ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με μηδενισμό χρέους και ανανέωση της ΕΔΕΚ επαναδιεκδικεί ο Σιζόπουλος

Πιθανόν να υπάρξει ανθυποψήφιος από το αντίπαλο δέος του νυν Προέδρου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε εκλογικούς ρυθμούς κινείται το τελευταίο διάστημα η ΕΔΕΚ καθώς στις 7 Μαΐου πραγματοποιείται το εκλογικό συνέδριο του κόμματος από το οποίο και θα αναδειχθεί η νέα ηγεσία των Σοσιαλιστών. Η επαναδιεκδίκηση του νυν Προέδρου της ΕΔΕΚ θεωρείται δεδομένη, ωστόσο ανοικτό παραμένει το κατά πόσο και αυτή τη φορά θα έχει ανθυποψήφιο για την προεδρία. Όπως όλα δείχνουν γίνονται σκέψεις, από το αντίπαλο δέος του νυν προέδρου, χωρίς ακόμα τίποτα να είναι ξεκάθαρο. Όλα αναμένεται διαφανούν στις 24 Φεβρουαρίου, τελευταία ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων για τον πρόεδρο, αναπληρωτή πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιοτήτων έχουν όλα τα μέλη βάσει του τελικού καταλόγου

Το χρέος και η ανανέωση

Ήδη ο Μαρίνος Σιζόπουλος άρχισε από νωρίς να κτίζει το εκλογικό του αφήγημα. Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στην «Κ», «παραλάβαμε μία πολύ κακή οικονομική κατάσταση με τα χρέη του κόμματος να φτάνουν το ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το χρέος σε ποσοστό πέραν του 65% και προσδοκούμε ότι μέχρι τον Δεκέμβριο του ’18 θα το μηδενίσουμε. Όσον αφορά το Κυπριακό και την εσωτερική διακυβέρνηση είδατε ότι η παρουσία μας στη βουλή είναι πολύ πιο αποτελεσματική παρά τους τρεις βουλευτές. Είχαμε ένα μεγάλο πλήγμα στις βουλευτικές εκλογές. Παρότι πετύχαμε τον ένα από τους στόχους μας για τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη δεν πετύχαμε το ποσοστό και αριθμό βουλευτών. Βγήκαμε από τις βουλευτικές εκλογές τραυματισμένοι, αλλά ζωντανοί και είμαστε τέταρτο κόμμα». Στο αφήγημα του σοσιαλιστή προέδρου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί και το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, με την αύξηση δημάρχων.

Θέμα ανανέωσης

Βάσει αυτού αναμένεται να κινηθεί προεκλογικά ενώ στις δεσμεύσεις του φαίνεται να είναι για ακόμη μία φορά το ζήτημα της ανανέωσης. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος πάντως μιλώντας στην «Κ» επεσήμανε και το ζήτημα ανανέωσης του κόμματος σημειώνοντας ότι με την πρόνοια του περιορισμού θητειών αρκετά νέα στελέχη έχουν καταφέρει να διεκδικήσουν και να εκλεγούν σε θέση δημοτικού συμβούλου. Στις αλλαγές που επιχειρούνται σημειώνεται το ενδεχόμενο το κόμμα να αλλάξει γραφεία και να μετακινηθεί στην πολυκατοικία Βάσσου Λυσσαρίδη.

Πάντως, όσο κι αν ο Μαρίνος Σιζόπουλος μιλά για βελτιωτικά μέτρα τα οποία έφεραν την ΕΔΕΚ σε μία καλύτερη τροχιά, δεν παραλείπουν να υπάρχουν οι αντιδράσεις εντός του κόμματος. Ήδη μια στρατιά παλιών στελεχών έχουν απομακρυνθεί από το κόμμα εξαιτίας και του περιορισμού θητειών, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και διαγραφές εκείνων των στελεχών που διεκδίκησαν εκλογή με άλλη πολιτική δύναμη. Από το κάδρο δεν παραλείπεται και το ενδεχόμενο διαγραφής του Νίκου Νικολαϊδη εάν και εφόσον το πειθαρχικό συμβούλιο που έχει και την ευθύνη των πειθαρχικών κυρώσεων το αποφασίσει.

Με δεδομένο αυτό, τις αντιδράσεις των πρακτικών Σιζόπουλου, αλλά και την έντονη πλέον ψιθυρολογία για συνένωση της ΕΔΕΚ με το ΔΗΚΟ, δεν αποκλείεται να υπάρξει ανθυποψήφιος από πλευράς των «μετριοπαθών» σοσιαλιστών μέχρι και τις 24 Φεβρουαρίου. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» υπάρχουν ήδη στελέχη που έχουν ήδη κινητοποιηθεί για την εξεύρεση του ιδανικού υποψηφίου ο οποίος και θα διασταυρώσει το ξίφος του με τον Μαρίνο Σιζόπουλο. Το κατά πόσο αυτό το άτομο θα βρεθεί τελικώς και αν είναι σε θέση να κερδίσει τον Μαρίνο Σιζόπουλο θα φανεί το επόμενο διάστημα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση