ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς σχέδιο δράσης οι μισές επιχειρήσεις

Τι δείχνουν τα αποτελέσματα της «Μέγα Επιχειρηματικής Έρευνας» - Αυξάνεται η εργασία

Της Αριάνας Χαριλάου

Αρκετά σοβαρά είναι τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι επιχειρήσεις στην Κύπρο με το ποσοστό να αγγίζει το 70%, ενώ μία στις δύο επιχειρήσεις δεν έχει στρατηγικό πλάνο για το πώς θα κινηθεί το επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πέμπτου κύματος της «Μέγα Επιχειρηματικής Έρευνας», που διεξάγεται από την εταιρεία CMRC Cypronetwork LTD του ομίλου Cypronetwork και το Cyprus International Institute of Management (CIIM). Σημαντικότεροι λόγοι δυσαρέσκειας και κατ’ επέκταση τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις σήμερα εξακολουθούν να είναι, μεταξύ άλλων, η μειωμένη ζήτηση και πελατεία, ο κύκλος εργασιών και η έλλειψη ρευστότητας, ενώ σε σχέση με τις ενέργειες και τις προσεγγίσεις που πρέπει να γίνουν προς αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών, ψηλότερα ποσοστά αναφοράς συγκέντρωσαν η αλλαγή οργανωτικής δομής, καθώς και η προσέλκυση νέων πελατών και η δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η κατάσταση που επικρατεί με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το οποίο συνδέεται με την έλλειψη ρευστότητας. Από την πλευρά του ο διευθυντής του CIIM Θεόδωρος Παναγιώτου και ο εκτελεστικός πρόεδρος του ομίλου Cypronetwork Χρίστος Μιχαηλίδης ανέφεραν ότι υπάρχει βελτίωση, πρέπει όμως να γίνουν διαβήματα, τόσο από το κράτος όσο και από τις ίδιες τις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι το 25% των επιχειρήσεων στην Κύπρο έχουν ανακάμψει και βρίσκονται σε υγιή πορεία, το 35% έχουν βελτιωθεί αλλά αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα με το υπόλοιπο 35% να μην έχει ανακάμψει και αντιμετωπίζοντας μεγάλα προβλήματα.

Κανένα πλάνο

Αδιαμφισβήτητα η κατάσταση στις επιχειρήσεις είναι πολύ καλύτερη από την έναρξη της ανάκαμψης της οικονομίας, ωστόσο, αρκετοί ανησυχούν για την πορεία των επιχειρήσεών τους, ανέφερε ο διευθυντής του CIIM, τονίζοντας πως το σοβαρότερο πρόβλημα έγκειται στη βιωσιμότητά τους, αφού οι μισές επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα επιχειρηματικό σχέδιο για το πώς θα κινηθούν το επόμενο εξάμηνο. «Μπορεί να υπάρχει βελτίωση στον κύκλο εργασιών, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην αύξηση της μισθοδοσίας, στην αύξηση της ικανοποίησης των εργαζομένων και επιχειρηματιών, ωστόσο, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σωρό προβλήματα, και απειλούνται με κλείσιμο. Η διανομή του παζαριού, η βιωσιμότητα, η ανεργία, η έλλειψη ρευστότητας, η γραφειοκρατία κάνουν πολύ δύσκολο το εγχείρημα των επιχειρήσεων που προσπαθούν να κρατηθούν σε αυτές τις πολύ αντίξοες συνθήκες», υπογράμμισε. Το κράτος, ανέφερε, πρέπει να κινηθεί άμεσα, ώστε να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση με διάφορους τρόπους. Όπως είπε, η κυβέρνηση πρέπει να εστιάσει στη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας αλλά και νέων επιχειρήσεων με την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, και οι φόροι χρειάζεται μειωθούν και άλλο.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Χρίστος Μιχαηλίδης, σε δηλώσεις στην «Κ», σχολιάζοντας την έρευνα, ανέφερε πως ενώ κάποιοι δείκτες βελτιώνονται, στο βάθος παραμένουν πολλά προβλήματα, τα οποία είναι και τα κυριότερα που πρέπει να αντιμετωπίσει η οικονομία γενικότερα. Το σημαντικό, σημείωσε, είναι ότι ενώ κάποιες από τις επιχειρήσεις βλέπουν μικρή αύξηση στον κύκλο εργασιών τους, έχουν μειωμένη κερδοφορία και μειωμένες εισπράξεις, γεγονός που λιγοστεύει τις επενδύσεις και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Οι προβλέψεις για το επόμενο εξάμηνο φαίνεται να είναι θετικότερες από ό,τι ήταν προηγουμένως, είπε, τονίζοντας πως είναι άκρως ανησυχητικό το γεγονός ότι μία στις δύο επιχειρήσεις πλέουν στον ωκεανό, καθώς δεν έχουν κάποιο πλάνο για το τι πρόκειται να κάνουν για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες.

Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους για τους οποίους οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν επιχειρηματικό πλάνο, ο γ.γ. της ΚΕΒΕ ΜάριοςΤσιακκής εξήγησε πως η Κύπρος έχει μια μικρή αγορά, με αποτέλεσμα ο ανταγωνισμός να είναι μεγάλος και να μην επιτρέπει στις επιχειρήσεις να κινηθούν με αποτελεσματικό τρόπο ώστε να κρατηθούν ζωντανές. Ο ίδιος ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία του, λέγοντας πως η οικονομική κρίση άρχισε να εξασθενεί. Ο γ.γ. του ΚΕΒΕ προτρέπει τις επιχειρήσεις να κάνουν καλύτερη διαχείριση των εργασιών τους, να στοχεύουσουν σε συγκεκριμένο πελατολόγιο, να έχουν περισσότερη ποιότητα στα προϊόντα, να επικεντρωθούν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών για να κερδίσουν ακόμα περισσότερους, να προγραμματιστούν για την καλύτερη παρακολούθηση της αγοράς, να μελετούν τον ανταγωνισμό, ενώ θα πρέπει να εστιάσουν στο στοιχείο της καινοτομίας και της ανάπτυξης νέων προϊόντων και υπηρεσιών. Σημείωσε παράλληλα πως η οικονομία της Κύπρου μεγαλώνει και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να στραφούν στις ξένες αγορές με προσεκτικά βήματα, τα οποία είναι αναγκαία για τη διεύρυνση του πελατολογίου τους.
Θέσεις εργασίας

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι περισσότερες από τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας κατά το τελευταίο εξάμηνο, ποσοστό σαφώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο κύμα, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που έχουν χάσει θέσεις εργασίας μειώνεται έστω και οριακά. Οι θέσεις αυτές και στις δύο περιπτώσεις (νέες και χαμένες) προέρχονται κυρίως από τους τομείς της παραγωγής και υποστήριξης προϊόντων υπηρεσιών, καθώς και των πωλήσεων Μάρκετινγκ. Το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει προχωρήσει σε μειώσεις στο μισθολόγιο αλλά και των ωφελημάτων της επιχείρησης μειώνεται ακόμη περισσότερο και ανέρχεται στο 10% συνεχίζοντας τη σταδιακή μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα. Επίσης, επτά στις δέκα επιχειρήσεις αναμένουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων τους το επόμενο εξάμηνο θα παραμείνει σταθερός. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η εργοδότηση ατόμων από τα σχέδια της ΑνΑΔ του Υπουργείου Εργασίας παραμένει σε μια σταθερή πορεία στο 6%.

Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις ενδείξεις, είναι η έλλειψη ρευστότητας (27%), η μειωμένη πελατεία και η μείωση του ύψους των πωλήσεων (23%). Το 14% έκανε αναφορά στον ανταγωνισμό και μία στις δέκα στην ανεπαρκή ζήτηση, ποσοστό που θα μπορούσε ενδεχομένως να ενσωματωθεί στη μειωμένη πελατεία ή στη μείωση των πωλήσεων. Το σημαντικό που είναι το ποσοστό 25% ανέφεραν ότι δεν θα αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, ένα ποσοστό που είναι αυξημένο σημαντικά από το προηγούμενο κύμα που ήταν γύρω στο 18%.

Αντιμετώπιση προβλημάτων

Όσον αφορά τις ενέργειες και τις προσεγγίσεις για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις 8% έχει προβεί σε εκπαίδευση του υπάρχοντος προσωπικού, το 18% που είναι και το σημαντικότερο άλλαξε την οργανωτική του δομή, το 5% έκανε αναφορά στην εξεύρεση κεφαλαίων και στη συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις, άλλες ενέργειες αναφέρθηκαν από άλλα ποσοστά. Σε σχέση με τον δείκτη του κύκλου εργασιών, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις ανέφεραν ότι ο δείκτης εργασιών τους κατά το τελευταίο εξάμηνο έχει αυξηθεί, ενώ η ίδια τάση παρατηρείται και για τον δείκτη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Το ίδιο ισχύει και για τις εισπράξεις ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπου η αύξηση είναι μεν μικρή, από 8% που ήταν το προηγούμενο κύμα ανήλθε στο 12%, ενώ το ποσοστό που ανέφερε ότι μειώθηκαν οι εισπράξεις της επιχείρησης τους από 39% πήγε στο 21%. Ο δείκτης του κόστους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων δείχνει ότι μόνο ένα 3% έχει αναφερθεί σε αύξηση, ενώ ο δείχτης που αφορά τις επενδύσεις παρουσιάζει οριακή αύξηση και από 4% πήγε στο 7%. Όσον αφορά τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών το επόμενο εξάμηνο, αυτός αναμένεται να παραμείνει μάλλον σταθερός, όπως σταθερό αναμένεται να είναι και το κέρδος της επιχείρησης.

Συνοψίζοντας, οι στρατηγικές επιλογές των επιχειρήσεων για το επόμενο εξάμηνο αφορούν κυρίως τις νέες επενδύσεις. Σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από το κράτος ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις για να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση βλέπουμε ότι τρεις στις δέκα επιχειρήσεις έκαναν αναφορά στις φορολογικές διευκολύνσεις και τις απαλλαγές, μία στις τέσσερις στα σχέδια χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, ποσοστό 17% στην απλοποίηση της γραφειοκρατίας. Μία στις δύο επιχειρήσεις επιθυμεί γρήγορη εφαρμογή των κινήτρων και το 7% στην έγκαιρη εξόφληση οικονομιών υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες. Ένα 29% αναφέρθηκε σε κάποιες άλλες κινήσεις που αφορούν τη μείωση των επιτοκίων, την ευκολότερη δανειοδότηση αλλά και την εξαγγελία νέων έργων και νέων θέσεων εργασίας.