ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εκλογικό Συνέδριο πριν τον Σεπτέμβριο βλέπουν στην ΕΔΕΚ

Κίνηση ματ Σιζόπουλου στους εσωκομματικούς του αντιπάλους

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Εκλογικό συνέδριο πριν από τον Σεπτέμβριο μελετούν στην ΕΔΕΚ και θα κατατεθεί ως εισήγηση στη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος την Πέμπτη. Το κόμμα, μετά και από το εκλογικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το οποίο στην ουσία απώλεσε το 40% της εκλογικής του δύναμης, χάνοντας δύο κοινοβουλευτικές έδρες, έχει μπει στον κύκλο της εσωστρέφειας με τους αντιπροέδρους του κόμματος να παραιτούνται και στελέχη να αμφισβητούν ανοικτά τη νέα ηγεσία. Οι επόμενες μέρες και οι επόμενες κινήσεις του σοσιαλιστή προέδρου θα καταδείξουν και ποιο είναι το μέλλον του κόμματος.

Εσωκομματική ένταση

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δεν απέκρυψε την απογοήτευσή του για τα ποσοστά που έλαβε το κόμμα. Στους λόγους του κακού εκλογικού αποτελέσματος, δεν παρέλειψε να αναφέρει και τη στάση στελεχών, σύμφωνα με την οποία κάποιοι, όπως ανέφερε, όχι μόνο απείχαν αλλά πολέμησαν με τη στάση του το κόμμα.

Σ’ αυτό το κάδρο εντάσσεται ο Γιαννάκης Ομήρου ο Νίκος Νικολαϊδης και ο Γιώργος Βαρνάβα, καθώς στη Λεμεσό το κόμμα έλαβε το ένα τρίτο των ψήφων που είχε λάβει το 2011 ενώ στην Επαρχία Αμμοχώστου έχασε τους μισούς.

Το comeback Νικολαΐδη

Ο Νίκος Νικολαϊδης ήταν ο μόνος που σήκωσε το γάντι του Μαρίνου Σιζόπουλου σημειώνοντας πως η «Νέα ΕΔΕΚ» απέτυχε, πως χρειάζεται νέα πρόσωπα και πολιτικές θέσεις και κατέγραψε στους λόγους της αποτυχίας, όχι μόνο τον παραγκωνισμό στελεχών αλλά και την «ακραία» γραμμή που ακολουθεί το κόμμα στο κυπριακό.

Η ανακοίνωσή του ενίσχυσε τις φωνές που θέλουν τον Νίκο Νικολαϊδη να αμφισβητεί τον Μαρίνο Σιζόπουλο και να αποτελεί το πολιτικό πρόσωπο που θα σταθεί απέναντί του στο εκλογικό συνέδριο του Σεπτέμβρη. Το ζήτημα ωστόσο που φαίνεται να προβληματίζει είναι κατά πόσο οι σοσιαλιστικές δυνάμεις που αντιτάσσονται στην πολιτική του Μαρίνου Σιζόπουλου θα καταφέρουν να οργανωθούν για να τον αμφισβητήσουν.

Στα ανώτατα δώματα της ΕΔΕΚ έχει γίνει αντιληπτή η τάση αμφισβήτησης του Μαρίνου Σιζόπουλου και μελετάται το ενδεχόμενο, το εκλογικό συνέδριο να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο που ήταν προκαθορισμένο. Η θέση αυτή αναμένεται να συζητηθεί στο Πολιτικό Γραφείο της Πέμπτης. Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ληφθεί μία απόφαση για την Προεδρία της Βουλής.

Η απόφαση ΔΗΚΟ και Συμμαχίας Πολιτών να στηρίξουν τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, κρίνεται σωτήρια για τον ίδιο τον Μαρίνο Σιζόπουλο καθώς έρχεται σε μία στιγμή εσωστρέφειας εντός του κόμματος. Σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους ενδεχόμενο ο ίδιος να αναλάβει την Προεδρία της Βουλής, αναπόφευκτα θα μειώσει τις φωνές που τον αμφισβητούν και θα ενισχύσει πολιτικά τη θέση του κόμματος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση