ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Reality Show

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Με αλληλοκατηγορίες, χαρακτηρισμούς, ανακοινώσεις και αντιδράσεις γράφτηκε άλλο ένα επεισόδιο στο Reality πολιτικής (μπορεί και επιβίωσης) της Κύπρου μετά και τις καταγγελίες του πρώην προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, προς το πρόσωπο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη. Διαβάζοντας τις ανακοινώσεις και τις τοποθετήσεις που είδαν το φως δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες διαπίστωσα ότι οι συγκρούσεις που έχουμε κατά καιρούς στην πολιτική σκήνη του τόπου θα μπορούσαν να ήταν ένα επιτυχημένο σενάριο για Reality Show. Προσπαθώ να εντοπίσω τις διαφορές μεταξύ κάποιων πολιτικών ή πρώην αξιωματούχων και τις περσόνες των συγκεκριμένων παιχνιδιών που παρέλασαν κατά καιρούς μέσα από τις τηλεοράσεις μας, αλλά δυσκολεύομαι. Πώς ήταν τότε που τους φώναζε ο «Μεγάλος Αδερφός» στο δωμάτιο επικοινωνίας και ο καθένας έλεγε το μακρύ και το κοντό του, ξεστομίζοντας ένα σωρό κατηγορίες για «συμπαίκτες» τους, με σκοπό να κερδίσουν την ψήφο εμπιστοσύνης του φιλοθεάμονος κοινού; Κάτι τέτοιο μου θύμισε και η κόντρα Παπαχαραλάμπους – Αναστασιάδη, αφού για άλλη μια φορά μείναμε στις ατάκες, στα γνωμικά και στους χαρακτηρισμούς, και πολύ φοβάμαι σε καταγγελίες-πυροτεχνήματα.

Από τη μια πλευρά έχουμε τα όσα κατάγγειλε στο podcast «LegalMatters» ο κύριος Παπαχαραλάμπους, αναφέροντας αρχικά, «στην ουσία ήθελε να κάνω διαπλοκή», συνεχίζοντας «με πήρε τηλέφωνο, κύριε, να σταματήσω την υπόθεση Καρμιώτισσας με Απόλλωνα, να μην τις ερευνήσω». Μεταξύ άλλων ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ανέφερε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κύριο Αναστασιάδη του είπε, «Άστε αυτά τα πράγματα, μου λέει, ασχοληθείτε με κάτι άλλο. Έχουμε τόσα πολλά. Αυτά είναι φιλικοί αγώνες». Πολύ εύστοχα ο παρουσιαστής της εκπομπής μετά την ατάκα για διαπλοκή λέει «Περίμενε, τούτο είναι σοβαρό» και όντως είναι. Από τη στιγμή που υπάρχει δημόσια καταγγελία για παρέμβαση του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας σε έρευνα για αγώνα που ενδεχομένως υπήρχε στοιχηματική δραστηριότητα τότε αυτό θα πρέπει να διερευνηθεί ώστε να διαφανεί αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όσα αναφέρει ο κύριος Παπαχαραλάμπους για ένα θέμα τόσο σοβαρό.

Από την άλλη έχουμε τα όσα αναφέρει στην πρώτη του ανακοίνωση ο κύριος Αναστασιάδης «εάν τα όσα αναφέρει είναι αληθή, τότε, όφειλε, για λόγους ευθιξίας να παραιτηθεί από το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού και να προβεί σε δημόσια καταγγελία». Και όντως μετά που άκουσα τα όσα είπε ο κύριος Παπαχαραλάμπους η πρώτη μου απορία ήταν γιατί δεν παραιτήθηκε άμεσα και να καταγγείλει ότι του ζητήθηκε να κάνει διαπλοκή.

Μετά τον πόλεμο των ανακοινώσεων αυτό που προκύπτει για άλλη μια φορά είναι ότι στον βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων θυσιάζεται η ουσία. Ετεροχρονισμένες καταγγελίες από άτομο που ήταν μέρος του συστήματος απλώς ρίχνουν νερό στον μύλο της αμφισβήτησης και της απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Είναι νωπή στη μνήμη μας, άλλωστε, η έρευνα-φιάσκο που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του κύριου Παπαχαραλάμπους με το νεύμα του Λόρια πριν από την εκτέλεση πέναλτι του Μπένσοπ που τελικά δεν προέκυψε κάτι επιλήψιμο. Στον αντίποδα τα αργά έως καθόλου αντανακλαστικά, όσων πρέπει να διερευνούν τέτοιου είδους καταγγελίες (έστω και καθυστερημένες) που έχουν να κάνουν με πολιτικά πρόσωπα, κλονίζουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Από την υπόθεση όπως εξελίχθηκε μετά τις δημόσιες καταγγελίες γεννιούνται σειρά ερωτημάτων: Γιατί δεν έκανε άμεσα καταγγελία μετά το τηλεφώνημα Αναστασιάδη ο Παπαχαραλάμπους; Γιατί δεν παραιτήθηκε τότε; Γιατί αποδέχτηκε τον διορισμό από ένα άνθρωπο που όπως αναφέρει πέτυχε στην ανηθικότητα, στη διαπλοκή, στην ψευδολογία και στη διαφθορά, τότε δεν ήξερε; Με ποια κριτήρια διορίστηκε ο κύριος Παπαχαραλάμπους σε μια τόσο νευραλγική θέση; Ήταν ικανότατος και στην πορεία απέτυχε; Γιατί μετά τις καταγγελίες Παπαχαραλάμπους δεν ενεργοποιήθηκε κανείς;

Και επειδή στις ανακοινώσεις είχαμε γνωμικά που μπορεί να μην είναι ευρέως γνωστά: Ανακοίνωση Παπαχαραλάμπους: Νίκο, «Μη κίνει τον ανάγυρον». Εξήγηση: Μην ανακινείς την υπόθεση από την οποία μπορεί να ζημιωθείς. Ανακοίνωση Αναστασιάδη: Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς. Εξήγηση: Ο εχθρός του ανθρώπου είναι ο ίδιος εαυτός του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Γιωργαλλά

Ανδρέας Γιωργαλλάς: Τελευταία Ενημέρωση