ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι βουλευτικές σταθμός για τις προεδρικές

Η αποδόμηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και οι στόχοι του Μαΐου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η αποχή δεν είναι απάντηση παρά μόνο δικαίωση των πολιτικών που έχουν φέρει την κοινωνία σε αυτή τη δεινή θέση αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς. Κάνει λόγο για τις προχειρότητες στον εκπαιδευτικό τομέα και παραθέτει τις εισηγήσεις του ΑΚΕΛ για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος.


–Επειδή έχετε έρθει πολλές φορές σε αντιπαράθεση με τον υπουργό Παιδείας, υπάρχει όντως διάσταση απόψεων ή το ΑΚΕΛ ασκεί απλώς αντιπολίτευση;
–Έχουμε αποδείξει πολλές φορές ότι το ζητούμενο για μας είναι να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά και ωφέλιμα. Παρακολουθούμε ωστόσο το υπουργείο Παιδείας μέσα από ενέργειες και πολιτικές να επιχειρεί να ακυρώσει έργο προηγούμενων χρόνων και δυστυχώς να δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για το παρόν και το μέλλον του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση όπως είχε διαμορφωθεί επί προηγούμενων κυβερνήσεων, έχει ουσιαστικά εγκαταλειφθεί. Στην πράξη αποδομείται ένα έργο αποτέλεσμα ενός κοινωνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων και μάχιμων εκπαιδευτικών.

–Έχετε δεχτεί πάντως κριτικές ότι βρίσκεστε πίσω από τις αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων.
–Δεν καθοδηγούμαστε από τα συμφέροντα οποιασδήποτε ειδικής ομάδας. Καταγράφουμε και υπολογίζουμε τις απόψεις τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί για μας γνώμονα πώς θα εξυπηρετήσουμε τις όποιες οργανώσεις, αλλά στόχος μας είναι πάντα το γενικό όφελος. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση στην παρούσα κυβέρνηση ήταν αποτέλεσμα πολύχρονης δουλειάς και με την εμπλοκή όλων των εταίρων του εκπαιδευτικού συστήματος είχαμε καταλήξει σε ένα σωστά δομημένο πλαίσιο. Επειδή αυτό το πλαίσιο δεν βόλευε τους σημερινούς κυβερνώντες, ξεκίνησαν οι ανατροπές σε αναλυτικά προγράμματα επιχειρώντας να προσαρμόσουν τη διδακτέα ύλη στα μέτρα τους και να επιβάλουν τον δικό τους μονοκομματισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο εισήχθησαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα, φέρνοντας τη Βουλή και τα κόμματα προ τετελεσμένων γεγονότων. Για να αντιληφθείτε πόσο πρόχειρα ενήργησαν οι κυβερνώντες, εφάρμοσαν τα νέα ωρολόγια προγράμματα χωρίς τους σχετικούς κανονισμούς, ενώ παράλληλα εφαρμόζονται χωρίς καν να υπάρχουν τα απαιτούμενα αναλυτικά προγράμματα. Κατά τα άλλα, πιέσαμε τους μαθητές και τους γονείς να αποφασίσουν για τους κλάδους των επιλογών τους χωρίς να είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τις επιλογές αυτές.
–Έχετε κάνει λόγο για προχειρότητες στην Παιδεία. Το ΑΚΕΛ τι προτείνει για τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος;
–«Το θέμα δεν είναι πώς να ερμηνεύουμε τον κόσμο, το θέμα είναι πώς θα τον αλλάξουμε». Για αυτό και εμείς είμαστε προσηλωμένοι στη βελτίωσή του με συγκεκριμένες εισηγήσεις. Πέραν της συμβολής μας στη διαμόρφωση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, έχουμε, καταθέσει εισηγήσεις στην κυβέρνηση για σειρά εκπαιδευτικών θεμάτων. Ενδεικτικά σημειώνουμε τις προτάσεις μας για τον τομέα της Ειδικής Εκπαίδευσης και την ανάγκη να ληφθούν άμεσα αποφάσεις που να αντιμετωπίζουν τα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν το θεσμό. Εισηγήσεις έχουμε καταθέσει και για τα εσπερινά σχολεία, τα οποία έχουν αφεθεί από σχολεία δεύτερης ευκαιρίας να λειτουργούν ως σχολεία δεύτερης κατηγορίας.
–Θεωρείτε δικαιολογημένη την κριτική που ασκήθηκε στην απερχόμενη Βουλή;
–Με την ανεργία να καλπάζει, τον δείκτη της κοινωνικής ανισότητας να γιγαντώνεται, με τη μεσαία τάξη να εξαφανίζεται, ήταν αναμενόμενο πως η κοινωνία θα αντιδρούσε και θα ασκούσε κριτική έναντι στη Βουλή αλλά και σε κάθε σώμα εξουσίας. Έχει καταβληθεί τεράστια προσπάθεια από την πλειοψηφία των βουλευτών και των κομμάτων ώστε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών, μπροστά στην κοσμοχαλασιά που συνέβαινε. Ως ΑΚΕΛ, παλέψαμε εντός και εκτός Βουλής για να προστατεύσουμε την κοινωνία από τις βίαιες επιθέσεις που δέχτηκε το προηγούμενο διάστημα λόγω Τρόικας, «κουρέματος» και επιβολής νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Δυστυχώς, όσο ο απλός άνθρωπος παραμένει σε δεινή θέση δεν επιτρέπεται σε κανέναν να δηλώνει ικανοποιημένος.
–Δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κοινωνία για ποιο λόγο κάποιος να κατέλθει στην κάλπη και να ψηφίσει ΑΚΕΛ;
–Σε αυτές τις εκλογές δεν θα καταγραφεί απλά η δύναμη των κομμάτων, αλλά θα κριθεί η πορεία του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες. Οι εκλογές έχουν έντονα ταξικό χαρακτήρα και το διακύβευμά τους πολύ συγκεκριμένο. Ή με τις δυνάμεις που προασπίζονται τα συμφέροντα των πολλών, τα δίκαια του συνόλου, τον δημόσιο πλούτο ή με τις δυνάμεις που έχουν «γονατίσει» την κοινωνία και λυμαίνονται τα συμφέροντα του λαού, προς όφελος των λίγων και των δυνατών. Επομένως, η αποχή δεν είναι απάντηση παρά μόνο δικαίωση των πολιτικών που έχουν φέρει την κοινωνία σε αυτή τη δεινή θέση. Ο καθένας και η κοινωνία στο σύνολό της μπορεί να έχει ελπίδα μόνο με τη συμμετοχή. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά πως όλα όσα έχει πετύχει η κοινωνία είναι αποτέλεσμα οργανωμένης συμμετοχής και σκληρών αγώνων.

Ταξικού χαρακτήρα οι εκλογές
–Η πρωτιά του ΔΗΣΥ τον δικαιώνει για τις πολιτικές του;
–Παρόλο που η πολιτική δεν είναι πρωταθλητισμός, κανένας δεν μπορεί να αμφισβητεί τη λαϊκή βούληση. Ωστόσο, οι πολιτικές κρίνονται επί καθημερινής βάσης, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Εκφράζω την πεποίθησή μου ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα δικαιώσει τις πολιτικές του ΔΗΣΥ και της κυβέρνησης, αλλά θα δώσει μία απάντηση σε αυτές, αναδεικνύοντας το ΑΚΕΛ στη θέση που θα του επιτρέπει να ανατρέψει δεδομένα. Οι βουλευτικές εκλογές μπορεί και να ερμηνευτούν και ως ένας σταθμός προς τις προεδρικές εκλογές, στις οποίες θα διεκδικήσουμε την εξουσία και θα επιχειρήσουμε να επιστρέψουμε στην κοινωνία κεκτημένα και κατακτήσεις που με έναν βίαιο τρόπο και σε μικρό χρονικό διάστημα έχουν χαθεί.
Με τη διεκδίκηση της επανεκλογής σας τι θέλετε να διορθώσετε;
–Ανήκοντας στον χώρο της Αριστεράς, που κατεξοχήν εκπροσωπεί τη διαλεκτική, θεωρώ πως τίποτα δεν υπάρχει στη ζωή και την κοινωνία που να μη χρειάζεται βελτίωση και συνεχή διόρθωση. Πόσω μάλλον όταν η κοινωνία έχει περιέλθει σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη θέση, εξαιτίας των σκληρών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών που της επιβλήθηκαν. Οι προκλήσεις, λοιπόν, αυτή τη φορά είναι ακόμη μεγαλύτερες. Θα πορευτούμε και θα πολιτευτούμε κι αυτή την πενταετία, με γνώμονα πώς θα ενισχύσουμε τη θέση του απλού πολίτη και να βελτιώσουμε την καθημερινή του ζωή. Αυτό είναι το ζητούμενο κι αυτό τον στόχο θα υπηρετήσουμε.

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση