ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΚΕ: Ο Ακιντζί να αναλάβει τις ευθύνες του εναντι των Τ/κ

Αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, η ακύρωση της συνάντησης

Τα Ηνωμένα Έθνη ενημέρωσαν σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας δεν θα παραστεί στην προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση των ηγετών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο κα Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δυστυχώς, η κα Σπέχαρ ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ο κ. Ακιντζί δεν θα παραστεί στην αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση και ως εκ τούτου, δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη του για την εν λόγω εξέλιξη και την ίδια στιγμή επανέλαβε την ετοιμότητά του για συνέχιση του ουσιαστικού διαλόγου επί των θεμάτων όπου υπάρχουν διαφωνίες, έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα στη βάση των σχετικών αποφάσεων των ΗΕ, του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς επίσης και της κοινής διακήρυξης των δύο ηγετών το 2014».

Ερωτηθείς ποια διαχείριση θα πρέπει να γίνει τώρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η ετοιμότητά μας είναι δεδηλωμένη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την επανέλαβε και σήμερα και είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο.

Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς. Αυτοί έχουν αρνηθεί να παραστούν στην αυριανή προγραμματισμένη συνάντηση, θεωρούμε ότι είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη για το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος προτίθεται να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η διεθνής κοινότητα, με την οποίαν είμαστε σε συνεχή επαφή, γνωρίζει πολύ καλά το γιατί δεν θα πραγματοποιηθεί η αυριανή συνάντηση, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι θέτουν όρους και προϋποθέσεις, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι έχουν αποχωρήσει από το τραπέζι των συνομιλιών.

Δεν θα μπούμε σε blame Game

Για εμάς δεν είναι παιγνίδι επικοινωνίας, για εμάς δεν είναι παιγνίδι επίρριψης ευθυνών. Εμείς επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να γίνουν συνομιλίες και να καταλήξουμε στη λύση του Κυπριακού. Η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν είναι επιλογή, για αυτό δεν χαιρόμαστε με τη σημερινή εξέλιξη. Και είναι για αυτό που λέω ότι ο καθένας, και ο ίδιος ο κ. Ακιντζί, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι των Τουρκοκυπρίων».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η τουρκοκυπριακή ηγεσία θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από πλευράς του κ. Ακιντζι και αυτά είναι ξεκάθαρο ότι αποτελούν αφορμές. Δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που δεν θα παρευρεθούν αύριο στις συνομιλίες, δεν είναι αυτοί οι πραγματικοί λόγοι που δεν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση το γεγονός ότι η τουρκική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που μετά από επιμονή ξεκίνησε να συζητείται στη Γενεύη, έχει αποδείξει ότι οι τουρκικές θέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι μόνον από τη δική μας πλευρά αλλά και από τη διεθνή κοινότητα. Όλοι αυτοί που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό θεωρούν την τουρκική προσέγγιση ως ανεδαφική. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιχειρεί να εκμεταλλευτεί δεδομένα - και είναι εδώ που και εμείς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, έτσι ώστε να προωθήσει τις θέσεις της.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν εξελίξεις στην Τουρκία. Όλοι είδαμε χθες τον Πρωθυπουργό μιας χώρας μέσα στο ίδιο το Κοινοβούλιο να κάνει το σήμα των Γκρίζων Λύκων. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία της εθνικιστικής ψήφου στο επερχόμενο δημοψήφισμα.
Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει καμιά διάθεση εκ μέρους μας για να εμπλακούμε σ ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών ή να αξιοποιήσουμε επικοινωνιακά την άρνηση του κ. Ακιντζί να έρθει στο τραπέζι».

Πρόσθεσε ότι «το μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας είναι ότι θα πρέπει να αντιληφθούν και τις δικές τους ευθύνες».

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του κ. Τσαβούσογλου για το θέμα του φυσικού αερίου και ότι υπάρχουν τουρκικά πλοία στην περιοχή, και ερωτηθείς εάν αυτό η Κυβέρνηση το εκλαμβάνει ως απειλή, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι δηλώσεις που έχουμε ξανακούσει από τουρκικής πλευράς. Η καλύτερη απάντηση προς τον κ. Τσαβούσογλου και σε όποιους αμφισβητούν, είναι τα αποτελέσματα του τρίτου γύρου αδειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Βρισκόμαστε αυτή η στιγμή που μιλάμε, τις τελευταίες μέρες, σε διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για ολοκλήρωση των σχετικών διαβουλεύσεων. Και δεν θα εμπλακούμε σε κανένα διάλογο για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς είπε ότι «σήμερα υπάρχει προγραμματισμένη επίδοση διαπιστευτηρίων του νέου Μόνιμου Αντιπρόσωπου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, προς τον ΓΓ και μέσα στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα διαβιβαστούν και πολύ συγκεκριμένα μηνύματα που έχουν ήδη διαβιβαστεί και μέσω της κας Σπέχαρ».

Δεύτερες σκέψεις Τουρκίας για Γενεύη

Ερωτηθείς ποια θα είναι τα επόμενα βήματα και τί θα γίνει με το θέμα της διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «μέσα στο πλαίσιο της συνάντησης με την κα Σπέχαρ και όχι μόνον, ο Πρόεδρος εξέφρασε και την ετοιμότητά μας να συνεχιστεί ο διάλογος στη Γενεύη, στη διάσκεψη για την Κύπρο. Και ενώ φαίνεται ότι υπάρχει επιθυμία από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, για να παρευρεθούν σε μια διάσκεψη για την Κύπρο, φαίνεται ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις από πλευράς Τουρκίας.

Εξάλλου, ένας από τους λόγους που ενδεχομένως έχουμε αυτή την τουρκική προσέγγιση αυτή τη στιγμή, είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται από πλευράς Άγκυρας σε σχέση με τις θέσεις και προσεγγίσεις της στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων. Εμείς όπως είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο στη Λευκωσία, είμαστε έτοιμοι για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη».

Ερωτηθείς εάν το Κυπριακό θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας είπε ότι «δεν αναμένεται αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ».

Ερωτηθείς εάν μιλάμε πλέον για πραγματική κρίση στις συνομιλίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «σίγουρα είναι μια αρνητικότατη εξέλιξη. Επαναλαμβάνω, εμείς θέλουμε περισσότερο από οποιονδήποτε την επίλυση του Κυπριακού, είναι η δική μας πατρίδα υπό κατοχή και η παρούσα κατάσταση δεν είναι προς όφελος ούτε των Ελληνοκυπρίων ούτε των Τουρκοκυπρίων. Είναι για αυτό που ο κ. Ακιντζί και η τουρκική πλευρά θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση