ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Δράσεις για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο

Είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Κύπρος να υιοθετήσει μια βιώσιμη προσέγγιση στον τουρισμό

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην προώθηση του αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων και συνεργασιών στοχεύει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), με αφορμή την κήρυξη του 2017 ως Διεθνούς Έτους Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα σε συναφή με το θέμα συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι εξής δράσεις.

Τον Απρίλιο του 2017 στη Λεμεσό το CSTI σε συνεργασία με τη Μονάδα Ανάπτυξης και Κατάρτισης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα διοργανώσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου με θέμα τη διαχείριση των αποβλήτων. Επίσης, τον Απρίλιο στην Αγία Νάπα το CSTI σε συνεργασία με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο θα συνδιοργανώσουν εκδήλωση με θέμα «Πράσινες Παραλίες» (Greening Cyprus Beaches) καθώς και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί, όπως κάθε χρόνο, ο ετήσιος καθαρισμός της παραλίας Nissi στην Αγία Νάπα στις 5 Ιουνίου. Τέλος τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση του CSTI στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης την Πάφο.

Συνεργασίες του CSTI

Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού έκτος από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιήσει παρουσίασε και την εξής σειρά από συνεργασίες του που θα έχει με μεγάλους οργανισμούς φέτος. Τη συνεργασία του με την εταιρεία Hypermedia Interactive Services Ltd με σκοπό την προώθηση του πρωτοποριακού σε παγκόσμιο επίπεδο προγράμματος ηλεκτρονικής μάθησης που έχει ως θέμα την «Κατάρτιση στις αειφόρες πρακτικές στην τουριστική/ξενοδοχειακή βιομηχανία».

Στόχος αυτών των προγραμμάτων θα είναι η εισαγωγή της κουλτούρας για αειφόρο ανάπτυξη στον χώρο εργασίας μέσα από συνιστώσες όπως το Οικονομικό-Φυσικό περιβάλλον, η τοπική κοινωνία και το νομικό και θεσμικό πλαίσιο. Αξίζει να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα κατάρτισης είναι άμεσα διαθέσιμο για όλες τις επιχειρήσεις από τον διαδικτυακό τόπο www.sustainblelearning.eu. Ανακοινώθηκε επίσης η συνεργασία του Συνδέσμου με έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες στον κόσμο το «Tui Care Foundation» για προγράμματα που σχετίζονται με τον αειφόρο τουρισμό στην Κύπρο. Παράλληλα, ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού είναι εταίρος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Αlter Eco». Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η προστασία και η προώθηση των φυσικών και πολιτιστικών πόρων της Μεσογείου καθώς επίσης και η ανάπτυξη πολιτικών για πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και τις πολιτιστικής κληρονομιάς των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου.

Οι στόχοι του Συνδέσμου

Σε δηλώσεις του στην «Κ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Φίλιππος Δρουσιώτης ανέφερε ότι η CSTI έχει ως στόχο της την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος αλλά και τη βελτίωση της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης στις απομονωμένες κοινότητες, όπως επίσης και τη βέλτιστη χρήση των φυσικών πόρων. Παράλληλα, ανέφερε ότι ο αειφόρος τουρισμός «είναι βιομηχανία η οποία είναι δεσμευμένη να μην καταβάλλει αρνητικές επιπτώσεις προς το περιβάλλον και την τοπική κουλτούρα, ενώ την ίδια στιγμή βοηθά στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τοπικό πληθυσμό.»

Ερωτηθείς ο κ. Δρουσιώτης ποια πιστεύει ότι ήταν τα λάθη που έγιναν μέχρι σήμερα όσο αφορά την ανάδειξη του αειφόρου τουρισμού εξέφρασε την ανάγκη που υπάρχει για βελτιώσεις του βαθμού συνεργασίας τόσο στον δημόσιο και ημικρατικό τομέα σχετικά με την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού στην Κύπρο. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη σπουδαιότητα του να υπάρχει μακροχρόνια δέσμευση από τον δημόσιο τομέα αλλά και από την ξενοδοχειακή βιομηχανία για την πραγματοποίηση προγραμμάτων που σχετίζονται με τον αειφόρο τουρισμό. Ένα ακόμα πρόβλημα που έθιξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ήταν η έλλειψη εκπαίδευσης και γνώσεων στον τομέα της ξενοδοχειακής και τουριστικής βιομηχανίας, γεγονός όμως που έχει βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Δράσεις του Συνδέσμου

Το CSTI έχει ολοκληρώσει με επιτυχία δέκα χρόνια (2006-2016) προγραμμάτων και επιτυχιών όπως είναι για παράδειγμα:

• Το έργο «Village Routes» με 6 συνολικά πορείες που επέτρεπαν σε όσους επιθυμούσαν να βιώσουν την πραγματική Κύπρο γνωρίζοντας κοινότητες και παραδοσιακά χωριά. Ο γενικός στόχος του έργου ήταν η διασφάλιση ότι ο πλούτος του τουρισμού στην Κύπρο διοχετεύεται και στις απομακρυσμένες κοινότητες.

• Το 2007 φύτεψαν περισσότερα από 800 νέα δέντρα στα Φύλαγρα και κατάφεραν να συγκεντρώσουν 4.700 ευρώ τα οποία δόθηκαν στο Τμήμα Δασών, για την αναδάσωση και τη φροντίδα του δάσους του Τροόδους.

• Το 2008 στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Ενέργειας και Νερού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία», χρηματοδοτούμενο από τον ΚΟΤ και το Travel Foundation, με τη συμμετοχή πέραν των 100 ξενοδοχείων απ’ όλη την Κύπρο. Σε διάστημα 6 μηνών η βιομηχανία κατάφερε να εξοικονομήσει περισσότερο από μισό εκατομμύριο ευρώ σε νερό και ενέργεια.

• Τον Μάιο του 2009 διοργάνωσαν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το «Συνέδριο Διαχείρισης Αποβλήτων: Οι προοπτικές στο πλαίσιο της κυπριακής φιλοξενίας και τουριστικής βιομηχανίας». Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί φορείς του τουρισμού και τα ευρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη προγραμμάτων.

• Διοργάνωσαν πολλές εκστρατείες καθαρισμού και ευαισθητοποίησης, δενδροφυτεύσεις και εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια σε θέματα σχετικά με την αειφορία.

• Τον Ιούνιο του 2010 ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, το Travel Foundation UK και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αειφόρου Τουρισμού υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας. Στόχος ήταν η δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων που θα καταστήσουν την Κύπρο πρωτοπόρο στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

• Χαρτογράφηση Αποβλήτων.

• Έκδοση εγχειριδίου 60 σελίδων στα ελληνικά και αγγλικά, που καθοδηγούσε τους δήμους και τους διαχειριστές παραλίων στην Κύπρο πώς μπορούν να μετατρέψουν τις παραλίες σε αειφόρες.

• Δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Κυπριακό Πρόγευμα» που υλοποιήθηκε το 2014 στην Πάφο και επεκτείνεται τώρα σε όλα τα ξενοδοχεία της Κύπρου.

• Συνεργασία με την Travel Foundation για το έργο της TUI «Μεγιστοποίηση και βελτιστοποίηση του τοπικού οικονομικού αντίκτυπου των αειφόρων εκδρομών που οργανώνει η TUI στην Κύπρο».

• Συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο «Closing the Plastic Tap», το οποίο οργανώθηκε από την IUCN και το Ίδρυμα «Prince Albert II», στο Μονακό, τον Μάιο του 2016.

• Το Έργο «Μείωσης Πλαστικού» από την Thomas Cook και το CSTI με τη συμμετοχή 28 ξενοδοχείων από όλη την Κύπρο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy