ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΑΕΛ: Το γαλαζοκίτρινο μωσαϊκό εθνικοτήτων (γραφικό)

Δέκα χώρες, εννιά εθνικότητες, πέντε διαφορετικές γλώσσες και μόλις πέντε γηγενείς συναντά κανείς στα πολυεθνικά αποδυτήρια της ΑΕΛ

Του ΧΡΙΣΤΟΥ ΖΑΒΟΥ

Ένα μωσαϊκό εθνικοτήτων, πολιτισμού και κουλτούρας θα εργάζεται στο βοηθητικό γήπεδο της Λεμεσού από τις 27 Ιουνίου, ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προπόνηση της ΑΕΛ υπό την καθοδήγηση του Πάμπου Χριστοδούλου.

Ανατολική Μεσόγειος, Βαλκάνια, δυτική Ευρώπη, νοτιοκεντρική Αφρική, δυτική Αφρική, Λατινική Αμερική και ένα μικρό νησί στον Ατλαντικό ωκεανό είναι τα σημεία της υδρογείου από όπου προέρχονται τα στοιχεία του συνόλου της φετινής ΑΕΛ. Οι 17 ξένοι παίκτες θα συναντήσουν τους πέντε γηγενείς και το τεχνικό τιμ θα προσπαθήσει να ενώσει διά μέσου της γλώσσας του ποδοσφαίρου όλες τις μονάδες, ούτως ώστε να τους μεταμορφώσει σε ένα ισχυρό σύνολο που θα έχει αντοχές για να βγάλει με επιτυχία τον ποδοσφαιρικό μαραθώνιο που έχει αφετηρία την 27η Αυγούστου.

Πεντάδα Κυπρίων
Μόλις μια πεντάδα γηγενών παικτών διαθέτει –μέχρι στιγμής– το ρόστερ των Λεμεσιανών. Παλαιότερος αυτών ο Στέλιος Πάρπας, ο οποίος αγωνίζεται στην ΑΕΛ από τον Ιανουάριο του 2009 και είναι μάλιστα από τους ελάχιστους που είχαν συμμετοχή στον χαμένο τελικό με την Πέγεια. Τον συμπολίτη του Πάρπα συνάντησε στην ΑΕΛ πριν από ένα χρόνο ο Λεμεσιανός Μάριος Νικολάου, ο οποίος είναι η μοναδική μεταγραφή του προηγούμενου καλοκαιριού που εξακολουθεί να εργάζεται στο βοηθητικό του Τσίρειου. Από φέτος θα φορέσουν τη γαλαζοκίτρινη οι Σίμος Τσιάκκας και Γιώργος Ελευθερίου – αμφότεροι αποκτήθηκαν μετά από εισήγηση του Πάμπου Χριστοδούλου. Την πεντάδα των Κυπρίων του καταλόγου «Α» συμπληρώνει ο νεαρός, Παντελής Πίτσιλλος, που επιστρέφει φέτος στην ομάδα όπου μεγάλωσε, μετά από ενάμιση χρόνο δανεισμού σε Αλκή και Άρη.

Κυριαρχεί η Πορτογαλία
Από τη χώρα των μεγάλων θαλασσοπόρων προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός παικτών του φετινού ρόστερ. Στους υπάρχοντες Ντοσά Ζούνιορ, Κάρλος Μάρκες, Ζοσέ Ενρίκε, Φρέντι, Σίλας και Έλιο Ρόκε προστέθηκαν οι Καρλίτος και Φελίπε Μοντέιρο. Ο πρώτος αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Λισαβόνας που αγωνιζόταν στη γ΄ κατηγορία της χώρας του και θα βοηθήσει την ομάδα στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ ο 23χρονος Μοντέιρο είχε συμμετοχή με την ομάδα της Σάντα Κλάρα, στη β΄ κατηγορία και θεωρείται ελπιδοφόρο δεξί χαφ. Στο γκρουπ των Πορτογάλων βρίσκεται ο παλαιότερος της ομάδας Έλιο Ρόκε, ο οποίος ήρθε στη Λεμεσό το 2007. Ακολουθεί σε συμμετοχές ο Φρέντι ντος Σάντος που όπως και ο Ρόκε του αγωνίστηκαν στο τελικό της 16ης Μάιου 2009. Από την Αγκόλα, πρώην αποικία των Πορτογάλων, κατάγεται ο Ντεντέ που την περσινή χρονιά συνεργάστηκε υπό τον Πάμπο Χριστοδούλου στον Ολυμπιακό.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από την Αγκόλα κατάγονται και ο Φρέντι με τον Ρόκε, οι οποίοι ωστόσο διαθέτουν πορτογαλική εθνικότητα. Η χώρα της οποίας οι κάτοικοι επινόησαν τη σάμπα, πριν ακόμη μεταφερθεί στην Βραζιλία, την άλλη αποικία των Πορτογάλων, δεν αποκλείεται να έχει ένα ακόμη εκπρόσωπο, καθώς η διοίκηση έχει ήδη κάνει πρόταση συνεργασίας στον νεαρό 19χρονο Μιγκέλ Κουϊαμέ. Σε περίπτωση που αποκτηθεί τότε η ΑΕΛ θα έχει στις τάξεις της δύο εν ενεργεία διεθνείς με την εθνική Αγκόλας, αφού και ο Ντεντέ αποτελεί βασικό μέλος των Αφρικανών.

Βορειοδυτικά της Αγκόλας βρίσκεται ένα μικρό νησί το οποίο αποτέλεσε σημαντικό σταθμό για τους Πορτογάλους θαλασσοπόρους στα ταξίδια τους προς την Αμερική. Το Πράσινο Ακρωτήρι εκπροσωπείται στην ΑΕΛ από τον Σεμέδο Καφού και τον Αντόνιο Νίλσον. Ο πρώην επιθετικός της Ανόρθωσης αποτελεί την πιο ακριβή μεταγραφή της ΑΕΛ για το φετινό καλοκαίρι, ο δε 23χρονος Νίλσον είναι ο άνθρωπος που θα καλύψει το αριστερό άκρο της άμυνας. Στα αποδυτήρια της ΑΕΛ υπάρχει και η σημαία της Μοζαμβίκης, μια χώρα στη νότιο Αφρική, που βρέχεται από τον Ινδικό ωκεανό και από την οποία κατάγεται ο Ντόσα Ζούνιορ, που έχει πορτογαλική υπηκοότητα. Στη Μοζαμβίκη μιλούν πορτογαλικά, αφού τη χώρα ανακάλυψε ο Βάσκο ντα Γκάμα το 1498 και την προσάρτησε η Πορτογαλία επτά χρόνια αργότερα.

Το βραζιλιάνικο στοιχείο
Σε μια ομάδα με έντονο το πορτογαλικό στοιχείο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το βραζιλιάνικο χρώμα. Η μεγαλύτερη χώρα πορτογαλοφώνων στον πλανήτη και πρώτη παγκόσμια δύναμη στο ποδόσφαιρο θα έχει στην ΑΕΛ δύο παιδιά της, ένας εκ των οποίων έχει ξοδέψει τα χρόνια της καριέρας του στα πρωταθλήματα της χώρας του. Ο λόγος για τον 30χρονο Μπεμπέ που παρακολουθήθηκε από τους αρμόδιους αγωνιζόμενος στην Εστορίλ αρκετές φορές πριν υπογράψει στη Λεμεσιανή ομάδα. Συμπατριώτης του και υπεύθυνος να τον προσαρμόσει στα δεδομένα του νησιού θα είναι ο Εντμάρ, που εδώ και τέσσερα χρόνια βγάζει το ψωμί του στην κυπριακή λίγκα. Εκπρόσωπος της Λατινικής Αμερικής πέραν των δύο πιο πάνω, είναι και ο Ματίας Ντεγκρά, ο οποίος είναι ο μοναδικός παίκτης που έχει την ισπανική γλώσσα ως μητρική του. Ο Αργεντίνος γνωρίζει πολύ καλά την νοοτροπία του νησιού, αφού για τέσσερα χρόνια αγωνιζόταν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Επανερχόμενοι στην Ευρώπη το σχεδιάγραμμα των εθνικοτήτων που διαθέτει το φετινό ρόστερ σταματά στην Γαλλία, λόγω του Έντβιν Ουόν. Ο κεντρικός αμυντικός με καταγωγή από την Ακτή Ελεφαντοστού και διεθνής με τη Ρουάντα επέστρεψε στην ΑΕΛ μετά από τη φυγή του τον περασμένο χειμώνα. Ο Ιβοριανός ο οποίος συμπληρώνει την τετράδα των παικτών που αγωνίστηκαν στο ΓΣΠ κόντρα στον ΑΠΟΠ/ Κινύρα πριν από δύο χρόνια, δεν αποκλείεται να πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ο 30χρονος κεντρικός αμυντικός θα έχει υπό την εποπτεία του τον νεοφερμένο Βουχού, που επίσης κατάγεται από την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο 23χρονος επιθετικός, αν και γαλλόφωνος, εντούτοις είναι μπολιασμένος από την πορτογαλική ποδοσφαιρική φιλοσοφία, αφού η καριέρα του επικεντρώνεται στην Ιβηρική χερσόνησο.

Ο γύρος του κόσμος της ΑΕΛ σταματά στα Βαλκάνια και την Αλβανία. Από εκεί προέρχεται ο ένας εκ των τριών τερματοφυλάκων που εμπιστεύτηκε ο Πάμπος Χριστοδούλου για να υπερασπιστούν την εστία των Λεόντων. Ο λόγος για τον Ίσλι Χίντι που θα έχει και όπως πέρσι στον Ολυμπιακό τον Κ. Χριστοδούλου για προπονητή.

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση