ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μοντέρνα σταχτοπούτα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Ακούγοντας όλο αυτό το διάστημα τις εξαγγελίες του Νικόλα Παπαδόπουλου μου ερχόταν συχνά στο μυαλό η σκηνή από την ταινία του 1965 «Μοντέρνα Σταχτοπούτα» όπου η Αλίκη Βουγιουκλάκη τηλεφωνά στον κυρ Στέφανο στο παντοπωλείο «Η Αφθονία» για να παραγγείλει λιτά λίγα ψώνια για το σπίτι. Αφού απολογήθηκε για τα χρωστούμενα λέγοντας πως θα περάσει το Σάββατο, ξεκίνησε δειλά-δειλά με μακαρόνια, δύο κιλά ζάχαρη, λίγο καφέ και μαρμελάδα. Εκεί μπαίνει στο γραφείο ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και της ψιθυρίζει στο αφτί για την προκαταβολή που θα πάρει. Εκεί έκανε αμέσως τη χύμα μαρμελάδα δύο κουτιά και μπόλικο ζαμπόν. Όταν άκουσε δε πως ο μισθός θα είναι πέντε χιλιάδες η Βουγιουκλάκη πρόσθεσε με ενθουσιασμό ένα κασόνι μπίρες, σοκολάτες γάλακτος για τα παιδιά και εκεί που μίλησε για υπερωρίες φόρτωσε και μπόλικο κρασί αναφωνώντας πως θα το κάψουμε απόψε.

Θα το κάψουμε το μαγαζί, αναφωνούν και όλοι εκεί στου Νικόλα το επιτελείο. Με γιγαντοαφίσες στους δρόμους μας λένε πως εμείς σας τάζουμε το πάρτι. Διπλασιασμός χαμηλών συντάξεων, αποκατάσταση «κουρεμένων» γενικώς και αορίστως, αποκατάσταση προσφύγων, πιο γενικώς και πιο αορίστως και πάει λέγοντας. Και όταν τον στρίμωξαν για το πώς θα τα κάνεις όλα αυτά απάντησε με το αμίμητο: Δεν χάθηκε ο κόσμος να καθυστερήσουμε την εξόφληση χρέους. Τόσο ανεύθυνα και τόσο απλά, μας είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος πως θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, γιατί περί αυτού πρόκειται η αθέτηση υποσχέσεων και η μη αποπληρωμή χρέους. Μετά από τις υποσχέσεις που κοστίζουν η καθεμία μερικά εκατομμύρια ήρθε και το κερασάκι πως αυτά μπορούν να γίνουν γυρνώντας πίσω στον κακό, παλιό μας εαυτό. Του κακού παιδιού, που δεν τηρά τις συμφωνίες του και που δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Αυτή την ανευθυνότητα είναι που δεν θέλουμε, Αυτή την παράλογη προσέγγιση της πολιτικής άλλων δεκαετιών είναι που αποστρεφόμαστε. Αυτή τη λαϊκίστικη προσέγγιση των μπαλκονιών είναι που βαρεθήκαμε. Η λογική του «εγώ πληρώνω και εσύ χόρευε» δεν μπορεί, ευτυχώς να εφαρμοστεί στις μέρες μας. Η προπληρωμή δεν βρίσκει πελατεία. Οι ανεδαφικές εξαγγελίες τελειώνουν σε λίγες μέρες. Είμαι σίγουρος πως το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας θα επικρατήσει.

Σήμερα καταφέραμε με νοικοκύρεμα και σοβαρότητα να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που να μας επιτρέπει να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία. Το στέρεο παρόν διασφαλίζει και την ανάπτυξη που θα γίνει με σταθερά βήματα. Δεν πανηγυρίζουμε, ξέρουμε πως είμαστε στη μέση του δρόμου. Έχουμε επίγνωση του τι χρειάζεται να γίνει. Και ξέρουμε και πώς θα το κάνουμε, πώς θα ολοκληρώσουμε τις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν. Μετρημένα, κοστολογημένα, με χρονοδιάγραμμα και πλάνο. Αυτή είναι και η ειδοποιός διαφορά της πρότασης του Προέδρου Αναστασιάδη από τους ανθυποψηφίους του. Οι πράξεις αυτής της πενταετίας κρίνονται μαζί με την πρόταση. Ξέρουμε τι παρέλαβε ο Νίκος Αναστασιάδης, βλέπουμε πού είμαστε σήμερα και στοχεύουμε στο πού θέλουμε να πάρουμε τον τόπο μας σε πέντε χρόνια.

Μοντέρνες σταχτοπούτες δεν υπάρχουν πια. Τα γοβάκια τους έσπασαν και δεν χωράνε στο πόδι. Τους κόβει το πόδι, τους κτυπά στη φτέρνα. Και αν κάποιοι έχουν την ψευδαίσθηση πως ζουν σε παραμύθι και πως είναι σταχτοπούτες, το ρολόι δεν θα αργήσει να κτυπήσει δώδεκα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Σχόλια αναγνωστών

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X