ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:50
 

Χριστούγεννα, χωρίς αυτά ο χρόνος δεν ξεκινά

Του Δημήτρη Δημητρίου

Του Δημήτρη Δημητρίου

twitter

Όσο και αν αυτές τις μέρες προσπαθούμε να κρατήσουμε το ενδιαφέρον στα πολιτικά και στα εκλογικά θα δυσκολευτούμε, το ξέρω. Οι μέρες αυτές είναι μέρες γιορτινές, οικογενειακών συναθροίσεων, μα κυρίως μέρες ξεκούρασης, αναπροσαρμογής των στόχων και οργάνωσης για τη νέα χρόνια. Αυτή την άσκηση χρειάζεται να την κάνουμε, κατά τη γνώμη μου, όλοι μας. Και σίγουρα χρειάζεται να την κάνουμε και εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτική.

Στην πολιτική υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Δεν μετριέται η παραγωγικότητα με ορθολογιστικά κριτήρια. Στη βουλή για παράδειγμα, κανείς δεν θα ρωτήσει για την αποτελεσματικότητα ενός εκάστου. Και ενώ γίνεται δουλειά, χάνεται στον κυκεώνα της κοκορομαχίας ή στη μάχη της ατάκας. Είναι αυτά τα φαινόμενα που ευκολύνουν την απαξίωση και το βρίσιμο της κοινωνίας στο σύνολο του πολιτικού προσωπικού. Οι πρώτοι που πρέπει να προστατεύσουμε τους θεσμούς που υπηρετούμε είμαστε εμείς. Όσο συνεχίζουμε να πυροβολούμε τα πόδια μας ή να ρίχνουμε λάσπη ο ένας στον άλλον αυτό που καταφέρνουμε είναι να μας σκεπάζει όλους αυτή η ίδια λάσπη.

Όσο συνεχίζουμε να κτίζουμε τον πολιτικό μας λόγο σε λανθασμένη βάση και στη λογική των προσωπικών επιθέσεων συνεχίζουμε να τραυματίζουμε το λαβωμένο σώμα της πολιτικής, των κομμάτων και της βουλής. Όσο συνεχίζουν κάποιοι να ζητούν, για παράδειγμα, αποκοπή στα κονδύλια για οδηγό και γραμματέα στους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας κάνουμε ακριβώς αυτό που φοβόμαστε. Όσο συνεχίζουν κάποιοι να ζητούν σταύρωμα των κονδυλίων που αφορούν την κτιριακή αναβάθμιση της βουλής, κάνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα. Και όσοι πιστεύουν πως η δραστική μείωση των ωφελημάτων των βουλευτών βοήθησε στη βελτίωση της αντιμετώπισης που οι πολίτες έχουν προς τους ίδιους, συμπέραναν πως επέφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Η σοβαρότητα που ο καθένας από μας εκπέμπει είναι κρίσιμο στοιχείο σε αυτή τη μάχη. Και όσο θεωρούμε πως η νοημοσύνη όσων μας ακούν είναι χαμηλότερη από τη δική μας και πως μπορούν να αγοράσουν με το κιλό τον λαϊκισμό μας, τόσο χάνουμε από τη σοβαρότητά μας και τόσο μας απαξιώνουν. Και όσο κρύβουμε τα φωτεινά παραδείγματα της Κύπρου γιατί φοβόμαστε πως η ανάδειξή τους θα φανερώσει τη γύμνια μας τόσο μειώνουμε το εκτόπισμά μας.

Οι επόμενες σαράντα μέρες είναι κρίσιμες. Η εντατικοποίηση της προεκλογικής περιόδου χρειάζεται να γίνει με παραγωγική συζήτηση, επιχειρήματα, κοστολογημένες και εφαρμόσιμες προτάσεις. Μακριά από ηχογραφημένες απειλές, χαλκευμένα έγγραφα, κουρεμένες κραυγές, εξαγγελίες με την οκά, φανταστικές σκιές σκανδάλων και άφρονα συνθήματα. Οι εκλογές θα τελειώσουν στις 4 του Φλεβάρη. Την επόμενη μέρα θα υπάρχουν μάχες που θα πρέπει να τις δώσουμε όλοι μαζί. Εκεί η σοβαρότητα ενός εκάστου θα μετράει. Και ό,τι γράφει δεν ξεγράφει. Μας ακολουθεί και θα μας ακολουθεί. Η έλλειψη σοβαρότητας από μια μερίδα βλάπτει πρώτα και κύρια τον ίδιο. Αυτό μπορεί να μας ενοχλεί ελάχιστα. Βλάπτει όμως δυστυχώς και τη σοβαρότητα του συνόλου. Και αυτό μας ενοχλεί. Πολύ, πάρα πολύ.

Η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας μας είναι ο μεγάλος στόχος. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Η συνέχιση της κατοχής μας περιορίζει. Στιγματίζει τη χώρα μας και την κατατάσσει στις μη φυσιολογικές. Ό,τι και αν πούμε, όσα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και αν σχεδιάσουμε χρειάζεται πάντα να θυμόμαστε πως η ριζοσπαστικότερη μεταρρύθμιση που μπορούμε να κάνουμε στον τόπο μας είναι η επίλυση του Κυπριακού. Αυτός πρέπει να είναι και ο μεγάλος στόχος της νέας χρονιάς. Καλά Χριστούγεννα σε όλους.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Δημήτρη Δημητρίου

Σχόλια αναγνωστών

Η συμμορία των μετρίων

«Αμελήσατε να συμπεριλάβετε στην λίστα τον Υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος μας πλασάρει τις συνεχείς αποτυχίες ...»
Rikkos  |  12:27

Πέθανε ο φωτογράφος του Κινέζου «Tank Man»

«Χαιρετισμούς στον σουλτάνο της Τουρκίας!!!»
ΑΚΑ  |  10:06

Σιωπηλή διαμαρτυρία για τον θάνατο του 14χρονου Στυλιανού (φώτο, βίντεο)

«Aυτό που συμβαίνει για χρόνια στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είναι μικρογραφία της σαθρής κατάστασης ...»
ΑΚΑ  |  10:00

Δημήτρης Μ Δημητρίου: Τελευταία Ενημέρωση

X