ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνομιλίες: Περιουσιακό και διακυβέρνηση στην ατζέντα

Νέα συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί εν μέσω ανησυχιών για τις εξελίξεις στα Κατεχόμενα

Με κατάλογο ερωτημάτων για να δοθούν εκατέρωθεν διευκρινίσεις σε θέματα διακυβέρνησης και περιουσιακού προσέρχονται την Τρίτη σε νέα συνάντηση ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, στις υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το κυπριακό.

Ήδη οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, στις μεταξύ τους συναντήσεις τις προηγούμενες ημέρες έχουν προχωρήσει με την προπαρασκευαστική εργασία, συνεχίζοντας την σχετική επεξεργασία και ευθυγράμμιση των θέσεων των δύο πλευρών επί των διαπραγματευτικών εγγράφων.

Ωστόσο, όπως πληροφορείται η «Κ», μετά και τις τελευταίες συναντήσεις των δύο διαπραγματευτικών ομάδων δεν σημειώθηκε κάποια σημαντική πρόοδος στις θέσεις των δύο πλευρών στο πλαίσιο της συμφωνημένης διαδικασίας μεταξύ των δύο ηγετών για την οριστικοποίηση προηγούμενων μεταξύ τους πολιτικών συμφωνιών σε συγκλίσεις.

Μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στις 28 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού ανέφερε πως συζητήθηκε ευρύ φάσμα θεμάτων, ομολόγησε πως στις συνομιλίες έχει διαπιστωθεί ότι και εκεί που υπάρχουν συναντιλήψεις συναντώνται ακόμα προβλήματα, παραπέμποντας στην προσπάθεια οι συναντιλήψεις να μετατραπούν σε συγκλίσεις.

Όπως μάλιστα πρόσθεσε, στην επόμενη συνάντηση τους που έχει οριστεί για την Τρίτη θα τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα, είτε από τον ίδιο, είτε από τον κ. Ακιντζί «για να ξεκαθαρίσουν ορισμένα θέματα και να δούμε που οδεύουμε».
Η νέα συνάντηση των δύο ηγετών πραγματοποιείται στη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων που σημειώθηκαν στα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα με την σύσταση νέας «κυβέρνησης» συνεργασίας μεταξύ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας και του Δημοκρατικού Κόμματος, και των ανησυχιών που έχουν εκφραστεί για την πάρα πέρα πορεία των συνομιλιών δεδομένου του γεγονότος ότι τα δύο δεξιά κόμματα εκφράζουν σκληρή στάση στο κυπριακό.

Να υπενθυμίσουμε, πως ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, Οζντίλ Ναμί, προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το οποίο δεν μετέχει πλέον στην «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση