ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Με μία δυσμενή, μία πειθαρχική και ποινικό ανακριτή κλείνει η «γκάφα»

Σε διοικητικό επίπεδο κινείται η αντίδραση υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Περισσότερο σε διαχείριση του απίστευτου για τα αστυνομικά χρονικά περιστατικού παρά στη λήψη δραστικών μέτρων παραπέμπουν οι κινήσεις υπουργείου Δικαιοσύνης και Αστυνομίας. Διαχείριση που έχει να κάνει με την αλγεινή εικόνα που έχει δημιουργηθεί για την Αστυνομία και κατ’ επέκταση του πολιτικού φορέα υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκεται.

Το πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν δεν διαφοροποιεί την πεπατημένη που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις. Πρώτο «θύμα» ως είθισται η πέτρα του σκανδάλου που στην προκειμένη περίπτωση δεν είναι άλλος από τον αστυνομικό της Ιντερπόλ Λευκωσίας, ο οποίος έδωσε ενημέρωση από πρώτο χέρι στους Σέρβους εκτελεστές.

Το συγκεκριμένο πρόσωπο αφού ολοκληρώθηκε η διοικητική έρευνα πήρε «δυσμενή» μετάθεση από το Αρχηγείο στον αστυνομικό σταθμό Λακατάμιας όπου ουσιαστικά θα αναμένει την ολοκλήρωση της πειθαρχικής έρευνας που ξεκίνησε, το πόρισμα της οποίας ενδεχομένως να κρίνει το μέλλον του στο αστυνομικό σώμα.

Εκτός από τη διοικητική έρευνα που ολοκληρώθηκε και την πειθαρχική που ξεκίνησε, στην Αστυνομία τρέχει άλλη μία έρευνα που έχει να κάνει με τις διαδικασίες αξιολόγησης των πληροφοριών που έγιναν στην περίπτωση της γκάφας. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας πολύ πιθανόν να αναζητηθεί και η πηγή διαρροής της όλης ιστορίας στον Τύπο.

«Κτυπήματα κάτω από τη μέση»
Τόσο στην Αστυνομία όσο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένουν να προσδίδουν στη διαρροή προσπάθεια κάποιων γενικά και αόριστα κύκλων του κατεστημένου που επικρατεί στην Αστυνομία, το οποίο όπως υποστηρίζεται πολεμά τις αλλαγές εντός του σώματος. Σε πολιτικό επίπεδο, η γκάφα εξέθρεψε και την εμφάνιση φωνών, οι οποίες καλούσαν αρχηγό και υπουργό να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, φωνές οι οποίες ωστόσο δεν βρήκαν ανταπόκριση.

Τουναντίον, ο Ιωνάς Νικολάου σε μία προσπάθεια να προλάβει γενίκευση της πολιτικής φωτιάς έσπευσε να παραδεχθεί δημόσια την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της Αστυνομίας, δίνοντας όμως διαχρονικότητα.

Το κάλεσμα που απηύθυνε στα πολιτικά κόμματα για συλλογική δράση αντιμετώπισης της διαφθοράς στο αστυνομικό σώμα, αφενός στόχο έχει να ρίξει τους τόνους που τείνουν να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας, σε περίοδο κατά την οποία ο παρεμβατικός λόγος των κομμάτων κινείται υποτονικά και αφετέρου να θέσει ένα πολιτικό πλαίσιο, το οποίο θα κινηθεί στο μοτίβο του ΓεΣΥ.

Σε μια κίνηση που μπορεί να ερμηνευθεί ως ένα ιδιότυπο mea culpa, ο Ιωνάς Νικολάου δημόσια ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για χάραξη στρατηγικής και υλοποίηση μέτρων, ζητώντας από τα κόμματα να καταστούν κοινωνοί της προσπάθειας εκσυγχρονισμού και αλλαγών στην Αστυνομία.

Το Προεδρικό παρακολουθεί
Με εξαίρεση τις εμφανίσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου όταν διέρρευσε η γκάφα και την προαναγγελία ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή από πλευράς Προεδρικού δίνεται χώρος εξέλιξης του όλου θέματος.

Η απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την καλοκαιρινή ανάπαυλα έχει αφήσει περιθώριο χειρισμού του όλου θέματος στον υπουργό Δικαιοσύνης. Η δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων αν ληφθεί υπόψη η τακτική του Νίκου Αναστασιάδη θεωρείται απομακρυσμένη.

Το σίγουρο είναι όπως σημείωναν πηγές στην «Κ» ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θα μείνει απαθής σε όσα ταρακουνούν την Αστυνομία. Οι ίδιες πηγές βλέπουν δυναμική παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως έγινε και στο ΓεΣΥ.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση