ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θα ξανασυναντηθώ με τον Ακιντζί, ακόμα και απόψε, αν χρειαστεί

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαντάει στις επικρίσεις περί «μυστικού δείπνου»

Συνέντευξη στους ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΡΑΣΧΟ και ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΟΥ

Η αποτελεσματική διπλωματία δεν γίνεται για επίδειξη και αν κάποιοι θεωρούν τη σκιώδη διπλωματία προδοσία, για τον ίδιο είναι πατριωτισμός, λέει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, για τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν εναντίον του για το δείπνο που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί. Στη συνέντευξη του στην «Κ», ο κ. Νεοφύτου περνάει μάλιστα στην αντεπίθεση τονίζοντας ότι οι επικριτές του μιλούν για μια νέα στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού, ξέρουν τι σκέφτεται ο Ακιντζί, οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι και τα Η.Ε., χωρίς ποτέ να έχουν επαφή με κανένα. Μάλιστα, στέλνει το μήνυμα ότι δεν είναι κλητήρας κανενός, δεν θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για τα διαμειφθέντα με τον Ακιντζί και αν θέλουν να μάθουν να προσπαθήσουν να τον συναντήσουν οι ίδιοι.

–Το δείπνο που είχατε με τον Μουσταφά Ακιντζί προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Ωφέλησε τελικά τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών;
–Δεν είναι μόνο με τον κ. Ακιντζί που είχα δείπνο. Θεωρώ απαραίτητο να έχουμε συναντήσεις, να μιλάμε ο ένας με τον άλλο παρά ο ένας για τον άλλο. Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν δύο διακριτές πολιτικές φιλοσοφίες και πρακτικές. Η μία είναι ομάδα Ε/κ πολιτικών που αρνιούνται να συναντηθούν με Τ/κ πολιτικούς και τ/κ κόμματα. Που έχουν ελάχιστη ή σχεδόν μηδαμινή επαφή με διπλωμάτες και μηδαμινή μέχρι ανύπαρκτη επικοινωνία με τα Η.Ε. και τον ειδικό απεσταλμένο. Είναι αυτοί που καθημερινά από τα κομματικά γραφεία βομβαρδίζουν την κοινή γνώμη με κριτική και αντιθέσεις. Ξέρουν το τι σκέφτεται ο Ακιντζί, τι σκέφτονται οι Αμερικάνοι, οι Άγγλοι, τα Ηνωμένα Έθνη χωρίς ποτέ να έχουν επαφή. Και αυτοί μάλιστα μιλούν για μια νέα στρατηγική επίλυσης του Κυπριακού. Εμείς είμαστε μιας άλλης σχολής. Θεωρούμε αναγκαίες τις συναντήσεις και θεωρούμε κάποιες φορές πιο αποτελεσματικές τις συναντήσεις που δεν γίνονται για τα φώτα της δημοσιότητας. Αποτελέσματα ανά το παγκόσμιο δεν έφεραν οι συναντήσεις μπροστά από τους προβολείς των ΜΜΕ. Σε αυτό τον τόπο αναθεματίζουμε το καθετί. Η διπλωματία για μένα δεν γίνεται μπροστά στις κάμερες. Η αποτελεσματική διπλωματία δεν γίνεται για το show. Το shadow diplomacy για κάποιους είναι προδοσία, για μένα είναι πατριωτισμός.

–Γιατί σας ενόχλησε τότε η διαρροή;
–Έχουμε δαιμονοποιήσει κάποια πράγματα. Διευθετήθηκε ένα δείπνο με πρωτοβουλία των δύο επιμελητηρίων, τι μυστικό είναι; Απλώς ήταν ένα δείπνο που δεν δημοσιοποιήθηκε. Επικράτησε η αντίληψη για κάποιο λόγο πως το δείπνο είναι κακό. Τι μυστικό είναι όταν ήταν εν γνώσει του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην παρουσία των προέδρων των δύο επιμελητηρίων;

–Ποιοι γνώριζαν για το δείπνο; Να αναμένουμε πως θα ενημερώσετε τις πολιτικές δυνάμεις που σας επιτίθενται για το τι συζητήθηκε με τον Τ/κ ηγέτη;
–Δεν θεωρώ ότι έχω οποιαδήποτε υποχρέωση να ενημερώνω τα κόμματα τι επαφές θα κάνω. Δεν θα πάρω άδεια από κανένα για να έχω οποιαδήποτε επαφή κρίνω σωστή για τον τόπο μου. Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπάρχει μια σχέση απόλυτης συνεργασίας εδώ και δεκαετίες και αλίμονο στο ύψιστο θέμα, το Κυπριακό, να μην κρατούσα ενήμερο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Άδεια από τρίτους όμως για να κάνω επαφές δεν θα παίρνω. Είναι δικαίωμά μου να κρίνω πότε θα δημοσιοποιώ μια πολιτική μου δραστηριότητα. Και απόψε να πάρω πρόσκληση για να συναντηθώ με τον Ακιντζί θα την αποδεχτώ και πάλι δεν θα τη δημοσιοποιήσω. Ακόμα και με τον διάβολο, αν θεωρήσω ότι είναι χρήσιμο για την πατρίδα μου, εγώ θα συναντηθώ.

Θα τους ενημερώσετε στο Εθνικό Συμβούλιο για το τι διημείφθη;
–Άκουσα ότι οφείλει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ να πει τι είπε ο κ. Ακιντζί. Θα τους πω με πολλή ευγένεια να προσπαθήσουν να έχουν συνάντηση με τον Ακιντζί και να ακούσουν από πρώτο χέρι. Εγώ κλητήρας του οποιουδήποτε δεν είμαι, δεν ήμουν και δεν θα γίνω.
Δεν είχατε επαφή μόνο με τον Μουσταφά Ακιντζί. Ποιους άλλους έχετε συναντήσει και τι συμπέρασμα βγάλατε για το πού βρίσκεται η διαδικασία;
–Πραγματιστικά ζω την ε/κ κοινότητα και πήρα και μηνύματα από σειρά επαφών με τ/κ παράγοντες. Δεν υπάρχει και το καλύτερο κλίμα μεταξύ των δύο κοινοτήτων ούτε μεταξύ των πολιτικών ηγεσιών. Υπάρχει σημαντικό πισωγύρισμα.

–Από το δείπνο βγάλατε κάποιο συμπέρασμα πως ο κ. Ακιντζί θέλει να επαναρχίσει ο διάλογος;
–Λέμε ότι το συμβάν στη βουλή ήταν το άλλοθι. Εάν πράγματι το πιστεύουμε, πρέπει να αφαιρέσουμε το άλλοθι για να φανούν οι πραγματικές προθέσεις. Προσωπικά εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι θέμα της βουλής να καθορίζει πότε ένας υπουργός θα στέλνει εγκυκλίους για ιστορικές επετείους. Καταθέσαμε τη θέση αυτή, επειδή αυτό πιστεύουμε και όχι γιατί το ζητάει οποιοσδήποτε τρίτος. Γιατί, θα επαναλάβω, έχουμε και αξιοπρέπεια, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή έχουμε αξιοπρέπεια πρέπει να αναιρέσουμε αυτό που εμείς πιστεύουμε.

–Υπάρχει και η ανάγνωση κάποιων πως ο ΔΗΣΥ με την ενέργεια αυτή υποκύπτει στους εκβιασμούς του Μουσταφά Ακιντζί.
–Η πρόταση του ΔΗΣΥ ανακοινώθηκε από τη μέρα ψηφοφορίας του κανονισμού στη βουλή. Εξαγγέλθηκε στα σκαλιά του Προεδρικού μετά το Εθνικό Συμβούλιο πριν καν τις υπέρμετρες και αδικαιολόγητες αντιδράσεις της τ/κ κοινότητας και πολύ πριν αποχωρήσει ο Ακιντζί από τις συνομιλίες.

Με την αποτελμάτωση των συνομιλιών είδαμε και επίθεση στον ειδικό απεσταλμένο των Ηνωμένων Εθνών. Υπάρχει θέμα Αϊντε;
–Μιλάμε για έναν ειδικό αντιπρόσωπο που απλώς καλεί τις συναντήσεις όπου διαπραγματεύονται οι ηγέτες χωρίς κανένα ουσιαστικό ρόλο. Τι θέλουμε; Να φέρουμε πίσω τον Ντάουνερ ή τον Ντεσόττο; Ποιος ήρθε και δεν είχαμε πρόβλημα; Αφού λέμε πως θέλουμε να λύσουμε το Κυπριακό μόνο υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τότε πρέπει να έχει έναν ειδικό απεσταλμένο. Γιατί κτυπάμε του αγγελιαφόρο;

–Πολλοί είναι εκείνοι που βλέποντας τη στάση Ερντογάν το τελευταίο διάστημα, αναρωτιούνται αν μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό.
–Μπήκε κανείς από μας στη διαδικασία να μελετήσει πώς πάνε οι δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα στην Τουρκία; Έχουμε κάποια εικόνα αν το δημοψήφισμα περάσει τι σημαίνει; Οι σοβαρές αναλύσεις λένε πως αν το δημοψήφισμα περάσει – που είναι πιο πιθανό να περάσει – ο Ερντογάν θα είναι εκεί μέχρι το 2029. Καλά, θα διπλώσουμε τις προσπάθειες για το Κυπριακό, θα τις βάλουμε στο ράφι και θα περιμένουμε το 2029, εάν και εφόσον φύγει ο Ερντογάν, για να ξεκινήσουμε εκ νέου συζητήσεις; Και είναι σίγουροι κάποιοι πως αυτός που θα έρθει είναι καλύτερος από τον Ερντογάν; Αυτή είναι η νέα στρατηγική που επικαλούνται;

Σας έχουν πει αυτοί που προκρίνουν νέα στρατηγική στο Κυπριακό τι ακριβώς είναι;
–Είναι αρκετό να εξηγήσουν στους πολίτες τη νέα δήθεν στρατηγική.

–Στόχος όπως λέγεται είναι μία πιο διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό από αυτή που ακολουθείται τα τελευταία 40 χρόνια.
–Δεν εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος από το ΔΗΚΟ; Εγκατέλειψε τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα; Είναι από τον χώρο του ΔΗΣΥ που προέρχεται η ΔΔΟ στις Συμφωνίες Κορυφής; Η μόνη συμφωνία για Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία με πολιτική ισότητα που έχει υπογραφή Προέδρου είναι η 8η Ιουλίου. Τι νέα στρατηγική θα μας φέρουν; Ο Σπύρος Κυπριανού δεν ήταν πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο Τάσσος δεν ήταν πρόεδρος του ΔΗΚΟ; Ο Μακάριος δεν είναι από αυτές τις δυνάμεις; Γιατί άλλαξαν τώρα τη στρατηγική;

Όπως όλα δείχνουν η προεκλογική έχει ήδη ξεκινήσει. Ο ενδιάμεσος χώρος συσπειρώνεται εναντίον ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ…
–Τι σημαίνει ενδιάμεσος χώρος; Αυτά τα στερεότυπα να αντιμετωπιστούν με επιχειρήματα. Κεντρώος και ενδιάμεσος χώρος σε όλο τον κόσμο είναι ο μετριοπαθής χώρος. Οι θέσεις που εκφράζει αυτός ο χώρος για το Κυπριακό σας λέω υπεύθυνα και δημόσια ότι οτιδήποτε άλλο από μετριοπαθής είναι. Είναι χώρος με ακραίες θέσεις στο Κυπριακό.
Ο ΔΗΣΥ έχει υποψήφιο, προέχει όμως το Κυπριακό
–Άρα προχωράτε μόνοι στις επικείμενες εκλογές…
–Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα οδεύσουμε στο Κυπριακό. Και το είδατε, παρόλο που είμαστε στο μάτι του κυκλώνα. Μας λέτε πώς θα πάμε στις εκλογές. Ε, καλά ο χώρος με τις ακραίες θέσεις στο Κυπριακό πώς θα προχωρήσει; Έχει ένα κόμμα που είναι υπέρ της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο και άλλα τέσσερα που την αναθεματίζουν.

Με λίγα λόγια λέτε ότι αυτά τα κόμματα, είναι κόμματα της μη λύσης;
–Εγώ δεν θα χρησιμοποιήσω αυτόν τον χαρακτηρισμό.

Υπάρχει η ανάγνωση πως με το 40% περίπου που έχουν λάβει αυτά τα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές, μπορούν να βρεθούν με μία κοινή υποψηφιότητα στον δεύτερο γύρο.
–Εάν είναι έτσι, γιατί κάνουμε αριθμητική μόνο για τις βουλευτικές και δεν κάνουμε και αριθμητική με βάση τις πιο πρόσφατες εκλογές, τις δημοτικές; Η πολιτική όμως δεν είναι αριθμητική. Λένε οι του χώρου με τις ακραίες θέσεις «ψηφίστε μας εμάς για να κάνουμε μια νέα στρατηγική» που δεν την ξέρει κανένας. Να βάζουμε σοβαρά επιχειρήματα και όχι συνθήματα πλατειών.

–Απορρίπτετε ότι έχετε μπει στον προεκλογικό, ωστόσο οι πρόσφατες γενναιόδωρες παραχωρήσεις του Προέδρου σε κοινωνικά σύνολα ενισχύουν τις φωνές που τον θέλουν να άρχισε ήδη τον προεκλογικό.
–Τα κόμματα του χώρου με τις ακραίες θέσεις στο Κυπριακό ξεκίνησαν την εξεύρεση υποψηφίων. Άρα δημιουργήθηκε η αντίληψη ότι ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος. Από την ώρα που ξεκίνησε η προεκλογική, η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει το μαγαζί; Να μην αντιμετωπίσει προβλήματα; Να σας θυμίσω πως ζούμε σε ένα τόπο που δεν κάνουμε τίποτα άλλο από εκλογές. Από τον χειμώνα του 2015 ξεκίνησαν οι διεργασίες για τις βουλευτικές, είχαμε Μάιο του 2016 βουλευτικές εκλογές, και αμέσως είχαμε τις δημοτικές εκλογές. Είχα πει δημοσίως ότι σε αυτό τον τόπο εκτός από εκλογές δεν κάνουμε τίποτα άλλο και πως δεν μπορούμε να κάνουμε πολιτική, προτείνοντας μάλιστα να συμπτυχθούν κάποιες εκλογές. Τότε δέχτηκα επίθεση από κόμματα και από ΜΜΕ ότι δεν διακατέχομαι από δημοκρατικές αρχές γιατί προτείναμε κάτι ορθολογικό. Η λογική είναι κατατρεγμένη σε αυτό τον τόπο. Είναι της μόδας να μην είσαι λογικός, το βλέπουμε παγκόσμια.

–Πριν από κάποιους μήνες αντιδρούσατε με τις απαιτήσεις της ΠΑΣΥΝΟ. Σήμερα γιατί δεν αντιδράτε;
–Γιατί αυτές οι αυξήσεις είναι συνυφασμένες με την πολιτική για το ΓεΣΥ, τη διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και επειδή γνωρίζω ότι οι καλοί νοσοκόμοι στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται πολύ πιο ψηλά από τον νοσοκόμο του δημόσιου τομέα το ίδιο και οι γιατροί. Όταν θα κάνουμε το ΓεΣΥ και τα δημόσια νοσηλευτήρια θα είναι αυτονομημένα, αν τα οικονομικά των νοσηλευτηρίων το σηκώνουν, να δώσουν στους νοσοκόμους και στους γιατρούς και Α20 και Α50.

–Πότε δηλαδή θα μπει σε προεκλογική ο ΔΗΣΥ;
–Την ώρα που θα έρθει η κατάλληλη ώρα και αυτή την βλέπω φθινόπωρο του ’17. Ο ΔΗΣΥ έχει υποψήφιο, τον Νίκο Αναστασιάδη, αν αποφασίσει να διεκδικήσει. Τώρα δεν συζητείται τέτοιο πράγμα.

 

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Πώς ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος μπορούσε να «ευλογήσει» εθνικά τον βασιλιά Παύλο και τη βασίλισσα Φρειδερίκη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο ...
Του Ανδρέα Χατζηκυριάκου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X