ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φωτίου: Προκλητική η στάση της Τουρκιάς στο θέμα των αγνοουμένων

Ο Επίτροπος Προεδρίας ζήτησε η βοήθεια ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες

ΚΥΠΕ

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε ότι η συνέχιση της άρνησης της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί στο βαθμό που επιβάλλεται για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων είναι κάτι που συνιστά “πρόκληση για ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα”.

Σε ομιλία του στην κηδεία των λειψάνων του μέχρι πρότινος αγνοούμενου και νυν πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Χριστοφή Λοϊζου στην εκκλησία Αποστόλου Λουκά στη Λεμεσός, ο κ. Φωτίου είπε ότι “τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά την τουρκική εισβολή αποτελούν και θα συνεχίσουν να αποτελούν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως άλλωστε έχουν αποφανθεί και τα διεθνή δικαστήρια”.

Σημείωσε ότι “υπάρχουν, πλέον, μεγάλες δυσκολίες στο έργο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων γιατί δεν εντοπίζονται άλλα οστά Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων στις κατεχόμενες περιοχές. Τα στατιστικά στοιχεία της ΔΕΑ βρίσκονται σε επικίνδυνο στάδιο και πολύ φοβόμαστε πως εάν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή το έργο της ΔΕΑ θα επηρεαστεί.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ζήτησε η βοήθεια “κάθε τοπικού ή διεθνούς φορέα, ώστε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες, ειδικά εκτός Κύπρου για να πιεστεί και πεισθεί η Τουρκία μετά από 42 χρόνια να συνεργαστεί για αυτό το ανθρωπιστικό θέμα.”

Αναφέρθηκε στο ότι “σε πρόσφατη ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επαναβεβαίωσε δεν νοείται επίλυση του εθνικού μας προβλήματος, χωρίς συνάμα να υπάρξουν και συγκεκριμένα σαφή αποτελέσματα που να διευκρινίζουν την τύχη των αγνοουμένων μας”.

Ο κ. Φωτίου είπε “ως Ελληνοκυπριακή πλευρά και ως Κυπριακή Κυβέρνηση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας. Παραμένουμε σοβαροί και προσηλωμένοι στο στόχο μας αυτό, αλλά και στην ανάγκη για σκληρή δουλειά και σκληρή διαπραγμάτευση”.

Πρόσθεσε ότι “η λύση στην οποία προσδοκούμε, θα είναι προϊόν συμβιβασμού, αλλά έντιμου συμβιβασμού, και έντιμος συμβιβασμός, χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, δεν μπορεί να υπάρξει”.

“Προς αυτή την κατεύθυνση, η Ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσωπικά, εργάζονται”, είπε ο κ. Φωτίου/

Απευθυνόμενους στους συγγενείς του ήρωα, είπε ότι “πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι για την κληρονομιά που ο άνθρωπός σας άφησε, όχι μόνο σε εσάς, αλλά και στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε εμάς τους πολιτειακούς άρχοντες, μα κληρονομιά που σε εσάς αποδίδει την ύψιστη τιμή και σε εμάς την ευθύνη για τη δικαίωση της θυσίας του”.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Χριστοφής, φορώντας στρατιωτικό παντελόνι, βρέθηκε αντιμέτωπος με τους Τούρκους στρατιώτες που μετέφεραν σε δυο οχήματα ως αιχμαλώτους, Ελληνοκύπριους εγκλωβισθέντες πολίτες.

Τον συνέλαβαν, αμέσως, και σε έρευνα που ακολούθησε εντόπισαν στην τσέπη του στρατιωτικού παντελονιού του καθαριστήρα όπλου, που άγνωστο γιατί, ήταν ματωμένος.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που εξασφαλίσθηκαν, κατά τη μεταφορά των αιχμαλώτων, οι Τούρκοι στρατιώτες κατέβασαν τον Χριστοφή λίγο έξω από το Τουρκοκυπριακό χωριό Τζιάος και τον πυροβόλησαν.

Η εκταφή μερικών μόνο μικρών οστών του πεσόντα πραγματοποιήθηκε το 2007 και 2008 από τάφο που εντοπίστηκε στην περιοχή του Τουρκοκυπριακού χωριού Τζιάος, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν ανθρωπολογικές εξετάσεις και εξετάσεις DNA, με βάση τις οποίες έχει διακριβωθεί η ταυτότητα των οστών που ανήκουν στον πεσόντα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση