ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

AΠΟΕΛ: Πανίσχυρος ο Φοίβος ενόψει συνέλευσης

Σχεδόν δεδομένη η επανεκλογή, αν και μαζί με τον Γ. Γεωργίου, ελέγχουν μόλις το 8%

Την ώρα που η ομάδα προετοιμαζόταν για τον αγώνα της χρονιάς στο Τσίρειο, στο παρασκήνιο σημειώθηκαν κινήσεις, ενόψει της γενικής συνέλευσης της ΑΠΟΕΛ Ποδόσφαιρο Λτδ, η οποία προκηρύχθηκε για τις 14 Μαΐου, δυο μέρες μετά τη λήξη του πρωταθλήματος. Μπορεί να φαντάζει απομακρυσμένο έως απίθανο το ενδεχόμενο κάποιος ή κάποιοι να επιχειρήσουν ανατροπή του Φοίβου Ερωτοκρίτου, όμως ο ισχυρός άνδρας των γαλαζοκιτρίνων κάνει τις δικές του κινήσεις για τον σχηματισμό συμμαχιών, ώστε να είναι καλυμμένος για παν ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, ο κ. Ερωτοκρίτου υποχρεούται φέτος να θέσει τον εαυτό του στη διάθεση της γενικής συνέλευσης, ζητώντας ανανέωση της θητείας του, κάτι που θα συμβεί και με τον Άντη Πολυδώρου αλλά και με τους Ανδρέα και Χρίστο Χατζηκυριάκου, Τάκη Αντωνίου, Στέλιο Ζαμπά, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου και Γιάννο Πανταζή. Παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος και ο στενότερός του συνεργάτης - α΄ αντιπρόεδρος, Γιώργος Γεωργίου, ελέγχουν μόλις το 8% των μετοχών, εντούτοις θεωρούνται πανίσχυροι και έχοντας την σχεδόν καθολική αποδοχή του κόσμου (οργανωμένων και μη), εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα συνεχίσουν στο πηδάλιο του ΑΠΟΕΛ, όπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Κ» τον περασμένο Οκτώβριο.

Άλλωστε είναι τόσο μεγάλη η επιτυχία της ποδοσφαιρικής ομάδας επί της παρούσας διοίκησης, που θα έμοιαζε με αποστολή αυτοκτονίας η προσπάθεια οποιουδήποτε να την ανατρέψει.


Η διαδικασία
Πέρσι ήταν η πρώτη φορά στη 15χρονη ιστορία της εταιρείας που στήθηκαν κάλπες, κατόπιν της ένστασης του Χριστόφορου Ποταμίτη στην υποψηφιότητα Κυριάκου Ζιβανάρη, που είχε ως αποτέλεσμα το «μαύρισμα» του… πρώτου αλλά και την εξώθηση σε παραίτηση των Ζιβανάρη - Πετρίδη μερικές μέρες αργότερα. Σύμφωνα με το καταστατικό, όσοι μέτοχοι επιθυμούν να ενταχθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο θέτουν υποψηφιότητα και αν εξασφαλίσουν το 50% +1 μετοχή των παρόντων, τότε παίρνουν θέση στο Δ.Σ. που μπορεί να έχει απεριόριστο αριθμό μελών. Κατόπιν τα μέλη του Δ.Σ. καταρτίζονται σε σώμα, αν και εθιμοτυπικά όσοι επανεκλέγονται (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου), είτε διατηρούν τη θέση τους είτε αναβαθμίζονται. Σε κάθε μέτοχο αντιστοιχεί μια ψήφος ανά μετοχή που κατέχει.


Ενίσχυση του Δ.Σ.
Ερωτηματικό αποτελεί αν ο Φοίβος Ερωτοκρίτου θα πάρει την τολμηρή απόφαση να ισχυροποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο εμπλουτίζοντάς το με νέο αίμα, αλλά και αν θα επιχειρήσει να «καθαρίσει» μια-δυο αντιπολιτευτικές φωνές και άλλους των οποίων η παρουσία είναι τυπική, εμπλέκοντας νέα, δραστήρια άτομα και όχι… χειροκροτητές, όπως του καταλογίζουν ότι έχει αυτή τη στιγμή. Με την αποχώρηση του Θεόδωρου Κυριακίδη «χηρεύει» η θέση του γ΄ αντιπροέδρου, για την οποία επίσης υπάρχει αμφιβολία για το αν θα καλυφθεί (ίσως με την προώθηση του γραμματέα Ανδρέα Σπυρίδη) ή θα καταργηθεί. Θέμα φαίνεται να υπάρχει και με τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο που μοιάζει με ξένο σώμα. Αν δεν συνεχίσει, τότε θα πρέπει να αναζητηθεί άλλος επικεφαλής στον τομέα της επικοινωνίας.


Οι ισχυροί μέτοχοι
Τα κλειδιά της εταιρείας κρατάει μια ομάδα εξωδιοικητικών παραγόντων αποτελούμενη από τους Γιώργο Ξιναρή (LTV), Πρόδρομο Πετρίδη, Κυριάκο Ζιβανάρη και Μιχαλάκη Ιωαννίδη (ΑΠΟΕΛ Επενδυτική Λτδ). Αυτό το καρέ κατέχει το 30% των μετοχών, ποσοστό που ανεβαίνει κοντά στο 45% επί της απαρτίας μιας γενικής συνέλευσης, όπου αντιπροσωπεύεται περίπου το 65% του διατεθέντος μετοχικού κεφαλαίου. Οι τέσσερεις προαναφερθέντες κατέχουν 765.484 μετοχές, ενώ πέρσι το 50% των παρόντων ήταν 861.416 μετοχές. Πέρα από τους Ερωτοκρίτου και Γεωργίου, άλλοι ισχυροί παίκτες είναι η υπεράκτια Church Lane Trustees, o Μιχάλης Ιωαννίδης και ο Χάρης Λοϊζίδης, ενώ μεγάλα πακέτα κατέχουν οι Κυριάκος Κυριάκου «Success», Χάρης Φωτίου, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Άντης Πολυδώρου και η Ιερά Μονή Κύκκου.


Ο ρόλος του Θεόδωρου
Με δεδομένο πως ο Γιώργος Γεωργίου έχει δηλώσει πως δεν τον ενδιαφέρει η προεδρία, ως εν δυνάμει πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ ξεχωρίζει από πέρσι ο Θεόδωρος Κυριακίδης, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιοβάνοβιτς πιστώνεται το μεγαλύτερο μερίδιο της αγωνιστικής επιτυχίας. Ο, για μερικές μέρες ακόμα, γ΄ αντιπρόεδρος, παρότι δεν γλύτωσε από τα πυρά της κριτικής, εντούτοις μοιάζει ως το πρόσωπο που θα μπορούσε να συνενώσει τις δυνάμεις στον ΑΠΟΕΛ, αξιοποιώντας το «γκελ» που έχει σε παράγοντες και κόσμο. Όλα συνηγορούν στο ότι δεν είναι φέτος η στιγμή που θα διεκδικήσει τα σκήπτρα ο Θεόδωρος Κυριακίδης - άλλωστε ανελίχθηκε επί Φοίβου Ερωτοκρίτου. Όπως έχει δηλώσει, αποχωρεί για να ξεκουραστεί, ενώ πληροφορίες τον θέλουν χολωμένο από την κριτική που του ασκείται από μικρή μερίδα του κόσμου αλλά και παραγόντων, σε κάθε μεταγραφική περίοδο, με αφορμή την αργοπορία στις μεταγραφές αλλά και τη στενή σχέση του με τον Γιοβάνοβιτς.


Τα «καυτά» ζητήματα
Η εικόνα σχετικά με τα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ θα είναι θολή, καθώς στη γενική συνέλευση θα αναλυθούν τα οικονομικά δεδομένα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011. Σε αδρές γραμμές ο πρόεδρος θα αναλύσει τι προτίθεται να πράξει με τα χρήματα που θα περισσέψουν (12-14 εκατ. ευρώ), ενώ αναμένονται με αγωνία οι τοποθετήσεις του επί των θεμάτων του ιδιόκτητου γηπέδου, για το αν θα γίνει ή όχι το προπονητικό κέντρο (εξαγγέλθηκε πριν δυο χρόνια), των ακαδημιών και του τμήματος σκάουτινγκ που δεν δημιουργήθηκε ποτέ.


www.kathimerini.com.cy
 

 

ΑΠΟΕΛ: Τελευταία Ενημέρωση