ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νίκη της λαϊκίστικης δημαγωγίας του Ντόναλντ Τραμπ

«Παρακολουθώ ένα πολιτικό κόμμα 160 ετών να αυτοκτονεί» δήλωσε ο Χένρι Ολσεν

Kathimerini.gr

Ενα μοιραίο βήμα στην πορεία του προς το άγνωστο πραγματοποίησε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στην Ιντιάνα την Τρίτη. Η πολιτεία έδωσε μια σχεδόν θριαμβευτική νίκη στον Ντόναλντ Τραμπ. Η νίκη του δείχνει πλέον σχεδόν εξασφαλισμένη, γεγονός που σημαίνει ότι ο Ντ. Τραμπ θα είναι ο πιο απροετοίμαστος και άστατος υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ένας άνθρωπος ο οποίος μέχρι πρότινος γινόταν αντικείμενο γελοιοποίησης από αρκετούς επιφανείς Ρεπουμπλικανούς.

«Παρακολουθώ ένα πολιτικό κόμμα 160 ετών να αυτοκτονεί» δήλωσε ο Χένρι Ολσεν, εκλογολόγος στο Κέντρο Δεοντολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής, μια συντηρητική ομάδα προβληματισμού. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα βρίσκεται σε μια φάση στην οποία πρέπει να προβληματιστεί και να κάνει τον απολογισμό του σχετικά με τις πρόσφατες αποτυχίες του, αυτά όμως που φαίνονται στον ορίζοντα είναι η επικράτηση της δημαγωγίας και η συμφιλίωση των Ρεπουμπλικανών με αυτή.

Η ηγεσία του κόμματος είναι για χρόνια επικεντρωμένη στο πώς θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ οι υποψήφιοι του κόμματος δεν έκαναν σχεδόν τίποτα για να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για βοήθεια σε πολίτες μεσοαστικών στρωμάτων που με την ύφεση έχασαν τα σπίτια, τις δουλειές και τις οικονομίες τους. Το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ κατάφερε να κερδίσει τους ψηφοφόρους του κόμματος απλώς υποσχόμενος με ασάφεια να κάνει και πάλι την Αμερική «μεγάλη και τρανή», ενώ στην ουσία οι ιδέες που πρεσβεύει είναι ένα μείγμα ξενοφοβίας, εθνικού απομονωτισμού και φανταστικών, μη εφαρμόσιμων θέσεων, μαρτυρεί την έκταση της απόρριψης του παλαιού κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ωστόσο, οι πολιτικοί που αποτελούν αυτό το κατεστημένο, αφελείς όσο ποτέ, ετοιμάζονται να στηρίξουν την υποψηφιότητα Τραμπ. Διαβεβαιώσεις από το στενό περιβάλλον του υποψηφίου ότι ο κ.Τραμπ θα προετοιμαστεί καλύτερα για τις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου αρκούν για να τους πείσουν. Τέλος, άλλοι Ρεπουμπλικανοί επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή των ψηφοφόρων τους από την υποψηφιότητα Τραμπ.

Ενας από αυτούς είναι ο Πολ Ράιαν, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος, μέσω της καμπάνιας του #ConfidentAmerica, δήλωσε ότι «δεν μας αρέσει η τρέχουσα κατεύθυνση της χώρας και οφείλουμε να προσφέρουμε εναλλακτική. Οι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές εργαζόμαστε πάνω σε μια τολμηρή, αναπτυξιακή πολιτική για τη χώρα. Δίνοντας στους πολίτες ξεκάθαρη επιλογή το 2016, μπορούμε να κερδίσουμε την εντολή για να κάνουμε σπουδαία πράγματα από το 2017 και έπειτα».

Η μόνη ξεκάθαρη επιλογή που έκαναν, ωστόσο, οι Ρεπουμπλικανοί το 2016 είναι να σφραγίσουν αυτό που ακόμα τους αρέσει να ονομάζουν κόμμα του Αβραάμ Λίνκολν με το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση