ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δεν μας τα είπαν όπως θέλαμε οι Ισραηλινοί για το Φ.Α.

Ψάχνουν όλες τις λύσεις για την εξαγωγή του φυσικού τους αερίου και όλα τα ενδεχόμενα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Παρά το εξαιρετικό κλίμα στη συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου στο Ισραήλ, στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, το κλίμα δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Σκοπός της Λευκωσίας ήταν να πάρει διαβεβαιώσεις αναφορικά με τη δημιουργία αγωγού μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, σκέψη που θα μπορούσε σε βάθος χρόνου να γίνει πραγματικότητα με λύση στο Κυπριακό.

Μολαταύτα, το Ισραήλ όπως λένε πολιτικές πηγές αλλά και ο ίδιος ο υπ. Ενέργειας είπε στο Τρίτο του ΡΙΚ πως συνεχίζει να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

Όπως ανέφερε, ο κ. Νετανιάχου εξήγησε ότι το Ισραήλ ψάχνει περισσότερες από μία επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού του αερίου.

Ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η Λευκωσία ξεκαθάρισε ότι η σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας επιβάλλει τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αναφέρει ότι ένα κράτος πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του στο θέμα της όδευσης του αγωγού και σε θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος.

Η επαναφορά του σεναρίου

Η πίεση για λύση στο Κυπριακό μέσω εξελίξεων στο Φ.Α. δεν φαίνεται να κοπάζει. Είναι δεδομένο πως το σενάριο του αγωγού προς Τουρκία από το Ισραήλ, το έχουν μελετήσει και διεθνή think tanks, όπως το Stratford, που έχουν δώσει και συναφείς χάρτες στην επικαιρότητα.

Την ίδια ώρα, βάσει του ρεπορτάζ της «Κ», η συγκεκριμένη λύση είναι και η πλέον θελκτική οικονομικά από την πλευρά του Ισραήλ, ώστε να φτάσει το φυσικό του αέριο στην Ευρώπη, σε σύγκριση με τον αγωγό προς Κρήτη και μετά στην Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Λευκωσία τονίζει σε όλους τους τόνους πως δεν θα αφήσει να περάσει ο αγωγός Τουρκίας-Ισραήλ μέσα από την ΑΟΖ της, έστω και αν αυτός θα κινηθεί σε διεθνή ύδατα, όπως προβλέπουν τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση