ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βολιδοσκόπηση επί του εδάφους από Νούλαντ για εγγυήσεις

Φορτωμένο το πρόγραμμα της αμερικανίδας ΥΦΕΞ, δυο συναντήσεις με Αναστασιάδη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη συζήτηση που έλαβε χώρα ανάμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και του Αμερικανού Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν αναφορικά με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις στο κυπριακό, θέλει να συνεχίσει η ΥΦΕΞ Βικτόρια Νούλαντ.

Αν και η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επίσκεψη κάνει γενικά λόγο για συναντήσεις με επισήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας για να συζητήσουν διμερή και περιφερειακά θέματα, εντούτοις είναι δεδομένο σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πως η κ. Νούλαντ κουβαλά στις αποσκευές ως επί το πλείστον το θέμα της ασφάλειας.

Εξού και οι πολλές συναντήσεις που θα έχει στην Κύπρο, εφόσον μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Μουσταφά Ακιντζί και τον Ειδικό Απεσταλμένο των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης, θα συναντηθεί και με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη αλλά και εκ νέου με τον Νίκο Αναστασιάδη, αργά το απόγευμα.

Αναμένεται δε σύμφωνα με τις πληροφορίες, της τελευταίας συνάντησης ν’ ακολουθήσουν και δηλώσεις.

Το πρόγραμμα της ΥΦΕΞ των ΗΠΑ παραπέμπει σε διαβουλεύσεις επί του εδάφους για σημαντικά ζητήματα που αφορούν το κυπριακό και τα οποία, η Αμερική θέλει να δει ότι υπάρχει πρόοδος.

Όπως είχε καταγράψει ήδη η «Κ» ο αμερικανικός παράγοντας δεν επενέβη προς τη Δημοκρατία, ακόμη και η πρόταση για δυο βάσεις στην Κύπρο που σκοντάφτει σθεναρά στις κόκκινες γραμμές Κύπρου-Ελλάδας έπεσε ως ιδέα, εντούτοις υπάρχει η «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» όπως δήλωσε αρμόδια πηγή εκ μέρους των ΗΠΑ που θέλουν να δουν πρόοδο.

Ακόμη και ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είχε θέσει ένα σχετικό όριο στο χρόνο αναφορικά με την επιρροή που θα έχει η παρούσα διακυβέρνηση στις ΗΠΑ, με φόντο τις εκλογές στη χώρα.

Ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εμπλοκή και των πέντε μονίμων μελών του Συβουλίου Ασφαλείας, θεωρώντας ότι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ζήτημα της ασφάλειας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση