ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Από υποστήριξη μέχρι ανησυχίες έφερε ο ΠτΔ από την Αθήνα

Η στάση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας, στον απόηχο της επίσκεψης Αναστασιάδη

Ως πλήρως ικανοποιημένος επέστρεψε στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, από τις επαφές που είχε στην Αθήνα και την ενημέρωση που έγινε βάσει των όσων έλαβαν χώρα στο Μοντ Πελερέν την προηγούμενη εβδομάδα. Το ότι η μετάβαση στην Αθήνα έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και στον οποίο τέθηκε από την ελληνική διπλωματία πολλάκις το θέμα του κυπριακού, κρίνεται επίσης ως ιδιαίτερα σημαντικό.

Από τις επαφές Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα προέκυψε η συμπαράσταση της Αθήνας στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού αλλά και οι κόκκινες γραμμές, ήτοι «η εγγύηση οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα με την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων», όπως είπε ο Πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε επίσης ότι μέχρι να συγκληθεί πολυμερής διάσκεψη, πρέπει να υπάρξει εντατικοποίηση του διαλόγου και να γίνουν διαβουλεύσεις, με στόχο ένα κράτος σύγχρονο, απόλυτα ευρωπαϊκό.

Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις πρόσφατες συνομιλίες για το Κυπριακό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην Αθήνα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που κάνει στα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Η κ. Γεννηματά, εξερχόμενη από τη συνάντηση, δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον κ. Αναστασιάδη για τη δεδομένη και αμέριστη συμπαράσταση του κόμματός της στον κυπριακό λαό και στις προσπάθειες της πολιτικής του ηγεσίας για εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στα προβλήματα που δημιούργησε η τουρκική εισβολή. Μια λύση που θα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς ρήτρες και δεσμεύσεις που θα είναι άδικες για τα δικαιώματα της πλειοψηφίας και μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη λειτουργία του ομοσπονδιακού σχήματος και σε νέα αδιέξοδα.

Την ανησυχία και αντίθεσή του ΚΚΕ σε μια διχοτομική συνομοσπονδιακή λύση στο Κυπριακό ζήτημα που δεν θα ενώνει αλλά αντίθετα θα χωρίζει τον κυπριακό λαό εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε, μετά το πέρας της συνάντησης, ότι διατύπωσε τις πάγιες θέσεις για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό, για ένα ενιαίο κράτος που σημαίνει ένα κράτος και όχι δύο κράτη, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων, Λατίνων, χωρίς ξένες στρατιωτικές βάσεις είτε βρετανικές ή άλλες, χωρίς εγγυητές και προστάτες, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα. Από αυτήν την σκοπιά, όπως είπε, εξέφρασε, εκ μέρους του ΚΚΕ, αλληλεγγύη στον κυπριακό λαό στο δίκαιο αλλά δύσκολο αγώνα που δίνει αυτήν την περίοδο ώστε να πραγματικά να γίνει νοικοκύρης στον τόπο του.

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις τελευταίες εξελίξεις στις διακοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε την αμέριστη στήριξή του στις προσπάθειες της Κυπριακής κυβέρνησης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Οι… διαρροές

Το ότι το κυπριακό ήταν στην πρώτη γραμμή της επίσκεψης Ομπάμα φάνηκε και από τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκαν επί του θέματος και μετά την άφιξη του τελευταίου, τόσο ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και ο Πρωθυπουργός. Ο δε Αλέξης Τσίπρας, είπε στον Αμερικανό Πρόεδρο πως όταν θα κλείσουν οι πόρτες (με την έξοδο των δημοσιογράφων) το κυπριακό, με το μεταναστευτικό και το χρέος θα είναι τα ζητήματα για τα οποία θα ήθελε να ακούσει τη γνώμη του Μπαράκ Ομπάμα.

Όπως προκύπτει όμως, από το κυβερνητικό επιτελείο της Ελλάδας άφηναν να εννοηθεί πως δεν συζητήθηκε τελικά το κυπριακό, στη συνέχεια ειπώθηκε από πηγές του Μαξίμου πως δεν ασκήθηκαν πιέσεις από τις ΗΠΑ προς το κυπριακό, άρα το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι συζητήθηκε, ενώ στο τέλος έγινε αναφορά στις δηλώσεις Ομπάμα-Τσίπρα για τα όσα είπαν για το κυπριακό, στις κοινές τους δηλώσεις.

Το κυπριακό στη Χάγη από τον Γ. Διευθυντή του ΥΠΕΞ

Διήμερη επίσκεψη στη Χάγη πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, όπου συναντήθηκε με την ομόλογό του Yoka Brandt την οποία ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για την πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας. Υπήρξε επίσης ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στη Συρία και για το Brexit.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Ζήνων προσφώνησε επίσης τη 15η Διάσκεψη των κρατών μερών του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Στην παρέμβασή του επαναβεβαίωσε τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Δικαστήριο εκφράζοντας βεβαιότητα ότι αυτό θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Υπογράμμισε ότι στην Κύπρο για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες υπάρχει γνώση τι σημαίνουν πολλά από τα εγκλήματα που περιλαμβάνονται στο Καταστατικό της Ρώμης. Σημείωσε, επίσης, ότι αποτελεί τιμή για την Κύπρο να υπηρετεί ως σημείο επαφής για την Οικουμενικότητα και Πλήρη Εφαρμογή του Καταστατικού.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση