ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σενάριο για νέα μέτρα το 2018 για την Ελλάδα

Λόγω του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μήνυμα στην Αθήνα πως χρειάζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την τεχνική συμφωνία, έστειλε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος, ανοίγοντας τη συζήτηση για τη λήψη επιπλέον δημοσιονομικών μέτρων για το 2018.

Το Ταμείο εκτιμά ότι με το υπάρχον μείγμα δεν επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του προγράμματος, αλλά 1,5%, δημιουργώντας θέμα λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το γερμανικό πρακτορείο MNI, επικαλούμενο κοινοτική πηγή, σημειώνει ότι οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποδεχτούν μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα στο πεδίο του 2% του ΑΕΠ, αλλά μετά το 2018.

Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο έγγραφα της Κομισιόν για τη συμμέτοχη του ΔΝΤ, αναφέρει ότι μελετάται τετραετής ή διετής βοήθεια στην Ελλάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση το Ταμείο αναμένεται να ζητήσει ένα σκληρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας την Ελλάδα σε δύσκολη θέση, δεδομένου ότι το 2018 θα είναι ουσιαστικά προεκλογική χρονιά.

Το δημοσίευμα προσθέτει ακόμα ότι «μια ομάδα μέσα στο ΔΝΤ θέλει έξοδο από το πρόγραμμα ή αυστηρά μέτρα για την Ελλάδα. Αν το Ταμείο δεν συμμετάσχει στο πρόγραμμα, η ευρωζώνη θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει την έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Σημειώνεται πάντως ότι, όπως δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα παραστεί η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει συμφωνία στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς απομένουν ακόμα λίγα θέματα που πρέπει να συμφωνηθούν, παρά τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Πάντως ο αξιωματούχος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έκτακτης συνεδρίασης έως το τέλος του έτους.

Συγχρόνως, εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά θα συμφωνηθούν σε πολιτικό επίπεδο τελικά και όχι σε τεχνικό, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στο 2016, «αν όλοι είναι πρόθυμοι για συμφωνία».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα, με ενισχυμένες αρμοδιότητες ώστε να ακολουθεί τα ίχνη του χρήματος
 |  ΕΛΛΑΔΑ