ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εμπροσθοβαρή μέτρα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα το σχέδιο ανάκαμψής της, σε πλήρη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές υποδείξεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εν λόγω υποδείξεις, η κάθε χώρα-μέλος θα πρέπει να καταρτίσει το δικό της σχέδιο ανάκαμψης για την υποστήριξη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το 2021. Το γαλλικό σχέδιο έχει διάρκεια δυο χρόνων και περιλαμβάνει συνολικές δαπάνες ύψους €100 δισ. προκειμένου να ανατραπούν οι συνθήκες που προκαλούν την ύφεση στη μετά lockdown εποχή. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, το σχέδιο είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το ποσό που δαπανάται είναι σύμφωνα με τους υπολογισμούς, εκείνο που θα απαιτηθεί για να επιστρέψει η χώρα στα προ-κορωνοϊού επίπεδα. Η στρατηγική της περαιτέρω τόνωσης της οικονομίας - προηγήθηκε πακέτο ύψους €470 δισ. περιλαμβανομένων εγγυήσεων- αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Castex τη μοναδική επιλογή προκειμένου να αποφευχθεί μια μακροχρόνια και μόνιμη ζημιά στα θεμέλια της οικονομίας της χώρας. Η συνειδητή επιλογή της υποβάθμισης των δημόσιων οικονομικών υπέρ της ευημερίας των πολιτών, συνέχισε, είναι μια ξεκάθαρη θέση ενάντια στη λιτότητα, η οποία αρχικά προκαλεί ανεργία, στη συνέχεια μιζέρια και τελικά κοινωνική εξαθλίωση. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, προς υποστήριξη τέτοιων επιλογών, έχει εγκαταλείψει προσωρινά τους αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες που για χρόνια επέβαλε στα κράτη-μέλη. Το γαλλικό σχέδιο περιλαμβάνει τρεις ισοβαρείς πυλώνες που αφορούν στην ενίσχυση της οικολογίας, δημιουργώντας μια πιο περιβαλλοντικά «υπεύθυνη» οικονομία, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην προώθηση της αλληλεγγύης και των νέων δεξιοτήτων. Οι συγκεκριμένες προτάσεις θα κατατεθούν ενώπιον της Κομισιόν εντός φθινοπώρου, με στόχο να αξιολογηθούν και να εγκριθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2021, επιτρέποντας την εκταμίευση των πρώτων επιδοτήσεων εντός του προσεχούς καλοκαιριού. Λόγω της συγκεκριμένης διαδικασίας που θα απαιτηθεί για το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης, η Γαλλία επιλέγει να ενεργήσει άμεσα εφαρμόζοντας το δικό της σχέδιο και χρηματοδοτώντας το με ίδιους πόρους. Στον κατάλληλο χρόνο θα δοθεί η δυνατότητα να αντληθεί μέρος αυτών των χρημάτων από τους πόρους του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης όταν λειτουργήσει.

Στην οικολογία οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων και στη μείωση των εκπομπών καυσαερίου στις μεταφορές. Σημαντική παράμετρο του σχεδίου αποτελεί και η ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας δημιουργώντας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στους παραγωγούς μέσω της μείωσης των σχετικών φόρων.

Το πιο πάνω βέλτιστο παράδειγμα αντίδρασης στην κρίση που συνεχίζεται, καλούνται να εφαρμόσουν και άλλα κράτη μέλη προκειμένου να θωρακιστεί η ευρωπαϊκή οικονομία. Ήδη κάμποσες χώρες ετοιμάζουν τα δικά τους σχέδια ανάκαμψης, ενώ αρκετές από τις πρόνοιες που περιλαμβάνονται σε αυτά έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας. Κοντινό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα, με την εμπλοκή του Κύπριου νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη. Στην Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών στην τελευταία παρέμβασή του αναφέρθηκε σωστά στην ανάγκη απορρόφησης των διαθέσιμων κονδυλίων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης και αναγνώρισε τη μεγάλη προσπάθεια που θα απαιτηθεί για να συμβεί αυτό. Δεν είπε κάτι, όμως, σε σχέση με τυχόν εμπροσθοβαρή μέτρα για την οικονομία, κατά το γαλλικό πρότυπο, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να περιμένουμε την έναρξη διάθεσης των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να συμβεί σε περίπου 12 μήνες από σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X