ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διαφωνίες στο περιουσιακό, λένε τ/κ ΜΜΕ

Έγγραφο του ΟΗΕ ρίχνει φως σε διαφωνίες, συγκλίσεις στο περιουσιακό

Νέο έγγραφο, το οποίο φέρνει στο προσκήνιο της επικαιρότητας η τουρκοκυπριακής εφημερίδα Kıbrıs Postası δείχνει ότι στο περιουσιακό ζήτημα υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές, οι οποίες εξακολουθούν να απασχολούν τις δυο πλευρές. Η τ/κ εφημερίδα αναφέρεται στο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών για το περιουσιακό, το οποίο φέρει την ημερομηνία της 30ης Μαΐου 2016. Το συγκεκριμένο έγγραφο, πέρα από τις διαφωνίες των δυο πλευρών ρίχνει φως και σε ένα σημαντικό σημείο συμφωνίας.

Από ότι φαίνεται οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει για «περιουσίες που σε περίπτωση λύσης δεν θα συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των περιουσιών που θα επιστραφούν (στην ε/κ πλευρά)». Η εν λόγω κατηγορία αφορά υποθέσεις που θα τακτοποιηθούν με συμφωνίες-συμβιβασμούς, περιουσίες πάνω στις οποίες έχουν δημιουργηθεί νέες κατοικίες ή άλλου είδους κτίσματα, περιουσίες που εκμεταλλεύεται το «κράτος». Επίσης, η εν λόγω κατηγορία αφορά και άτομα που θα εξακολουθήσουν να χρησιμοποιούν την ε/κ περιουσία μετά την λύση, μέχρι να τους παραχωρηθεί εναλλακτικός τόπος διαμονής.

Την ίδια ώρα, σημαντικά προβλήματα και εμπόδια παραμένουν σε άλλες πτυχές του περιουσιακού. Στο τραπέζι των συνομιλιών έχουν καθοριστεί περίπου 30 κριτήρια και μια λίστα για άτομα που έχουν προτεραιότητα. Την ίδια στιγμή, σημαντικά προβλήματα παρατηρούνται στα εξής κεφάλαια: Emotional Attachment, Significant Improvement, Subsequent Purchase και 1/3 Formulation for empty land properties. Στο πρώτο πεδίο διαφωνίας, η τ/κ πλευρά απαιτεί τον άμεσο καθορισμό των ατόμων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την κατηγορία. Διαφορετικά 20.000 Τουρκοκύπριους θα παραμείνουν με ένα αβέβαιο μέλλον.

Στο δεύτερο πεδίο διαφωνίας, οι δυο πλευρές διατηρούν πολύ διαφορετικές απόψεις και η διαφωνία παραμένει στο επίκεντρο των συνομιλιών. Σε ότι αφορά το τρίτο πεδίο διαφωνίας, η τ/κ εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η ε/κ πλευρά παρουσιάζει μεγάλη ευαισθησία. Η ε/κ πλευρά ζητά διαφορετική μεταχείριση για ξένους πολίτες που καπηλεύονται ε/κ περιουσίες.

Τέλος, διαφωνία υπάρχει και στο τέταρτο πεδίο, με την τ/κ πλευρά να επιχειρεί να περιορίσει το ποσοστά των περιουσιών που θα επιστραφεί στην ε/κ πλευρά μαζί με την λύση.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση