ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόντρα Κασουλίδη με Βρετανό Ευρωβουλευτή

«Η Βρετανια φέρει μέρος της ευθύνης για το ότι η Κύπρος είναι χωρισμένη στα δύο»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Κασουλίδης ζήτησε και έλαβε το λόγο μετά την παρέμβαση του Βρετανού Φιλελεύθερου Ευρωβουλευτή κ. Graham Watson o οποίος εν μέσω κατηγοριών περί διαφθοράς σε τομείς της Κυπριακής Οικονομίας, επέρριψε ευθύνες στη Λευκωσία για τη μη επίλυση του Κυπριακού κάνοντας μάλιστα διασύνδεση και με την πρόσφατη εύρεση φυσικών πόρων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Απαντώντας, ο κ. Κασουλίδης έψεξε τον Βρετανό Ευρωβουλευτή, τονίζοντας ότι ``δεν είναι αντικειμενικό και δίκαιο να αποδίδονται τέτοιες κατηγορίες στην Προεδρεύουσα χώρα η οποία μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της και μάλιστα από έναν Ευρωβουλευτή αποικιοκρατικής χώρας η οποία στη βάση του ``διαίρει και βασίλευε`` φέρει μέρος της ευθύνης για το ότι η Κύπρος είναι χωρισμένη στα δύο``.

Ανάλογη απάντηση, υπενθυμίζοντας μάλιστα και την συνεχιζόμενη παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, έδωσε ο κ. Κασουλίδης και στη Βρετανίδα μη εγγεγραμένη Ευρωβουλευτή κα Nicole Sinclaire η οποία διαμαρτυρήθηκε για την ``επίθεση`` στη χώρα της.


Παρέμβαση στην Ολομέλεια του ΕΚ για προτεραιότητες Κυπριακής Προεδρίας
Η Κύπρος δήλωσε ο ευρωβουλευτής κ. Κασουλίδης αναλαμβάνει την Προεδρία με αποφασιστικότητα και ταπεινότητα έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του Θεσμού.

Στη συνέχεια ονομάτησε της προτεραιότητες της Κύπρου στη προεδρία της ΕΕ: Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την κοινή πολιτική Ασύλου, την ενιαία ναυτιλιακή πολιτική, πρόοδο στο κεφάλαιο της κοινής αγροτικής πολιτικής, την ενέργεια, κτλ.

Η προγραμματιζόμενη Σύνοδος των Υπουργών των Εξωτερικών της Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, συνέχισε ο κ. Κασουλίδης, μαρτυρεί το μεγάλο ενδιαφέρον που αποδίδει η Ε.Ε. προς τους γείτονες της Αραβικής Άνοιξης.

Η Προεδρία θα προχωρήσει ασφαλώς την πολιτική της Διεύρυνσης, περιλαμβανομένης και εκείνης της Τουρκίας, με πρόθεση να τύχει η Τουρκία δίκαιης  και αμερόληπτης μεταχείρισης χωρίς προκατάληψη. Λυπούμαστε για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στο θεσμό της Προεδρίας. Δεν σέβεται τους θεσμούς, διότι η Προεδρία είναι θεσμός της Ένωσης και για έξι μήνες δεν είναι η χώρα με τις διμερείς διαφορές που τυχόν η Τουρκία να έχει.
 
Η παράδοση θέλει την εκάστοτε Προεδρία να αφήνει κατά μέρος τα δικά της εθνικά προβλήματα και να αφοσιώνεται αποκλειστικά για το κοινό καλό των Ευρωπαίων πολιτών και της Ένωσης. Έστω και αν η Τουρκία με τις απειλές που εκτοξεύει εις βάρος της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης  θέλει να αποσπάσει την προσοχή από τους στόχους της Προεδρίας.

Η Κύπρος καλείται να αποδείξει με την Προεδρία της ότι αποτελεί ένα σοβαρό και αξιόπιστο Εταίρο. Πάνω απ' όλα όμως μια επιτυχής Προεδρία θα είναι η απάντηση στους κυρίους Ερντογάν και Μπαγίς που μας αποκαλούν ``μισό Κράτος, ούτε καν φυλή που θα προεδρεύει μιας μίζερης Ευρώπης``, σημειώσε ο κ. Κασουλίδης

Δυστυχώς η έναρξη της Προεδρίας συμπίπτει με την προθεσμία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών όλης της Ευρώπης. Αυτό μας οδηγεί στο μηχανισμό στήριξης. Όμως η οικονομία της Κύπρου καταστράφηκε με την Τουρκική εισβολή του 1974. Ο Κυπριακός λαός, χάρη στην εργατικότητά του δημιούργησε ένα οικονομικό θαύμα. Αυτό θα πράξει ξανά στα προσεχή χρόνια.


Γιατί καταψήφισε την ACTA
Μετά τη σημερινή απόρριψη της Εμπορικής Συμφωνίας κατά της Παραποίησης (ACTA - Anti-Counterfeiting Trade Agreement) από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ι. Κασουλίδης προέβη στην παρακάτω δήλωση:
 
«Η καταψήφιση της ACTA στη σημερινή της μορφή αποτελούσε για εμένα μονόδρομο.
 
Αποτελεί σταθερή θέση δική μου και της πολιτικής μου Ομάδας  ότι τα παραποιημένα προϊόντα, είτε πρόκειται για πειρατικές κόπιες κινηματογραφικών ταινιών, είτε για απομιμήσεις επώνυμων ρούχων ή ακόμα χειρότερα φαρμάκων, κοστίζουν χιλιάδες θέσεις εργασίας εντός ΕΕ, δισεκατομμύρια ευρώ διαφυγόντων κερδών για τα κράτη μέλη από τη μη είσπραξη φόρων και ακόμα και ανθρώπινες ζωές, αντίστοιχα.
 
Ωστόσο η υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ έχει την απόλυτη προτεραιότητα.
 
Είχα χαιρετίσει την παραπομπή της ACTA στο Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ - ECJ/European Court of Justice) τον περασμένο Φλεβάρη, προκειμένου να αποφανθεί το τελευταίο για τη συμβατότητά της με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην κοινοτική νομοθεσία.
 
Και αυτό γιατί στην παρούσα μορφή της, η Συμφωνία εμπεριέχει ασαφή σημεία που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες και εγείρουν συναφώς σοβαρότατα ερωτήματα σχετικά με τη διαφύλαξη των ατομικών ελευθεριών και ειδικότερα την ελεύθερη χρήση του διαδικτύου.
 
Κάτι τέτοιο αποτελεί για εμένα αλλά και πολλούς συναδέλφους απαράβατη κόκκινη γραμμή.
 
Η ΕΕ μπορεί να υπερηφανεύεται για την κατοχυρωμένη ελευθερία της έκφρασης και την άνευ φραγμών, απρόσκοπτη και ελεύθερη χρήση του διαδικτύου, παράλληλα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ. 
 
Δεδομένου ότι το Ευρωκοινοβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει επί της ACTA προτού αποφανθεί το Δικαστήριο της ΕΕ, δεν είχα άλλη επιλογή από το να καταψηφίσω ένα κείμενο με τόσο σοβαρές ασάφειες στο περιεχόμενό του.
 
Με τη σημερινή μου ενέργεια απαντώ έμπρακτα και στα χιλιάδες (κυριολεκτικά) emails που δέχθηκα τους τελευταίους μήνες από Ευρωπαίους συμπολίτες μου που εξέφρασαν την εύλογη ανησυχία τους σχετικά με τις επίμαχες πρόνοιες της συγκεκριμένης συμφωνίας. Στη νέα ψηφιακή εποχή που ζούμε, είναι απαραίτητο εμείς οι πολιτικοί να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη της ανησυχίες των απλών πολιτών για θέματα που αφορούν τόσο άμεσα στην καθημερινότητά τους και να πράττουμε αναλόγως. Έχω διαβάσει όλα τα μηνύματα που δέχθηκα και τα έχω λάβει πολύ σοβαρά υπόψη στη σημερινή μου απόφαση. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής διότι το πρωτόγνωρα μεγάλο ενδιαφέρον της κοινωνίας των πολιτών για υπό διαμόρφωση νομοθεσία αποτελεί υγιέστατο δείγμα συμμετοχικής δημοκρατίας». 


 

 
 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση