ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνέχεια αντιδράσεων για Εθνικό παρά τις υποχωρήσεις

Με τον ΠτΔ να υποχωρεί στο θέμα της υπογραφής εγγράφου για την εμπιστευτικότητα στο Εθνικό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, όπως ανέφερε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης η όποια κράτησε περίπου πέντε ώρες.

Με τον ΠτΔ να υποχωρεί στο θέμα της υπογραφής εγγράφου για την εμπιστευτικότητα στο Εθνικό Συμβούλιο

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε τις αποφάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, λαμβάνοντας υπόψη ότι από την ημερομηνία σύστασης του το Εθνικό Συμβούλιο είναι συμβουλευτικό, προς τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σώμα και ως εκ τούτου εναπόκειται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποφασίσει για τον τρόπο λειτουργίας του θέση η όποια προκάλεσε αντιδράσεις και αναβρασμούς από τα κόμματα.

Δεν έμεινε ικανοποιημένη η ΕΔΕΚ:

Δεν ικανοποιεί την ΕΔΕΚ η προτεινόμενη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μορφή λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Είπε επίσης ότι η ΕΔΕΚ ξεκαθάρισε ότι «εκεί και όπου κρίνουμε σκόπιμο ότι θα πρέπει να ενημερώσουμε τον λαό, θα το πράττουμε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να πάρει τις δικές του αποφάσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, η προτεινόμενη μορφή λειτουργίας του ΕΣ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα και δεν μπορεί να προωθήσει την υιοθέτηση μιας εθνικής πολιτικής, την οποία θα στηρίξουν όλα τα κόμματα με αποφασιστικότητα.

Στο ενδεχόμενο θα αποχωρήσει από το ΕΣ η ΕΔΕΚ ή αν θα αναστείλει την παρουσία της, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «αυτό δεν είναι θέμα που μπορώ αυτή τη στιγμή να το προβλέψω. Τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ είναι αυτά που θα πάρουν τις αποφάσεις».

Ως προς την προϋπόθεση για συμφωνία με τις Συμφωνίες Κορυφής, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι έχει ξεκαθαρίσει ότι αυτό δεν μπορεί να δεσμεύει τα μέλη του ΕΣ.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία ενδεχομένως η ΕΔΕΚ να πρέπει να καταθέσει διαφορετικές και συμπληρωματικές προτάσεις προς τον Πρόεδρο, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαπραγματευτικής θέσης.
Στόχος και πρόθεση της ΕΔΕΚ είναι να συμβάλει στην επίτευξη, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατό, μιας δημοκρατικής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, κατέληξε.

Διαφωνεί το ΔΗΚΟ

Το κόμμα διατηρεί τις θέσεις του σε ό,τι αφορά τη σύνθεση του ΕΣ, λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα. Τα θέματα που αφορούν τη διάρκεια των συζητήσεων μπορούν να λυθούν με εσωτερικούς κανονισμούς, πρόσθεσε.

Κάποιες από τις θέσεις του κόμματος έχουν εισακουστεί, όπως η προϋπόθεση αποδοχής συγκεκριμένων συμφωνιών προκειμένου να συμμετάσχει κάποιος στο ΕΣ, η ή διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Σώματος σε θέματα όπως αυτά της ΑΟΖ και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

Είπε ότι το κάθε κόμμα έχει «την ωριμότητα και τον πατριωτισμό» να κρίνει τι δεν πρέπει να διαρρεύσει και για ποιο θέμα πρέπει να ενημερωθεί ο κυπριακός λαός, ενώ τάχθηκε υπέρ της διαφάνειας.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα ενημερώσει τον Πρόεδρο του κόμματος και τα συλλογικά όργανα για να παρθούν αποφάσεις.

Ως προς τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΗΚΟ στο Σώμα, είπε ότι το κόμμα θεωρεί σημαντικό τον θεσμό του ΕΣ και ζητά εδώ και καιρό τη σύγκλησή του, όμως πρέπει να λειτουργεί με έναν σωστό τρόπο που να μπορεί να αποδίδει και να μπορούν τα κόμματα να παρουσιάζουν τις θέσεις τους.

Στα κύρια ζητήματα των διαπραγματεύσεων, στα οποία κατά το ΔΗΚΟ θα έπρεπε να έχει ήδη δοθεί προτεραιότητα - όπως εδαφικό, ασφάλεια, έποικοι, εγγυήσεις - ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι έχει γίνει μόνο μια πρώτη τοποθέτηση.

Ικανοποίηση και ανησυχίες από την Συμμαχία Πολιτών

Ο Λιλλήκας είπε ότι αυτό ήταν πάγια απαίτησης της Συμμαχίας. Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αποδοχή της εισήγησης του κόμματός του για την δημιουργία ειδικών επιτροπών που θα εξετάσουν σε βάθος θέματα που αφορούν πτυχές του Κυπριακού και συζητούνται στις συνομιλίες.

«Πέραν τούτου διατηρούμε την διαφωνία μας όσον αφορά τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου», ανεφερε. Η Συμμαχία πιστεύει ότι πρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο να υπάρχουν δύο εκπρόσωποι από κάθε κόμμα.

«Για το Κυπριακό ανέφερε ότι έγινε μια μεγάλη ενημέρωση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπέβαλαν κάποιες ερωτήσεις, “έχουμε τις ανησυχίες μας σε κάποια σοβαρά ζητήματα και έχουμε αναλάβει μετά από την μελέτη της ενημέρωσης και των εγγράφων των συνομιλιών, θα καταθέσουμε τα σχόλια, τις ανησυχίες αλλά και τις αντιπροτάσεις μας σε διάφορα ζητήματα»

Δηλώσεις ΑΚΕΛ: Οι στιγμές είναι κρίσιμες για τον τόπο

Να συνειδητοποιήσουμε πάντες ότι οι στιγμές είναι δύσκολες και κρίσιμες για τον τόπο και να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού μετά τη Σύσκεψη των Αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.

Ανέφερε ότι έγινε εκτεταμένη ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τι έχει διαμειφθεί στις συνομιλίες, με το ΑΚΕΛ να ζητά τη δυνατότητα για μελέτη των έγγραφων που έχουν κατατεθεί, με τις συγκλίσεις και τις διαφωνίες.

«Έχουμε λοιπόν αναλάβει τη δέσμευση να μελετήσουμε αυτά τα έγγραφα και ως ΑΚΕΛ θα δώσουμε τις δικές μας απόψεις» είπε ο Κυπριανού.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η δέσμευση για εμπιστευτικότητα των εγγράφων και των συζητήσεων στο ΕΣ δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με την υπογραφή ενός γραπτού πρωτοκόλλου, αλλά είναι θέμα που προϋποθέτει πολιτική ωριμότητα, συναίσθηση των ευθυνών μας έναντι του τόπου και έναντι της κρισιμότητας της στιγμής που διέρχεται η Κύπρος.

Το ΑΚΕΛ θα λειτουργήσει εποικοδομητικά, υπεύθυνα και σοβαρά, ενώ διαφωνεί αναφορικά με τον αριθμό των ατόμων που θα εκπροσωπούν το κάθε πολιτικό κόμμα, τασσόμενος υπέρ της συμμετοχής δύο ατόμων.

Δηλώσεις κινήματος Οικολόγων: Θετικά τα στοιχειά από την σύσκεψη

Θετικό για την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία πολιτών, Γιώργος Περδίκης ότι ο ΠτΔ δεν επιμένει σε μια σειρά από προτάσεις να γίνουν αποδεκτές, όπως η υπογραφή εγγράφου για την εμπιστευτικότητα και η δέσμευση των πολιτικών αρχηγών σε προηγούμενες αποφάσεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε θετικό ότι τερματίζεται το εμπάργκο, και μπορούν να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα για τις συνομιλίες αφού υπάρχει ένα έγγραφο 27 σελίδων το οποίο δεν τους έχει δοθεί.

Θα μπορούν πρόσθεσε, από την ερχόμενη εβδομάδα να διαβάσουν τα έγγραφα, να τα μελετήσουν και να κρατάνε σημειώσεις. Σε γενικές γραμμές σημειώνεται μια πρόοδος, όχι όμως η αναμενόμενη και όχι πάντα προς τη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε.

Δηλώσεις Αλληλεγγύης: Θα δοθούν εισηγήσεις για το Κυπριακό

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, ο κ. Παλήκαρος ανέφερε ότι απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να παραμείνει το Εθνικό Συμβούλιο συμβουλευτικό σώμα και μόνο.

Ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στην ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα όσα έχουν συζητηθεί στις συνομιλίες μέχρι τώρα και πού υπάρχουν διαφωνίες. Και αυτό κρίνεται σημαντικό από την Αλληλεγγύη γιατί θα μελετηθούν με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες, με τη δική μας ομάδα διαχείρισης του Κυπριακού και θα επανέλθουμε στον Πρόεδρο με εισηγήσεις για το τί πρέπει να γίνει, ιδιαίτερα για τα μεγάλα κεφάλαια τα οποία ανοίγονται μετά τις 15 του μηνός.

ΕΛΑΜ: Σκοπός να καταθέσει τις δικές του εισηγήσεις στο Εθνικό

Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη, ο Χρίστου είπε ότι όσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου  πρόκειται για ένα συμβουλευτικό σώμα και οι όποιες αποφάσεις επαφίενται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο σκοπός είναι να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και σίγουρα θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες στο Εθνικό θα πρέπει να τηρούν το απόρρητο.

«Για μας δεν αποτελεί προτεραιότητα το πώς θα λειτουργήσει αλλά το τί θα παράξει ουσιαστικά και τί έργο θα μπορέσει στο τέλος της ημέρας να προσφέρει, και αν καταλήξουμε σε κάποιες αποφάσεις, το οποίο εγώ βλέπω πολύ δύσκολο να γίνει».

Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Χουσείν Οζγκιουργκιούν στα κατεχόμενα ότι το ΕΛΑΜ είναι στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων του ψευδοκράτους, ο κ. Χρίστου είπε ότι, όπως είχε αναφέρει και προεκλογικά, το ΕΛΑΜ είναι το μοναδικό πολιτικό κόμμα, αυτή τη στιγμή κοινοβουλευτικό, που στα κατεχόμενα θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

«Το να μας θεωρεί ο κατακτητής τρομοκράτες αποτελεί για μας ιδιαίτερη τιμή.»

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση