ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προκρίνω λύση δύο κρατών, όχι ομοσπονδία

Εφόσον ιδρύσαμε την ΤΔΒΚ δεν πρόκειται να γίνουμε επαρχία της Τουρκίας ή της ε/κ πλευράς

Σαφής έως και κυνικός παρουσιάζεται ο Σερντάρ Ντενκτάς ως προς τις θέσεις και τις στοχεύσεις του στο Κυπριακό. Ως κληρονόμος των πολιτικών παρακαταθηκών του πατρός του Ραούφ Ντενκτάς ότι τάσσεται υπέρ της λύσης των δύο κρατών, απορρίπτοντας ακόμα και τη συνομοσπονδία, ενώ ούτε και η προσάρτηση περιλαμβάνεται στις επιλογές του. Ο Σερντάρ Ντενκτάς στη συνέντευξή του στην «Κ» μιλάει χωρίς περιστροφές για όλα τα σημαντικά κεφάλαια του Κυπριακού, για τις πολιτογραφήσεις Τούρκων πολιτών και για τους κινδύνους λόγω εξελίξεων στην ΑΟΖ.

–Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό;
–Οι διαπραγματεύσεις δεν πρόκειται να μας οδηγήσουν σε κανένα αποτέλεσμα όσο συνεχίζονται στη σημερινή βάση τους. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε ένα θέατρο. Πρόκειται για μια περιπέτεια που ξεκίνησε το 1963. Το πρόβλημα άρχισε όταν η ε/κ πλευρά ισχυρίστηκε ότι τα δικαιώματα που παραχωρήθηκαν με τις Συνθήκες του 1960 στους Τ/κ ήταν πολλά. Φτάσαμε στο 2017. Από το 1964 μέχρι σήμερα και στις δύο πλευρές έχουν αλλάξει πολλά πράγματα. Άλλαξαν γενιές, δημιουργήθηκαν νέες ζωές. Παρόλα αυτά, κάποιοι ισχυρίζονται ότι η λύση είναι εφικτή με τα δεδομένα του 1963. Η πρόσφατη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι η μειοψηφία δεν είναι δυνατόν να επιβάλλει τις θέσεις της στην πλειοψηφία, μιλάει από μόνη της. Μία από τις εμπλεκόμενες πλευρές διεκδικεί τον τίτλο ιδιοκτησίας του νέου συνεταιρισμού, τη στιγμή που η άλλη στοχεύει σε συνιδιοκτησία. Δεν είναι δυνατόν να βρεθεί μέση λύση σε αυτή τη σύγκρουση ούτε στο πολιτικό πρόβλημα ούτε στο πρόβλημα της κατανομής των εξουσιών.

Ποια είναι η δική σας εναλλακτική φόρμουλα για τη βελτίωση του κλίματος στις συνομιλίες;
–Σήμερα αντιμετωπίζουμε δύο μεγάλα προβλήματα, το Περιουσιακό και το Εδαφικό. Να διευθετήσουμε αυτά τα ζητήματα. Και στο βάθος χρόνου, με βάση τα κοινά σημεία-συμφέροντα να αναπτύξουμε καλές γειτονικές σχέσεις. Το Περιουσιακό είναι πολύ σημαντικό και περίπλοκο πρόβλημα. Η φόρμουλα λύσης είναι αυτή που ανέπτυξε στον καιρό του ο Ραούφ Ντενκτάς, η φόρμουλα του global exchange. Θα συμφωνήσουμε για την τιμή των τ/κ περιουσιών στο νότιο κομμάτι του νησιού και των ε/κ στον βορρά. Στη συνέχεια (εξαιτίας της διαφοράς) το ένα κράτος θα χρωστά στο άλλο.

Στο Εδαφικό τι αντιπροτείνετε;
–Οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και θα διαπραγματευτούν. Χρειάζεται να εξασφαλιστεί μια γεφυρωτική πρόταση. Θα καθοριστεί μια συνοριακή γραμμή. Σε βάθος χρόνου, με την προϋπόθεση της αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δύο πλευρών, θα εξασφαλιστούν οι ελευθερίες για εγκατάσταση, απασχόληση κ.ο.κ.

–Αντιλαμβάνομαι ότι επιμένετε σε συνομοσπονδιακό μοντέλου, έτσι;
–Στην πραγματικότητα δεν προκρίνω τη συνομοσπονδία αλλά τη λύση των δύο κρατών. Όμως με την πάροδο θα μπορούσαν οι δύο πλευρές να βρουν φόρμουλες για κοινή εκπροσώπηση στο διεθνές σκηνικό.

–Θεωρείτε δηλαδή ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο πλέον δεν είναι εφαρμόσιμο;
–Ακόμη και σε περίπτωση που κατορθώναμε να σχηματίσουμε μια ομοσπονδία, αυτό το νέο σχήμα δεν θα βασιζόταν στην αρχή της πολιτικής ισότητας; Είναι δυνατόν η μία πλευρά, σε επίπεδο Προεδρίας της Δημοκρατίας να εκφράζει αντίθετη άποψη; Για ποια ομοσπονδία μιλάμε; Αυτό που μας προτείνει η ε/κ πλευρά είναι ένα μοντέλο, το οποίο θα ελέγχουν οι ίδιοι και θα συμμετέχουν οι Τ/κ με κάποια προνόμια και φυσικά θα επωφελούνται από τα δικαιώματα της Ε.Ε. Οι Τ/κ δεν επιδιώκουν την κατοχύρωση ατομικών δικαιωμάτων. Επιδιώκουν την εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους ως (αυτόνομη) κοινότητα. Αυτό το δικαίωμα αναγνωρίστηκε σε εμάς τους Τ/κ επειδή έχουμε τη συγκυριαρχία του νησιού και αυτή η πραγματικότητα έχει αναγνωριστεί από τις συμφωνίες του 1960.

Μοντέλο Γιβραλτάρ α λα κυπριακά
–Αν η ε/κ πλευρά δεν αποδέχεται την εναλλακτική αυτή πρότασή σας;
–Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σε καθεστώς ασάφειας. Εφόσον χρειαστεί θα διεξαγάγουμε δημοψήφισμα ζητώντας από τον λαό μας να αποφασίσει για τη συνέχιση των συνομιλιών ή όχι. Σε περίπτωση που ο πολίτης ψηφίσει «ασάφεια» τότε οι συνομιλίες μπορούν να συνεχιστούν. Σε αντίθετη περίπτωση οι συνομιλίες θα συνεχιστούν και εμείς θα καθορίσουμε μια νέα πορεία.
Η πρότασή σας γι’ αυτό το δημοψήφισμα βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία;
–Εδώ και λίγο καιρό προβάλλω αυτή την άποψη. Ο ίδιος ο κ. Ακιντζί πρόσφατα πρότεινε τη διεξαγωγή ενός τέτοιου δημοψηφίσματος. Ωστόσο, δεν επανέφερε ξανά στο προσκήνιο αυτή την πρόταση.
Να αναμένουμε μία τέτοια πρωτοβουλία από πλευράς σας το επόμενο διάστημα;
–Ενδεχομένως ναι.
–Ποια εναλλακτική φόρμουλα εισηγείστε;
–Μόλις διαπιστωθεί ο οριστικός τερματισμός των συνομιλιών να απευθυνθούμε στην Τουρκία και να διαπραγματευτούμε συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο και την αμυντική συνεργασία. Θα μπορούσαμε επίσης να υπογράψουμε και ένα πρωτόκολλο για να μας εκπροσωπεί στο εξωτερικό.
Αναφέρεστε στο μοντέλο του Γιβραλτάρ;
–Πρόκειται για ένα παρόμοιο μοντέλο. Πρόκειται για ένα «κυπριακό μοντέλο».
–Σε μια περίοδο που η Τουρκία επιβάλλει τις δικές της κατευθυντήριες γραμμές στην οικονομία, τον πολιτισμό κ.ο.κ., με ποιο τρόπο το «κυπριακό μοντέλο», θα εξασφαλίσει την αυτονομία των Τ/κ;
–Σε όσους έχουν αυτή τη λανθασμένη εντύπωση υπενθυμίζω το εξής: Μέχρι σήμερα δεν έχω τη δυνατότητα να θέσω σε εφαρμογή τη συμφωνία για ελεύθερο εμπόριο με την Τουρκία εξαιτίας της τελωνειακής ένωσης αυτής της χώρας με την Ε.Ε. και των συνομιλιών στο Κυπριακό. Όμως, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν πλέον συνομιλίες, θα έχω τη δυνατότητα να απελευθερωθώ από μια κλειστή αγορά των 600.000 ατόμων και να αναπτύξω σχέσεις με μια αγορά 85.000.000 πολιτών. Στο τέλος αυτής της μεταβατικής φάσης θα έχω τη δυνατότητα να ανταγωνιστώ με ολόκληρο τον κόσμο, όχι μονάχα με την Τουρκία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ένα κλειστό περιβάλλον, υπό τη σκιά των απομονώσεων κατορθώσαμε να αναβαθμίσουμε το καθεστώς των Τ/κ. Για φανταστείτε το τι θα μπορούσαμε να κατορθώσουμε σε μια αγορά των 85.000.000 πολιτών.

Η Τουρκία και το μοντέλο της προσάρτησης
–Έχετε λάβει οποιαδήποτε θετικά μηνύματα από την Άγκυρα για το «μοντέλο Κύπρου»;
–Σημασία έχει αυτό που επιδιώκουμε ως Τ/κ. Σε περίπτωση που εξασφαλίσουμε ομοφωνία στο εσωτερικό δεν υπάρχει λόγος να μην έρθουμε σε συνεννόηση με την Τουρκία.
Ποια είναι η άποψή σας για την επιρροή στην Κύπρο των εξελίξεων στην Τουρκία.
–Καταβάλλουμε προσπάθειες για να μην επηρεαστούμε όσο το δυνατόν από αυτές τις εξελίξεις. Πρόκειται για εσωτερικές υποθέσεις της Τουρκίας. Η ίδια θα λάβει τις αποφάσεις της. Ωστόσο, η θέση της βόρειας Κύπρου είναι διαφορετική. Ναι, όντως έχουμε στενές σχέσεις με την Τουρκία. Προσωπικά, σε αντίθεση με πολλούς, ακόμη και με τον ιδρυτή αυτού του κράτους, τον πατέρα μου, πιστεύω σε αυτό το κράτος (σ.σ. στην «ΤΔΒΚ»).
–Να συμπεράνω ότι δεν συμφωνείτε με την ιδέα της προσάρτησης στην Τουρκία;
–Όχι. Πρόκειται για ένα σημείο που ξεκαθάρισα σε πρόσφατη ομιλία μου στην Άγκυρα. Εφόσον ιδρύσαμε την ΤΔΒΚ, από τώρα και στο εξής δεν πρόκειται να μετατραπούμε σε επαρχία της Τουρκίας ή της ε/κ πλευράς.

Επικίνδυνες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ
–Στο ζήτημα της ΑΟΖ πώς ερμηνεύετε τις τελευταίες εξελίξεις;
–Πρώτα από όλα να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής ότι δεν πραγματοποιήσαμε σωστά βήματα. Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή περιοχή. Την ΑΟΖ μπορείς να την καθορίσεις μόνο σε συμφωνία με τις γειτονικές χώρες. Δεν λάβαμε πρωτοβουλίες σε αυτό το πεδίο. Σήμερα το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις. Με βάση τις συμφωνίες του 1960 οι Τ/κ έχουν μερίδιο της τάξης του 50% στον πλούτο του νησιού. Από τη δική μου σκοπιά, συμφωνίες που υπογράφονται σε αυτό το ζήτημα δίχως τη συγκατάθεση των Τ/κ δεν έχουν νόμιμη υπόσταση. Η ε/κ πλευρά συνεχίζει με επιμονή τις πρωτοβουλίες της. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα, μπορεί να μην εξασφαλίσαμε λύση, ωστόσο ζούμε σε ειρηνικό περιβάλλον. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς πραγματοποιούμε βήματα που μπορούν να χαλάσουν αυτό το κλίμα. Η πορεία των εξελίξεων είναι επικίνδυνη. Τελικά, μακάρι να μην είχαμε την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή του νησιού…
Στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο της τ/κ κοινότητας κυκλοφορούν πληροφορίες ότι δεν επιθυμείτε πρόωρες «εκλογές».
–Διαδίδουν τέτοιες φήμες διότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές.
–Ο μοναδικός που επιθυμεί εκλογές είναι ο Κουντρέτ Όζερσαϊ;
–Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι ο αρχηγός ενός κόμματος που δεν εκπροσωπείται στη βουλή επιθυμεί εκλογές. Στο παρελθόν, όταν αποχώρησα από τη βουλή με το κόμμα μου, έθεσα παρόμοιο αίτημα. Όμως σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση, το έργο της οποίας είναι εποικοδομητικό. Πριν από λίγους μήνες αδυνατούσαμε να πληρώσουμε μισθούς. Σήμερα άλλαξε η κατάσταση και φτάσαμε στο σημείο να σχεδιάζουμε την αποπληρωμή των δημόσιων χρεών. Προσωπικά, ως υπουργός Οικονομικών χρειάζομαι έναν χρόνο για να ολοκληρώσω το έργο μου.
–Ποτέ θα πραγματοποιηθούν οι «βουλευτικές εκλογές»;
–Τον Απρίλιο ή τον Ιούλιο του 2018.


7.000 πολιτογραφήσεις ετησίως
–Στο πεδίο «πολιτογραφήσεων» πολιτών της Τουρκίας, γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν ζητά από εσάς να εξετάσετε φακέλους περίπου 20.000 περιπτώσεων.
–Παραχωρούμε υπηκοότητα σε όσους γεννιούνται εδώ. Πρόκειται περίπου για 7.000 περιπτώσεις. Παιδιά που γεννήθηκαν στο νησί, δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, με υπουργική απόφαση λαμβάνουν υπηκοότητα. Πώς είναι δυνατόν να καθυστερήσω την πολιτογράφησή του επειδή ο δικός μου Πρόεδρος έδωσε έναν αριθμό της τάξης του 220.000; Η ζωή δεν σταματά, επειδή το επιθυμεί ο Αναστασιάδης.
Ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός της βόρειας Κύπρου;
–Αυτή στιγμή στο βόρειο κομμάτι του νησιού ζουν πάνω από 600.000, ίσως 700.000 άτομα. Ο αριθμός πολιτών σίγουρα δεν είναι 220.000. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν 194.000 ψηφοφόροι. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε 220.000 πολίτες με βάση αυτό τον αριθμό; Προσωπικά εκτιμώ ότι έχουμε περίπου 300.000 πολίτες. Δυστυχώς, εξαιτίας πολιτικών λόγων, δεν έχουμε πραγματοποιήσει μια αποτελεσματική καταγραφή πληθυσμού.

Πρόσωπα: Τελευταία Ενημέρωση