ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η ελληνική Βουλή ενέκρινε τον εκλογικό νόμο

Μετά από μαραθώνια συνεδρία κατέληξαν σε πλειοψηφία του νομού

ΚΥΠΕ

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό επί της αρχής τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ανέβηκαν ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με λιγότερες από 200 ψήφους κάτι που σημαίνει ότι δεν θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά από τη μεθεπόμενη.

Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, το οποίο ψήφισε χωριστά την κατάργηση του εκλογικού μπόνους, την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή. Η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, οι 281 βουλευτές που συμμετείχαν ψήφισαν ως εξής:


Άρθρο 1 (ψήφος στα 17): 180 «ναι», 81 «όχι», 20 «παρών» 
Άρθρο 2 (κατάργηση μπόνους): 179 «ναι», 83 «όχι», 19 «παρών» 
Άρθρο 3 (όριο 3%): 163 «ναι», 101 «όχι», 17 «παρών» 
Άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών» 
Άρθρο 5 (ακροτελεύτιο άρθρο): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών» 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση