ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το Μακάρειο στην Ομόνοια για ένα θεωρείο

Ένα γήπεδο 22 χιλιάδων θεατών θα κόστιζε στο ''τριφύλλι'' γύρω στα 40 εκατ. ευρώ

Του ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ

Ανέγερση της ιδιόκτητης έδρας στις «Χαλεπιανές», παραμονή στο ΓΣΠ ή κτίσιμο νέου σταδίου στο χώρο όπου βρίσκεται το Μακάρειο στάδιο.

Τρεις περιπτώσεις έχουν στα υπόψη τους οι άνθρωποι της Ομόνοιας σχετικά με την έδρα της ομάδας. Επίσημα στο «τριφύλλι» τονίζουν πως δεν ασχολούνται με το γηπεδικό αλλά με την προσπάθεια επιστροφής στους τίτλους στη φετινή σεζόν. Η αλήθεια – όμως – είναι πως το γηπεδικό ουδέποτε τέθηκε εκτός ατζέντας της ομάδας, γι΄ αυτό κατά καιρό βγαίνει στην επιφάνεια το εν λόγω θέμα. Νέο γήπεδο στις «Χαλεπιανές» φαντάζει εξαιρετικά απίθανο, συνέχιση στο ΓΣΠ είναι η βολική λύση, νέο στάδιο στο χώρο του Μακάρειου είναι μια επιλογή που φαίνεται να κερδίζει πόντους το τελευταίο διάστημα.

Η πρόκληση του Μακαρείου
Την περασμένη εβδομάδα βγήκαν στο προσκήνιο σκέψεις των πρασίνων για απόκτηση του χώρου όπου βρίσκεται το υπό κατεδάφιση Μακάρειο στάδιο και ανέγερση εκεί της νέας έδρας. Άτομο που πρόσκειται στον ΚΟΑ και μίλησε στην «Κ» όχι μόνο δεν απέκλεισε το συγκεκριμένο σενάριο, αλλά άφησε να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο θα ήταν προς το συμφέρον της Ομόνοιας αλλά και του Οργανισμού.

Σύμφωνα με το περί του ΚΟΑ νόμου, αναφορικά με τους σκοπούς και τις αρμοδιότητες του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, στο μέρος 3ο, άρθρο 5, (2), (στ.) αναφέρει πως ο ΚΟΑ «κατασκευάζει στάδια και εξευρίσκει ή δημιουργεί και οργανώνει αθλητικούς χώρους προς άσκηση αθλητών και αθλητικών ομάδων και παραχωρεί προς χρήση τα στάδια προς κοινότητες, αθλητικές ομοσπονδίες ή αθλητικά σωματεία». Δηλαδή θέμα πώλησης του Μακαρείου δεν υπάρχει, όμως υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρηθεί ο χώρος στην Ομόνοια ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα για τα επόμενα 35-40 χρόνια, όπου θα κτίσουν το γήπεδο τους και σε αντάλλαγμα θα προσφέρουν ένα box στο Δ.Σ. του ΚΟΑ και κάποιες άλλες ευκολίες, όπως χρήση των συνεδριακών κέντρων.

Με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει η αθλητική αρχή του τόπου αρκετά έξοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Μακάρειο κοστίζει στον Οργανισμό 350 χιλιάδες ευρώ το χρόνο και φέρνει έσοδα μόλις 20 χιλιάδων, ενώ η παραχώρηση του χώρου θα γλιτώσει από τον ΚΟΑ το κόστος για την ανέγερση του νέου σταδίου 10-12 χιλιάδων θέσεων που βρίσκεται στα σκαριά. Μετά από τα 35-40 χρόνια, η συμφωνία μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του Ολυμπιακού με το «Καραϊσκάκη».

Ένα γήπεδο 22 χιλιάδων θέσεων – το ιδανικό μέγεθος για το νέο στάδιο της Ομόνοιας – αναμένεται να κοστίσει γύρω στα 40 με 45 εκατ. ευρώ. Για την κάλυψη του κόστους ανέγερσης, οι πράσινοι (πέρα από τις χορηγίες του ΚΟΑ) μπορούν να στραφούν στη λύση του αυτοχρηματοδοτούμενου έργου. Δηλαδή δεν θα υπάρχει η αναγκαιότητα λήψης δανείου, αλλά με την προσέλκυση επενδυτών που θα επωμιστούν το κόστος του έργου θα κτιστεί το στάδιο με αντάλλαγμα να εκμεταλλεύονται οι επενδυτές τα έσοδα για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν με το στάδιο της Άρσεναλ (Έμιρεϊτς) αλλά και το στάδιο της Μπάγερν και της 1860 Μόναχο (Αλιάντζ Αρένα).

Τα έσοδα του καινούργιου σταδίου (που θα το καταστήσουν λειτουργικό και κερδοφόρο) θα προέρχονται από τα εισιτήρια, απλά και διαρκείας (ένα καινούργιο στάδιο φέρνει πάντα σημαντική αύξηση της προσέλευσης), τα καταστήματα αναμνηστικών, εισιτήρια από πιθανό τουρ του χώρου και το μουσείο (το γεγονός πως τα τρόπαια της Ομόνοιας είναι καταχωνιασμένα σε Καρπενησίου και Παπανικολή δεν τιμά κανέναν), εστιατόρια και καφετερίες, σινεμά, εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στους χώρους του σταδίου.

Ο χώρος όπου βρίσκεται σήμερα το Μακάρειο στάδιο – μαζί με το μεγάλο χώρο στάθμευσης – φτάνει και περισσεύει για την ανέγερση ενός σταδίου 22 χιλιάδων θέσεων. Υπόγειους χώρους στάθμευσης, συμφωνία με το Δήμο Έγκωμης για έργα στους γύρω χώρους και δρόμους και συνεννόηση με την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων για κοινή αξιοποίηση των χώρων στάθμευσης, θα απάλυνε αρκετά συγκοινωνιακά θέματα που θα προέκυπταν.

Αρνητικό είναι το γεγονός πως ο ΚΟΑ ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για ανέγερση γηπέδου 10-12 χιλιάδων θέσεων στη θέση του γερασμένου Μακάρειου (σχετικό θέμα φιλοξένησε η «Κ» στην έκδοση της 13ης Σεπτεμβρίου), έτσι αν η Ομόνοια προτίθεται να ζητήσει το χώρο, θα πρέπει να κινηθεί άμεσα.

Οι «Χαλεπιανές»
Η πρόθεση για ανέγερση ιδιόκτητης έδρας στις «Χαλεπιανές» βγήκε στο προσκήνιο μόλις λίγα χρόνια μετά την μετακόμιση στο ΓΣΠ. Η τότε διοίκηση Δώρου Σεραφείμ κρατούσε συχνά το θέμα στην επικαιρότητα, ιδιαίτερα μετά από περιόδους έντονης πίεσης από τον κόσμο και τα ΜΜΕ. Μάλιστα υπήρξε συμφωνία με αρχιτέκτονα από την Αυστρία και παρουσιάστηκε η μακέτα του γηπέδου. Η χωρητικότητα θα ήταν 30 χιλιάδων θεατών, με το στάδιο να θυμίζει αρκετά το «Καραϊσκάκη». Με την ανάληψη της προεδρίας του σωματείου από τον επιχειρηματία Μιλτιάδη Νεοφύτου, ο ίδιος αλλά και ο Χρίστος Τζιοβάνης (ο οποίος επίσης ειδικεύεται σε θέματα οικοδομών) τόνισαν σε αρκετές περιπτώσεις πως η ανέγερση έδρας στη συγκεκριμένη περιουσία της Ομόνοιας στις «Χαλεπιανές» δεν είναι εφικτή για διάφορους γραφειοκρατικούς λόγους.

Παραμονή στο ΓΣΠ
Το δέκα ετών στάδιο της πρωτεύουσας καλύπτει αγωνιστικά το «τριφύλλι», όμως η Ομόνοια δεν επωφελείται σημαντικά οικονομικά από τη συγκεκριμένη έδρα (πέρα από τα έσοδα των εισιτηρίων και κάποια έσοδα από τις διαφημιστικές πινακίδες). Από τη στιγμή που δεν της ανήκει ο χώρος, δεν είναι σε θέση να το αξιοποιήσει εμπορικά με τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων. Πάντως, η χρήση του ΓΣΠ δεν κοστίζει ιδιαίτερα στην Ομόνοια, η οποία (όπως και οι ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακός) σε αντάλλαγμα προσφέρει στο Γυμναστικό Σύλλογο Παγκύπρια ένα καθορισμένο ποσό από τα έσοδα των εισιτηρίων.

Η Ομόνοια και τα στάδια της
Στις 31 Οκτωβρίου του 1948 η Ομόνοια έδωσε το πρώτο της παιχνίδι στην ιστορία της, κόντρα στον ΑΜΟΛ Λεμεσού (5-1). Το παιχνίδι αυτό διεξήχθη στο γήπεδο «Γκόουλ», το οποίο αποτέλεσε την έδρα των πρασίνων μέχρι το 1953. Με την ένταξη της ομάδας στην ΚΟΠ, το «τριφύλλι» μετακόμισε στο στάδιο ΓΣΠ, το οποίο μοιραζόταν με ΑΠΟΕΛ και Ολυμπιακό. Το 1978 οι τρεις ομάδες της πόλης μετακινήθηκαν στο καινούργιο Μακάρειο στάδιο στην περιοχή της Έγκωμης.

Τον Οκτώβρη του 1999 το νέο στάδιο ΓΣΠ εγκαινιάστηκε με φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στην Ομόνοια και τον ΑΠΟΕΛ και από τότε το σύγχρονο στάδιο της Λευκωσίας αποτελεί την έδρα των πρασίνων.

Στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε βγήκε στην επιφάνεια η πρόθεση της τότε διοίκησης του Δώρου Σεραφείμ να κτίσει το δικό της ιδιόκτητο στάδιο στην περιοχή «Χαλεπιανές», έξω από την Λευκωσία όπου η ομάδα διαθέτει περιουσία. Στο συγκεκριμένο χώρο – δίπλα από το αυτοκινητόδρομο – υπάρχει τα τελευταία χρόνια ταμπέλα στην οποία αναγράφεται πως ο τόπος θα φιλοξενήσει το νέο στάδιο της Ομόνοιας, όμως το θέμα κόλλησε στη γραφειοκρατία.

Πέρα από τα στάδια που φιλοξένησαν τους πράσινους, στην κατεχόμενη Μια Μηλιά στα ανατολικά προάστια της Λευκωσίας βρισκόταν το προπονητικό κέντρο της ομάδας που κτίστηκε το 1972. Σε αυτό οι ποδοσφαιριστές έκαναν προπονήσεις για δύο χρόνια, όμως ουδέποτε φιλοξένησε παιχνίδια της ομάδας – πέρα από κάποια διτέρματα με την εφηβική ομάδα. Υπήρχε πρόθεση να δημιουργηθεί σε κάποια φάση στάδιο, όμως η τουρκική εισβολή «πρόλαβε» τους ανθρώπους της Ομόνοιας. Όπως μας εκμυστηρευτήκαν άτομα μέσα στην ομάδα, δεν γνωρίζουν σήμερα καν αν υπάρχει ακόμη το γήπεδο και σε ποια κατάσταση βρίσκεται…

www.kathimerini.com.cy

NEWSROOM

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

Στο στρατόπεδο των Λαρνακείς μετρούν αντίστροφα για την πρώτη μάχη κόντρα στην Παρτίζαν
24sports.com.cy
 |  ΑΕΚ
X