ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χρειαζόμαστε συμμάχους παντού

Του Αλέξη Παπαχελά

Του Αλέξη Παπαχελά

kathimerini@kathimerini.gr

Η Ελλάδα δεν τελειώνει στα φυσικά της σύνορα. Και μπόρεσε να τα επεκτείνει και να ανέβει πολλές «κατηγορίες» επειδή ακριβώς βασίστηκε στην άλλη Ελλάδα, τους Ελληνες της διασποράς, οι οποίοι άλλοτε την ενίσχυσαν σε ώρα ανάγκης και άλλοτε άσκησαν ισχυρή επιρροή στα κέντρα αποφάσεων των εκάστοτε Δυνάμεων. Ενίοτε την μπόλιασαν με μη βαλκανικές ιδέες, που οδήγησαν σε στέρεους θεσμούς και εκσυγχρονιστικές αναλαμπές. Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σταυροδρόμι.

Είμαστε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις. Από αυτές με τις οποίες οι χώρες δίνουν ραντεβού κάθε 40- 50 χρόνια. Η Τουρκία αναδεικνύεται σε μείζον στρατηγικό πρόβλημα. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό θα παραμείνει πρόβλημα για πολλά ακόμη χρόνια. Εσωτερικά έχουμε γυρίσει σελίδα, αλλά το κόστος της παρατεταμένης παρακμής και μιζέριας είναι εμφανές παντού, από τους θεσμούς του ζωτικού πυρήνα του κράτους έως τους εξοπλισμούς. Χρειαζόμαστε συμμάχους παντού, για να περάσουμε με ασφάλεια τον επικίνδυνο κάβο μπροστά μας. Στο διεθνές σύστημα τίποτα δεν είναι δεδομένο. Οσο καλά και να παίξουμε εκεί τα χαρτιά μας, και τα έχουμε παίξει τα τελευταία χρόνια, η διπλωματία στην εποχή μας μοιάζει λίγο με μπιλιάρδο σε σκοτεινό δωμάτιο. Γι’ αυτό είναι κρίσιμος ο ρόλος της διασποράς, αλλά και όσων έχουν τα μέσα και την αίσθηση ευθύνης για να ασκήσουν επιρροή εκεί όπου μετράει.

Κοιτάξτε τι συνέβη στην Ουάσιγκτον όταν μια μικρή ομάδα αποφασισμένων «επένδυσε» σε λίγους αλλά αποτελεσματικούς πολιτικούς και «της βγήκε», χάρη και στη συμμαχία με το φιλοϊσραηλινό λόμπι. Δυστυχώς, η εικόνα δεν είναι παντού τόσο ρόδινη. Η ομογένεια της Αμερικής έχει τραυματιστεί βαθιά από σειρά ατυχών επεισοδίων τον τελευταίο καιρό. Το διαχρονικό σαράκι του διχασμού έχει αναπαραχθεί πέραν του Ατλαντικού και θα χρειαστούν σύνεση και λεπτοί χειρισμοί για να μην προκληθεί τεράστια και μόνιμη ζημιά. Η νέα γενιά της ομογένειας πρέπει επίσης να έλθει πιο κοντά στην Ελλάδα, ακολουθώντας το μοντέλο μερικών φωτισμένων Ελληνοαμερικανών που φροντίζουν γι’ αυτό, φέρνοντας εδώ φοιτητές κάθε καλοκαίρι, καθώς και με άλλες μεθόδους.

Είναι επίσης καιρός οι πολύ πλούσιοι και διεθνοποιημένοι Ελληνες να παίξουν τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισαν όσοι προηγήθηκαν. Καλές είναι οι δημόσιες σχέσεις και τα λόμπι για τα συμφέροντά τους και μόνο. Η πατρίδα, όμως, τους έχει ανάγκη να καλλιεργήσουν σχέσεις επιρροής στο Παρίσι, στην Ουάσιγκτον, στη Μόσχα, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο, παντού. Καιρό για χάσιμο δεν έχουμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αλέξη Παπαχελά

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Αλέξης Παπαχελάς: Τελευταία Ενημέρωση

X