ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υπ. Μεταφορών: Έρευνα για τις καθυστερήσεις σε δημόσια έργα

Η εταιρεία ανάπλασης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας δεν έχει καταβάλει την εγγυητική 4,2 εκατ. ευρώ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Την διεξαγωγή έρευνας για να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε δημόσια έργα ζήτησε ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης. Φιλοξενούμενος της μεσημβρινής ενημερωτικής εκπομπής του ΣΠΟΡ FM 95 ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ο κ. Βαφεάδης παραδέχθηκε πως υπάρχει πρόβλημα και γίνεται προσπάθεια διαχείρισή του. Η έρευνα που ζήτησε ο Υπουργός Μεταφορών θα σε όλα τα έργο που παρατηρούνται καθυστερήσεις και θα αφορά τους λόγους. Αν δηλαδή είναι ουδέτερη, δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη. Όπως σημείωσε ο κ. Βαφεάδης οι υπηρεσίες του Υπουργείου του πρέπει να εξετάσουν εάν οι καθυστερήσεις οφείλονται σε ασυνεννοησία ή ελλείψει συντονισμού. «Δεν είναι λογικό κάθε έργο να έχει καθυστέρηση. Έχουμε περιθώρια βελτίωσης» ανάφερε χαρακτηριστικά.

Περιμετρικός Λευκωσίας

Χαρακτηριστικό παράδειγμα έργου με καθυστερήσεις είναι ο περιμετρικός Λευκωσίας ο οποίος χαρακτηρίζεται από τους συγκοινωνιολόγους ως το κορυφαίο έργο οδικής υποδομής για τη Λευκωσία. Το έργο έχει καθυστερήσεις κατά ενάμιση χρόνο. Σε ενημερωτικό σημείωμα που ετοίμασαν τα Δημόσια Έργα για την «Κ» περιγράφεται ο οδικός χάρτης ολοκλήρωσης της Α’ φάσης αλλά και των υπολοίπων επτά. Σύμφωνα με το σημείωμα:

-«Για την πρώτη φάση του Περιμετρικού εξετάστηκαν όλα τα αιτήματα παράτασης χρόνου του Εργολάβου μέχρι σήμερα και αναμένεται να δοθεί παράταση χρόνου μέχρι τις 16 Ιουνίου, 2024. Στις 20 Απριλίου, 2024, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία η όδευση από τον παλαιό δρόμο Λευκωσίας – Λεμεσού, προς τον υφιστάμενο Αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού με κατεύθυνση τη Λευκωσία, μέσω της νέας γέφυρας που διασταυρώνει τον υφιστάμενο Αυτοκινητόδρομο.

-Για την ολοκλήρωση όλων των φάσεων του Περιμετρικού θα προσφοροδοτηθούν ακόμη εφτά Συμβόλαια. Η επόμενη είναι η Φάση Β3, από τον οικισμό Ανθούπολης μέχρι το δρόμο Λακατάμιας – Λευκωσίας και αναμένεται να προκηρυχθεί εντός των επόμενων 2 μηνών. Η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών, αναμένεται στις αρχές του 2025.

-Οι επόμενες έξι φάσεις αναμένεται να προωθηθούν ακολούθως τα επόμενα χρόνια, ανάλογα των ευκαιριών χρηματοδότησης. Το συνολικό κόστος ολόκληρου του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου αναμένεται να ανέλθει στα 350 εκατομμύρια Ευρώ».

Οι επιπτώσεις

Στην περίπτωση του περιμετρικού Λευκωσίας οι επιπτώσεις δεν είναι μόνο το πέναλντι που καλείται να πληρώσει το κράτος στον εργολήπτη επειδή οι καθυστερήσεις είναι δικαιολογημένες. Ο περιμετρικός που θα συνδέει τους αυτοκινητόδρομους που καταλήγουν στη Λευκωσία (αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας- Λεμεσού, αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας- Τροόδους και αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας- Παλαιχωρίου) και θα δρα ως παρακαμπτήριος για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Λευκωσίας, εξυπηρετώντας δεκάδες Δήμους και Κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας αναμένεται να μειώσει τον ημερήσιο όγκο οχημάτων κατά 12,4%, ενώ η μείωση κυκλοφορίας του αυτοκινητόδρομου στην είσοδο της Λευκωσίας θα είναι της τάξης του 5%. Στα οφέλη θα πρέπει να προστεθούν:

-Η βελτίωση συνδεσιμότητας της Κύπρου με τον Ηπειρωτικό ευρωπαϊκό χώρο. (δημιουργία ενός βασικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων που καλύπτουν την εθνική επικράτεια και τη διασυνδέουν με τις πύλες εισόδου της Κύπρου.

-Η βελτίωση προσβασιμότητας του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Λευκωσίας και δεκάδων περιφερειακών Δήμων και Κοινοτήτων

-Η μείωση χρόνου διακίνησης και αύξηση μέσης ταχύτητας διακίνησης

-Η βελτίωση των επιπέδων οδικής ασφάλειας για όλους τους χρήστες της οδού.

Λιμάνι Λάρνακας

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο λιμάνι της Λάρνακας ο κ. Βαφεάδης αποκάλυψε πως η ανάδοχος εταιρείας των έργων ανάπλασης δεν έχει εκπληρώσει τα συμφωνηθέντα αναφορικά με την εγγυητική επιστολή που έχει λήξη από τις 31 Ιανουαρίου 2024. Σύμφωνα με τον Υπουργό Μεταφορών η εταιρεία δεν έχει ανανεώσει την εγγυητική των 4,2 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου οι δυο πλευρές να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις και για τα υπόλοιπα θέματα που εγείρει η εταιρεία. Όπως είπε ο κ. Βαφεάδης η κυβέρνηση θα αναμένει την εταιρεία για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Παράλληλα ερωτηματικά προκαλεί η στάση της εταιρείας να μην αποσύρει την προσφυγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά και την επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση. Σύμφωνα την πληροφόρηση του Υπουργείου Μεταφορών η προσφυγή παραμένει και η διαδικασία εκδίκασης θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Σε μια δύσκολη συγκυρία, διεθνώς και στο Κυπριακό, η Λευκωσία εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον – Οι προεκτάσεις ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ