ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι θεωρητικές συζητήσεις μπλοκάρουν την Ε.Ε.

Κύριο Άρθρο

Κύριο Άρθρο

Οι μεταρρυθμιστικές αλλαγές που δρομολογεί η Ευρωζώνη είναι κρίσιμης σημασίας και θα απαιτήσουν την αποτελεσματική κινητοποίηση και χρήση των ιδιωτικών κεφαλαίων. Οι εξελίξεις τρέχουν και η κατάσταση καθίσταται πιεστική όσον αφορά στην ανάγκη σύστασης ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων κατά το πρότυπο των αμερικανικών χρηματιστήριων. Το τεχνολογικό χάσμα που καταγράφεται μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Την ίδια στιγμή οι γεωπολιτικές εξελίξεις θέτουν τους βασικούς πυλώνες της παγκόσμιας οικονομίας σε πορεία σύγκρουσης. Το ελεύθερο εμπόριο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια παρουσιάζει ρωγμές και η ανοικτή ευρωπαϊκή οικονομία βρίσκεται σε δυσμένεια. Η ευρωπαϊκή οικονομία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει τις δυσμενείς συνθήκες χρειάζεται επειγόντως μια ενιαία αγορά κεφαλαίων. Η απελευθέρωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας είναι μονόδρομος για να αποκτήσει δυναμική η ευρωπαϊκή οικονομία και να πετύχει το τεχνολογικό άλμα. Η ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων είναι απαραίτητη για να χρηματοδοτήσει την καινοτομία στα αρχικά στάδια. Κυρίως, όμως, για να αποτελέσει ανάχωμα σε μια όλο και πιο κατακερματισμένη παγκόσμια οικονομία, η οποία θα απαιτήσει χρόνια και προσπάθεια για να επαναφέρει, αν ποτέ τα καταφέρει, τις προ πανδημίας συνθήκες. Η ενιαία αγορά κεφαλαίων θα έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τις αποταμιεύσεις των ευρωπαίων πολιτών για τη διασφάλιση της μακροχρόνιας ευημερίας της Ευρωζώνης.

Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά μπαίνει αισίως στο δέκατο έτος, χωρίς σημεία συγκλίσεων που θα επέτρεπαν αισιοδοξία για τελική κατάληξη της προσπάθειας. Οι ευρωπαίοι ηγέτες, για ακόμα μια φορά, προτάσσουν το εθνικό συμφέρον παραγνωρίζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική. Αφήνουν τη συζήτηση σε θεωρητικό επίπεδο επιδιώκοντάς το ιδανικό, καταλήγοντας ως συνήθως στο τίποτα. Η δημιουργία της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς είναι απαραίτητη για την επαναφορά της ανταγωνιστικότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία μέσω της καινοτομίας.

Σήμερα, οι ευρωπαϊκές αποταμιεύσεις είναι κλειδωμένες σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ όπου αξιοποιούνται για χρηματοδότηση των επιχειρήσεων που μεγεθύνουν το αποτύπωμα της αμερικανικής οικονομίας και την καθιστούν ανθεκτική. Στην Ευρώπη, ακόμα και όταν οι αποταμιεύσεις βρίσκουν τον δρόμο τους προς τις αγορές αντιμετωπίζουν περιορισμένες επιλογές και παραμένουν εγκλωβισμένες σε εθνικό επίπεδο, στερώντας τους τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν πανευρωπαϊκά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως, έχει να κάνει με το ότι ακόμα και όταν αυτά τα λεφτά επενδύονται δεν καταλήγουν ποτέ στις καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους είναι παγιδευμένες σε μια μη ανεπτυγμένη αγορά επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Η ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά ως μια κοινή πλατφόρμα επενδύσεων μπορεί να προσφέρει λύσεις στα προβλήματα και κυρίως να ξεκλειδώσει την ευρωπαϊκή προοπτική. Όσο η κατάσταση παραμένει στάσιμη τόσο τα προβλήματα θα διογκώνονται, ανατροφοδοτώντας τον εαυτό τους. Η απουσία επιχειρήσεων με ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, προκαλεί χαμηλές αποτιμήσεις στις μετοχές, περιορίζει τη ρευστότητα και στερεί τις αποδόσεις από τους επενδυτές.

Όλοι στην Ευρωζώνη γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει. Η ΕΚΤ αναλαμβάνει δράση και ετοιμάζεται να δρομολογήσει εξελίξεις, παρουσιάζοντας με κάθε ευκαιρία την αναγκαιότητα για κοινή ευρωπαϊκή αγορά κεφαλαίων. Βρισκόμαστε στο και ένα, για ανάληψη δράσης. Για να υπάρξει πρόοδος θα χρειαστούν μικρές στοχευμένες ενέργειες γύρω από κοινούς στόχους. Η αρχή μπορεί να γίνει δίνοντας περιεχόμενο σε όσα έχουν αναγνωρισθεί και μπορούν να διασπάσουν το αδιέξοδο. Ο χρόνος για θεωρητικές συζητήσεις έχει εξαντληθεί. Με πρωταγωνιστή την ΕΚΤ οι εξελίξεις μπορούν να κινηθούν με αποφασιστικότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Κύριο Άρθρο

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τελευταία Ενημέρωση

X