σε θεμελιώδεις αρχές όπως αν ο αρχικός ιδιοκτήτης, όπως υποστηρίζει η ελληνοκυπριακή πλευρά, ή ο σημερινός χρήστης, όπως υποστηρίζει η τουρκοκυπριακή πλευρά θα έχει τον πρώτο λόγο επί της ιδιοκτησίας.
Μετά τη συνάντηση της Δευτέρας, οι δύο διαπραγματευτικές ομάδες θα έχουν δύο ακόμη συναντήσεις εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Τετάρτη και την Παρασκευή.

Η επόμενη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, είναι προγραμματισμένη για τις 11 Μαρτίου. Να υπενθυμίσουμε πως στην τελευταία συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην πραγματοποίηση δύο επιπρόσθετων συναντήσεων τους για τον Μάρτιο, στις 11 και στις 28 Μαρτίου.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση